Σάββατο, 15 Μαρ, 2025
Daria Lukoiko/Shutterstock

Ιαπωνική τάση υγείας: Ξηροί καρποί σε ξύδι για απώλεια βάρους, καλύτερο δέρμα, και περισσότερη ενέργεια

Η Άμι Σιμπάτα, μια 57χρονη Γιαπωνέζα κομικογράφος, έχει μία ωραία λεπτή σιλουέτα. Ωστόσο, κάποτε ζύγιζε 17 κιλά περισσότερο.

Πιστεύει ότι οφείλει την απώλεια βάρους εν μέρει στη συνήθεια που ανέπτυξε να τρώει ξηρούς καρπούς εμποτισμένους με ξύδι — ένα μείγμα από διάφορους ξηρούς καρπούς μαριναρισμένους σε μηλόξυδο. Συν τοις άλλους, αυτή η διατροφική επιλογή προάγει την κυκλοφορία του αίματος, να βελτιώνει την υγεία του δέρματος και μειώνει την κόπωση.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν ότι οι ξηροί καρποί, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και θερμίδες, συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Ωστόσο, οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε πρωτεΐνες και διαιτητικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν τον κορεσμό και περιορίζουν την υπερβολική πρόσληψη τροφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενσωμάτωση ξηρών καρπών στη διατροφή σχετίζεται με μικρότερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Το ταξίδι μεταμόρφωσης της Σιμπάτα

Πάνω από μια δεκαετία πριν, η Σιμπάτα φαινόταν εντελώς διαφορετική. Άρχισε να τρώει μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών μαριναρισμένων με ξύδι στα καθημερινά της γεύματα ως συνοδευτικό και, με τον καιρό, το βάρος της άρχισε να πέφτει.

«Έχασα 17 κιλά και το δέρμα μου και η γενική μου υγεία βελτιώθηκαν σημαντικά», είπε. Μεταξύ των μαριναρισμένων με ξύδι φαγητών που απολαμβάνει, οι ξηροί καρποί μουσκεμένοι στο ξύδι παραμένουν το αγαπημένο της εδώ και πολλά χρόνια. Οι κορυφαίες επιλογές της περιλαμβάνουν αμύγδαλα μαριναρισμένα με ξύδι, φιστίκια και καρύδια.

Για να κατανοήσει καλύτερα τα αποτελέσματα των ξηρών καρπών με ξύδι, η Σιμπάτα κάποτε σταμάτησε επίτηδες να τους τρώει για ένα μήνα. Το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα ήταν η κούραση — συχνά ξυπνούσε νιώθοντας ασυνήθιστα εξαντλημένη. Ωστόσο, αφού συνέχισε την πρόσληψή τους, βρήκε τα επίπεδα ενέργειάς της βελτιωμένα και δεν ένιωθε πλέον τόσο εύκολα κουρασμένη.

«Ξυπνάω νιώθοντας ενέργεια, τα χέρια και τα πόδια μου δεν είναι πλέον κρύα και η επιδερμίδα μου είναι λαμπερή», είπε.

Η Σιμπάτα έχει επίσης λάβει παρόμοια σχόλια από άλλους που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς εμποτισμένους με ξύδι. Πολλοί ανέφεραν βελτιωμένη πέψη και μια γυναίκα στα 40 της έχασε 5 κιλά.

Ερευνητικά ευρήματα για την κατανάλωση ξυδιού

Ο Σατσίκο Μουρακάμι, επίσημα αναγνωρισμένος Ιάπωνας διαιτολόγος, δήλωσε ότι το ξύδι είναι πλούσιο σε οξικό οξύ, το οποίο ενεργοποιεί τον κύκλο του κιτρικού οξέος, μετατρέποντας το λίπος και τη ζάχαρη σε ενέργεια. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο βοηθά στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της κόπωσης, αλλά προωθεί επίσης τη διάσπαση του λίπους, υποστηρίζοντας την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, τα αμινοξέα στο ξύδι βοηθούν στην καύση λίπους και ενισχύουν τον μεταβολισμό του δέρματος, συμβάλλοντας σε πιο υγιές δέρμα.

Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο έρευνα χώρισε 120 υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες. Οι συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες κατανάλωναν 5, 10, ή 15 χιλιοστόλιτρα μηλόξυδου καθημερινά, ενώ η τέταρτη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση μηλόξυδου για τέσσερις έως 12 εβδομάδες συσχετίστηκε σημαντικά με μειώσεις του σωματικού βάρους, της γλυκόζης στο αίμα, των τριγλυκεριδίων (μια μορφή λίπους στο αίμα) και των επιπέδων χοληστερόλης — χωρίς αναφερόμενες παρενέργειες.

Πώς να φτιάξετε ξηρούς καρπούς εμποτισμένους με ξύδι

Συστατικά:

50 έως 100 γραμμάρια ανάλατους ξηρούς καρπούς της επιλογής σας
100 χιλιοστόλιτρα μηλόξυδο
15 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
20 χιλιοστόλιτρα νερό (προσαρμόζετε στη γεύση με βάση την προτίμηση οξύτητας)

Παρασκευή:

Σε μια κατσαρόλα, συνδυάστε το μηλόξυδο και την καστανή ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Τοποθετήστε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο. Ρίξτε το κρύο μείγμα πάνω από τους ξηρούς καρπούς, φροντίζοντας να έχουν βυθιστεί πλήρως.

Κλείστε το βάζο και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν το καταναλώσετε. Φάτε μέσα σε ένα μήνα για την καλύτερη γεύση και ποιότητα.

Για πρόσθετη γεύση, η Σιμπάτα συνιστά να μαρινάρετε τα φιστίκια με τη φλούδα, να προσθέσετε κανέλα στα αμύγδαλα και να συμπεριλάβετε φύλλα δάφνης όταν μαρινάρετε τα καρύδια.

Ο ρόλος των εμποτισμένων με ξύδι ξηρών καρπών στη συνολική υγεία

Ως καλλιτέχνης κόμικ, η Σιμπάτα αντιμετώπιζε συχνά επαγγελματικές παθήσεις όπως πόνο στη μέση και δυσκαμψία στους ώμους. Αφού εισήγαγε στη διατροφή της ξηρούς καρπούς εμποτισμένους με ξύδι, παρατήρησε σημαντικές βελτιώσεις, πιθανότατα λόγω της ενισχυμένης κυκλοφορίας του αίματος, είπε.

Οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της αγγειακής υγείας, κάτι που είναι σημαντικό για τη συνολική μακροζωία και την υγιή γήρανση, δήλωσε ο Μιτσίγια Ιγκάσε, διευθυντής του Κέντρου Αντιγήρανσης και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Εχίμε της Ιαπωνίας. Συνιστά να καταναλώνετε μια μικρή χούφτα (περίπου 30 γραμμάρια) ξηρών καρπών την ημέρα, καθώς όχι μόνο βοηθούν στην πρόληψη της αγγειακής γήρανσης αλλά και στη διαχείριση του βάρους.

Οι φλούδες των φιστικιών, των αμυγδάλων και των καρυδιών είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες—ισχυρά αντιοξειδωτικά που ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες και εξουδετερώνουν την κυτταρική και αγγειακή γήρανση λόγω των ενεργών ειδών οξυγόνου (ROS) ενώ παράλληλα βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Ο Δρ Γιοσιχίκο Γουατανάμπε, Ιάπωνας ειδικός στην υπέρταση, συνιστά να μαρινάρετε τους ξηρούς καρπούς με ανέπαφη τη φλούδα τους για μέγιστα οφέλη. Η ενσωμάτωση βοτάνων όπως η βανίλια μπορεί επίσης να ενισχύσει τόσο τη γεύση όσο και το άρωμα.

Τα εμποτισμένα με ξύδι αμύγδαλα παίζουν βασικό ρόλο στη ρουτίνα ομορφιάς και διαχείρισης βάρους της Σιμπάτα, σημείωσε. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά για την επιβράδυνση της γήρανσης.

Τα εμποτισμένα με ξύδι φιστίκια παρέχουν μια ώθηση ενέργειας και υποστηρίζουν τη συνολική ευεξία. «Μόνο πέντε φιστίκια το πρωί με κάνουν να νιώθω ενέργεια. Συχνά βασίζομαι σε αυτά όταν βιάζομαι να προλάβω μια προθεσμία για τα κόμικ», είπε η Σιμπάτα.

Για την Σιμπάτα, τα εμποτισμένα με ξύδι καρύδια είναι απαραίτητα — ειδικά επειδή της αρέσει να πίνει αλκοόλ. Μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι το εκχύλισμα καρυδιού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από βλάβες που προκαλούνται από το αλκοόλ.

Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε καρύδια μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Αν και οι ξηροί καρποί εμποτισμένοι με ξύδι προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όσοι έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς θα πρέπει να τους αποφεύγουν, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Της Ellen Wan

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε