Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Εκλογικοί υπάλληλοι μετρούν επιστολικές ψήφους στο Μιλγουόκι, Ουάσινγκτον, στις 4 Νοεμβρίου 2020. (Scott Olson/Getty Images)

ΗΠΑ: Ειδικός σύμβουλος του Ουισκόνσιν καταγγέλλει μαζικές παρατυπίες στις εκλογές του 2020

Ο ειδικός σύμβουλος Μάικλ Γκέιμπλμαν αναφέρει σε προκαταρκτική έκθεση 136 σελίδων ότι ανακάλυψε πολυάριθμες περιπτώσεις φερόμενων παραβάσεων του νόμου στο Ουισκόνσιν κατά τις εκλογές του 2020.

Ο πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ουισκόνσιν προσελήφθη το περασμένο καλοκαίρι από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Πολιτειακής Συνέλευσης, Ρόμπιν Βος, για να διερευνήσει υποψίες εκλογικής νοθείας κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2020.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Μαρτίου, ο Γκέιμπλμαν έγραψε ότι η έρευνά του αποκάλυψε περιπτώσεις πολυάριθμων διανοητικά ανίκανων κατοίκων γηροκομείου, μη υπηκόων και εγκληματιών που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Ανέφερε τη χρήση μη στελεχωμένων θυρίδων από δημοτικούς και νομαρχιακούς υπαλλήλους  για την παράδοση επιστολικής ψήφου, κατά παράβαση της πολιτειακής νομοθεσίας.

Οι νόμοι φέρεται επίσης να παραβιάστηκαν όταν η Εκλογική Επιτροπή του Ουισκόνσιν (WEC) φέρεται να υπερέβη την εξουσία της, διατάσσοντας τους τοπικούς εκλογικούς υπαλλήλους να αγνοήσουν τους πολιτειακούς νόμους που αφορούν την επιστολική ψήφο.

Ο Ειδικός Σύμβουλος εξέφρασε ανησυχίες ότι το ιδιωτικό χρήμα επηρέασε τους δημοτικούς αξιωματούχους στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της πολιτείας να «αδικήσουν» πολλούς από τους ίδιους τους πολίτες τους, καθώς και τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πολιτείας, δαπανώντας εκατομμύρια δολάρια από επιχορηγήσεις για εκστρατείες εγγραφής ψηφοφόρων, προσπάθειες για απόντες ψηφοφόρους και εκστρατείες «Get-Out-The-Vote», σχεδιασμένες να εξυπηρετούν ορισμένες ευνοούμενες και ειδικά στοχευμένες φυλετικές ομάδες, κατά παράβαση των ρητρών ίσης προστασίας του πολιτειακού και του ομοσπονδιακού συντάγματος.

Η Κλαίρ Γούντολ-Βογκ, διευθύντρια της εκλογικής επιτροπής του Μιλγουόκι, συλλέγει την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, στις 4 Νοεμβρίου 2020. (Scott Olson/Getty Images)

 

Ο Γκέιμπλμαν προσέφερε έναν κατάλογο προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στις εκλογές του Ουισκόνσιν.

Μεταξύ των συστάσεων του Γκέιμπλμαν είναι η κατάργηση του WEC, να απαγορευτεί η χρήση εξωτερικών χρημάτων και προσωπικού στη διοίκηση των εκλογών, καθώς και η βελτίωση της κατάρτισης για την καλύτερη εξοικείωση των τοπικών εκλογικών υπαλλήλων με τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τα δικαιώματά τους.

Παρουσίασε επίσης το νομικό σκεπτικό για την ακύρωση των 10 εκλεκτόρων της πολιτείας που ψήφισαν τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής της ψηφοφορίας του Ουισκόνσιν με διαφορά έξι δεκάτων του 1% ή 20.000 ψήφων.

Βασιζόμενος στην αρχή του κοινού δικαίου ότι η απάτη ή η παρανομία ακυρώνουν τα αποτελέσματα στο πλαίσιο μιας παράνομης ή δόλιας διαδικασίας, ο Γκέιμπλμαν υποστήριξε ότι ο πολιτειακός νομοθέτης είχε τη συνταγματική πλήρη εξουσία να ακυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 στο Ουισκόνσιν επειδή παραβιάστηκαν οι πολιτειακοί νόμοι.

Ο Δημοκρατικός Κυβερνήτης Τόνι Έβερς εξέδωσε δήλωση την ημέρα που βγήκε η έκθεση του Ειδικού Εισαγγελέα, λέγοντας «Αυτό το τσίρκο έχει ξεπεράσει προ πολλού το να είναι μια απλή ντροπή για την πολιτεία μας … Κάθε μέρα που συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια, αποτελεί μια όλο και πιο επικίνδυνη και συνεχή απειλή για τη δημοκρατία μας».

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ουισκόνσιν Τζος Κόουλ, ο οποίος έχει ασκήσει αγωγή για να εμποδίσει ή να περιορίσει τις δικαστικές κλητεύσεις που εκδίδει το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου (OSC), ανέφερε σε δήλωσή του την 1η Μαρτίου ότι η έκθεση του Γκέιμπλμαν είναι μια «ολομέτωπη επίθεση κατά της δημοκρατίας» και μια απόπειρα «ανατροπής της βούλησης των ψηφοφόρων».

Ο Κόουλ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτειακοί νομοθέτες «έχουν υποχρέωση απέναντι στη δημοκρατία μας να καταδικάσουν και να τερματίσουν αυτή την παράλογη ψευδή έρευνα».

Η έκθεση του OSC περιγράφει λεπτομερώς τις περιπτώσεις αυτού που αποκαλεί «παρεμπόδιση» εκ μέρους ορισμένων κρατικών αξιωματούχων και ομάδων ιδιωτικών συμφερόντων, οι οποίες έχουν καταθέσει εννέα αγωγές εναντίον του OSC και το έχουν κατακλύσει με «παρελκυστικά», «επιπόλαια» και «ογκώδη», όπως τα χαρακτηρίζει, αιτήματα παροχής δημόσιων πληροφοριών.

Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς μιλάει στο Μάντισον, Ουάσινγκτον, στις 6 Φεβρουαρίου 2020. (Steve Apps/Wisconsin State Journal μέσω AP)

 

Ο Γκέιμπλμαν ισχυρίζεται στην έκθεσή του ότι οι πολιτικοί λειτουργοί των Δημοκρατικών, που πληρώθηκαν από επιχορηγήσεις του μη κερδοσκοπικού Κέντρου για την Τεχνολογία και την Πολιτική Ζωή (CTCL), χρηματοδοτούμενου από τον Ζάκερμπεργκ, ανέλαβαν τη διοίκηση των εκλογών του 2020 σε πέντε από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ουισκόνσιν.

Σύμφωνα με την έκθεση του OSC, καθώς η πανδημία COVID-19 μαίνονταν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, το CTCL δώρισε σχεδόν 8,8 εκατομμύρια δολάρια σε υπαλλήλους κομητειών και δημοτικούς διαχειριστές εκλογών σε όλο το Ουισκόνσιν.

Ο δηλωμένος σκοπός της επιχορήγησης ήταν να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι κοινότητες διέθεταν αρκετά χρήματα ώστε να είναι σε θέση να διεξάγουν τις εκλογές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.

Πέντε από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ουισκόνσιν – το Μιλγουόκι, το Μάντισον, το Γκριν Μπέι, το Ρασίν και η Κενόσα – έλαβαν συνολικά 6,3 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις, δήθεν για την αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας και άλλου υγειονομικού εξοπλισμού, όπως πλέξιγκλας και καθαριστικά χεριών.

Οι επιχορηγήσεις είχαν ως προϋπόθεση ότι οι πέντε πόλεις θα συμφωνούσαν με τις κατευθυντήριες γραμμές του Σχεδίου Ασφαλούς Ψηφοφορίας του Ουισκόνσιν (WSVP).

Ο Γκέιμπλμαν ισχυρίζεται ότι το WSVP δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα πρόγραμμα κομματικής εκστρατείας σχεδιασμένο να μεγιστοποιήσει την εγγραφή ψηφοφόρων και την προσέλευση σε περιφέρειες με μειονοτικό πληθυσμό.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Επιτροπή Εκλογών του Ουισκόνσιν υποστήριξε το πρόγραμμα WSVP Get-Out-The-Vote, ενέργεια που ο Γκέιμπλμαν ισχυρίζεται ότι δεν αποτελεί μέρος της αποστολής του οργανισμού.

Πώς ξόδεψαν οι πέντε πόλεις τα χρήματα της επιχορήγησης;

Οι πόλεις χρησιμοποίησαν κονδύλια επιχορήγησης για να πληρώσουν για υπαίθριες σκηνές ψηφοφορίας, κινητά εκλογικά κέντρα που λειτουργούσαν από φορτηγά και για ένα εκλογικό drive-thru σε ένα δημαρχείο.

Οι πόλεις ξόδεψαν τα χρήματα της επιχορήγησης για την εκπαίδευση των ψηφοφόρων, για μια επικοινωνιακή και τηλεφωνική εκστρατεία με πολλαπλά μέσα ενημέρωσης, για geo-fencing (μια τεχνική υπολογιστών που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό συγκεκριμένων περιοχών γεωγραφικού και δημογραφικού ενδιαφέροντος) και πλήρωσαν προσωπικό που ονομάστηκε «πλοηγοί ψηφοφόρων» (επίσης γνωστοί ως συλλέκτες ψηφοδελτίων), η δουλειά των οποίων ήταν να καθοδηγούν τους υποψήφιους ψηφοφόρους κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Οι δήμοι αγόρασαν και εγκατέστησαν σε στρατηγικές τοποθεσίες, αφύλακτες κάλπες διανομής επιστολικής ψήφου κατά παράβαση της νομοθεσίας του Ουισκόνσιν.

Η έκθεση της OSC παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η πόλη Γκριν Μπέι δαπάνησε τα οκτώ δέκατα του 1% του 1 εκατομμυρίου δολαρίων της επιχορήγησης για ΜΑΠ και υγειονομικό εξοπλισμό.

Το Γκριν Μπέι ξόδεψε 50.000 δολάρια για εκλογικές κάλπες και αγόρασε μερικά νέα φορτηγά Ford. Η πόλη πλήρωσε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων 150.000 δολάρια για μια εκστρατεία ενημέρωσης των ψηφοφόρων.

Οι εκστρατείες δημοσίων σχέσεων σε κάθε πόλη επικεντρώθηκαν σε προτιμώμενες φυλετικές ομάδες, οι οποίες συμπτωματικά ταίριαζαν με το δημογραφικό προφίλ των ψηφοφόρων του Μπάιντεν, σύμφωνα με την έκθεση του OSC.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ενέργειες των πόλεων συνιστούσαν διακρίσεις και «αδικούσαν» τους κατοίκους της πόλης και της πολιτείας που δεν ταίριαζαν στο στοχευμένο προφίλ, εγείροντας ζητήματα άνισης μεταχείρισης βάσει του νόμου.

Το CTCL και άλλοι ιδιωτικοί εργαζόμενοι, που ονομάστηκαν «μέντορες επιχορήγησης», μαζί με πολλούς εθελοντές, εργάστηκαν επί εβδομάδες βοηθώντας τους εκλογικούς υπαλλήλους των πόλεων και των κομητειών στη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2020.

Τι είδους βοήθεια παρείχαν οι εργαζόμενοι που προσέφερε το CTCL;

Σύμφωνα με την έκθεση της OSC, εκπρόσωποι ιδιωτικών οργανώσεων συμμετείχαν σε μεγάλο μέρος του σχεδιασμού και της διαχείρισης των εκλογών.

Τα καθήκοντα που εκτέλεσαν περιλάμβαναν, την επιδιόρθωση ελαττωματικών επιστολικών ψηφοδελτίων, την αμφισβήτηση των ψηφοδελτίων που είχαν κατατεθεί, την επαλήθευση της ταυτότητας με φωτογραφία, τη δημιουργία του εκλογικού εξοπλισμού και των κέντρων καταμέτρησης των ψήφων, την εκπαίδευση των εθελοντών και τη σύνταξη οδηγιών για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των παρατηρητών καταμέτρησης.

Οι εργαζόμενοι που παρείχαν ιδιωτικοί οργανισμοί ανέθεσαν επιθεωρητές για τα εκλογικά κέντρα και τα κέντρα καταμέτρησης ψήφων, μετέφεραν ψηφοδέλτια στο δημαρχείο και τα κέντρα καταμέτρησης, έβγαζαν εντολές αγοράς, έπαιρναν αποφάσεις για την αποδοχή ή μη ψηφοδελτίων μετά τις 8 μ.μ. την ημέρα των εκλογών, συμμετείχαν στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και εγκατέστησαν ασύρματα ψηφιακά δίκτυα σε εκλογικά κέντρα, γραφεία υπαλλήλων και άλλα κτίρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση του OSC αναφέρει ότι οι τοπικοί εκλογικοί υπάλληλοι, που καθίστανται υπόχρεοι σε ιδιωτικούς οργανισμούς μέσω της χρηματοδότησης από επιχορηγήσεις, θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι σε μοχλούς πίεσης που τους υποχρεώνουν να κάνουν πράγματα κατά παράβαση του όρκου τους.

Άλλα φερόμενα αδικήματα και καταχρήσεις από κρατικούς και τοπικούς εκλογικούς υπαλλήλους

Ο ειδικός σύμβουλος ισχυρίστηκε ότι σε ολόκληρη την πολιτεία σημειώθηκε ανεξέλεγκτη νοθεία και κατάχρηση σε πολλά από τα 6.875 γηροκομεία του Ουισκόνσιν (που φιλοξενούν 92.000 κατοίκους) κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020.

Όταν τους επισκέφθηκαν οι ερευνητές της OSC, πολλοί τρόφιμοι γηροκομείων, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι ότι ψήφισαν εξ αποστάσεως στις εκλογές, δεν γνώριζαν το περιβάλλον τους, ποια χρονιά ήταν ή σε ποιον μιλούσαν.

Ορισμένοι τρόφιμοι γηροκομείου που φέρονται να ψήφισαν είχαν κριθεί από δικαστήριο ως διανοητικά ανίκανοι και τους είχε αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου.

Οι εκλογικοί νόμοι του Ουισκόνσιν προβλέπουν ότι ένας κάτοικος γηροκομείου που επιθυμεί να ψηφίσει εξ αποστάσεως πρέπει να επισκέπτεται έναν ειδικό αντιπρόσωπο ψηφοφορίας (SVD) που ορίζεται από τους τοπικούς υπαλλήλους ή τις εκλογικές επιτροπές για να βοηθά τον κάτοικο και να επιβλέπει τη διαδικασία υποβολής αίτησης και ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το νόμο, μόνο οι άμεσοι συγγενείς του ενοίκου ή ένας SVD μπορούν να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τα ψηφοδέλτια. Δεν πρέπει ποτέ να ταχυδρομηθούν.

Η Μέγκαν Γουλφ, επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του Ουισκόνσιν, μιλάει κατά τη διάρκεια εικονικής συνέντευξης Τύπου στις 4 Νοεμβρίου 2020. (Εκλογική Επιτροπή του Ουισκόνσιν μέσω Reuters)

 

Τον Ιούνιο του 2020, για λόγους δημόσιας υγείας, η Εκλογική Επιτροπή του Ουισκόνσιν έδωσε εντολή σε όλους τους υπαλλήλους να χειρίζονται την ψηφοφορία στα γηροκομεία σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη συνηθισμένη ψηφοφορία με αλληλογραφία, διακόπτοντας έτσι την αυστηρά περιορισμένη διαδικασία επιτήρησης των ψηφοδελτίων των ενοίκων – μια άμεση παραβίαση της νομοθεσίας του Ουισκόνσιν.

Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες έντυπα αιτήσεων, φάκελοι ψηφοδελτίων και ψηφοδέλτια να χειρίζονται παράνομα από υπαλλήλους γηροκομείων, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι οι διαχειριστές και τα μέλη του προσωπικού των οίκων ευγηρίας βοήθησαν παράνομα τους ενοίκους να σημαδέψουν τα ψηφοδέλτιά τους. Ορισμένα μέλη της οικογένειας ανέφεραν ύποπτες περιπτώσεις προσωπικού που πλαστογράφησαν την υπογραφή του ψηφοφόρου.

Σύμφωνα με την OSC, το αποτέλεσμα ήταν ένα «απίθανα υψηλό» ποσοστό ψήφου, με πολλά γηροκομεία να αναφέρουν ότι το 100% των ενοίκων τους ψήφισαν στις εκλογές του 2020.

Η διαχειρίστρια της Εκλογικής Επιτροπής του Ουισκόνσιν, Μέγκαν Γουλφ, ανέφερε σε δήλωσή της: «Η ακεραιότητα των εκλογών του Νοεμβρίου 2020 και της WEC έχει αποδειχθεί επανειλημμένα, μέσω δικαστικών υποθέσεων και προηγούμενων ερευνών».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε