Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Ο Τζον Ντάραμ μιλάει σε συνέδριο στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, στις 20 Σεπτεμβρίου 2018. (Ευγενική προσφορά του Γραφείου του Εισαγγελέα των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Κονέκτικατ)

ΗΠΑ: Ο Ντάραμ ζητά από το δικαστήριο να υποχρεώσει την εκστρατεία της Κλίντον να προσκομίσει έγγραφα

Η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Τζον Ντάραμ ζήτησε στις 6 Απριλίου από ομοσπονδιακό δικαστή να αναγκάσει την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και δύο άλλα μέρη να παραδώσουν έγγραφα που ισχυρίζονται ότι προστατεύονται από το απόρρητο δικηγόρου-πελάτη.

Η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον, η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή (DNC) και η εταιρεία ερευνών και πληροφοριών Fusion GPS φαίνεται να αποκρύπτουν έγγραφα που στην πραγματικότητα δεν προστατεύονται από το απόρρητο, ανέφερε η ομάδα του Ντάραμ στην κατάθεση, που καταχωρήθηκε στην υπόθεση εναντίον του πρώην δικηγόρου της Κλίντον Μάικλ Σούσμαν.

Από τo παρακρατηθέν υλικό, σχεδόν όλα «φαίνεται να μην έχουν καμία σχέση με την πραγματική ή την αναμενόμενη δικαστική διαμάχη ή την παροχή νομικών συμβουλών», δήλωσαν οι εισαγγελείς στον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Κρίστοφερ Κούπερ, διορισμένο από τον Ομπάμα, ο οποίος επιβλέπει την υπόθεση.

Στην πραγματικότητα, από τα 1.455 έγγραφα που παρακρατούνται από την Fusion GPS, μόνο 18 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνημμένα αρχεία λέγεται ότι αφορούν δικηγόρο.

Η εκστρατεία της Κλίντον, το DNC και η Fusion δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Τα εν λόγω έγγραφα αναζητούνται για την επικείμενη δίκη του Σάσμαν, ο οποίος κατηγορείται ότι είπε ψέματα στο FBI επειδή πήγε σε δικηγόρο του γραφείου το 2016 και δήλωσε ψευδώς ότι δεν παρέδωσε ανυπόστατους ισχυρισμούς για τον τότε υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ για λογαριασμό ενός πελάτη.

Οι ισχυρισμοί συντάχθηκαν με χρηματοδότηση από την προεκλογική εκστρατεία και το DNC από τον πρώην βρετανό κατάσκοπο Κρίστοφερ Στιλ και την Fusion GPS, η οποία ιδρύθηκε από πρώην δημοσιογράφους.

Ο Σάσμαν και οι δικηγόροι του πίεζαν τον δικαστή να απορρίψει την υπόθεση πριν από τη δίκη, υποστηρίζοντας ότι το ψέμα ότι δεν έφερε τις πληροφορίες για λογαριασμό ενός πελάτη δεν ήταν ουσιώδες για τις ίδιες τις πληροφορίες.

Το απόρρητο δικηγόρου-πελάτη προστατεύει πολλές επικοινωνίες μεταξύ ενός πελάτη και του δικηγόρου του. Η αποκάλυψη σε τρίτους συνήθως υπονομεύει τους ισχυρισμούς περί προνομίου.

Στη νέα κατάθεση, η ομάδα του Ντάραμ επεσήμανε ότι οι συνιδρυτές της Fusion GPS Γκλεν Σίμπσον και Πίτερ Φριτς έγραψαν ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν κάποτε υπήρχε ισχύον απόρρητο, μπορεί έκτοτε να έχει αρθεί.

Οι εισαγγελείς σημείωσαν επίσης ότι οι πράκτορες της Fusion GPS επικοινωνούσαν τακτικά με τους δημοσιογράφους σχετικά με το έργο τους, με αποτέλεσμα αρκετές ιστορίες πριν από τις εκλογές του 2020 και μια σειρά από άλλες μετά την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Περαιτέρω, η εκστρατεία της Κλίντον (HFA) και το DNC επικαλούνται το απόρρητο για τις επικοινωνίες που αποστέλλονται μεταξύ του Ρόντνεϊ Τζόφε, τον οποίο επίσης εκπροσωπούσε τότε ο Σάσμαν, και ενός πράκτορα της Fusion, «παρά το γεγονός ότι κανείς από το DNC ή το HFA δεν αντιγράφεται σε ορισμένες από αυτές τις επικοινωνίες», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η κυβέρνηση ζήτησε πληροφορίες από τα μέρη το 2021.

Η Fusion GPS πληρώθηκε από τους δημοκρατικούς φορείς μέσω της δικηγορικής εταιρείας Perkins Coie. Η συμφωνία παρουσιάστηκε ως πειστήριο στην υπόθεση.

Πολλές, αν όχι οι περισσότερες από τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι υπάλληλοι της Fusion GPS «δεν φαίνεται να ήταν απαραίτητο μέρος ή έστω να σχετίζονται» με τις νομικές συμβουλές της Perkins Coie προς την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον και το DNC, δήλωσε η ομάδα του Ντάραμ.

Οι εισαγγελείς επιθυμούν να εξετάσουν τις επικοινωνίες σε ιδιωτικό, κλειστό περιβάλλον «προκειμένου να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να διασφαλίσουν ότι μόνο οι νόμιμα προνομιούχες ή/και προστατευόμενες από το προϊόν της δικηγορικής εργασίας επικοινωνίες και μαρτυρίες θα παρακρατηθούν από τα κατά τα άλλα παραδεκτά στοιχεία και μαρτυρίες που θα παρουσιαστούν στους ενόρκους στη δίκη».

Η δίκη έχει προς το παρόν οριστεί να ξεκινήσει στις 16 Μαΐου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε