Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μιλάει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης το 2022 στη Νέα Υόρκη, στις 17 Φεβρουαρίου 2022. (Michael M. Santiago/Getty Images)

Η εκστρατεία Κλίντον, το DNC συμφωνούν να πληρώσουν πρόστιμα για τις δαπάνες του φακέλου Στιλ

Η προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016 και η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) παραβίασαν πιθανότατα τον ομοσπονδιακό νόμο, καθώς δεν περιέγραψαν με ακρίβεια τις πληρωμές που έγιναν σε δικηγορικό γραφείο το οποίο διοχέτευσε τα χρήματα στον πρώην Βρετανό κατάσκοπο Κρίστοφερ Στιλ, αποφάνθηκαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι.

Η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή (FEC) διαπίστωσε ότι υπάρχουν πιθανές αιτίες να πιστεύεται ότι η εκστρατεία της Κλίντον και η ταμίας της, Ελίζαμπεθ Τζόουνς, και το DNC και η ταμίας του, Βιρτζίνια ΜακΓκρέγκορ, ανέφεραν εσφαλμένα τον σκοπό ορισμένων δαπανών και παραβίασαν την ομοσπονδιακή νομοθεσία, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν στις 30 Μαρτίου.

Οι πιθανές παραβάσεις αφορούν την πληρωμή ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων που έκανε το 2016 η δικηγορική εταιρεία Perkins Coie, την οποία είχαν προσλάβει τα κόμματα για την παροχή νομικών υπηρεσιών ενόψει των εκλογών του 2016, στην εταιρεία Fusion GPS.

Η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον κατέβαλε 175.000 δολάρια στην Perkins Coie στα μέσα του 2016 για κάτι που περιέγραψε στις εκθέσεις δημοσιοποίησης ως «νομικές υπηρεσίες». Το DNC κατέβαλε 849.407 δολάρια στη νομική εταιρεία περίπου την ίδια περίοδο για αυτό που περιέγραψε ως «νομικές συμβουλές και συμβουλές συμμόρφωσης».

Ο ομοσπονδιακός νόμος απαιτεί από τις πολιτικές εκστρατείες να αναφέρουν το όνομα και τη διεύθυνση κάθε προσώπου που πληρώνουν πάνω από 200 δολάρια ετησίως και να καθορίζουν τον σκοπό της πληρωμής.

Οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν στο FEC ανέφεραν ότι η εκστρατεία «Χίλαρι για την Αμερική» (HFA) και το DNC δήλωσαν το 2018 ότι τα κόμματα φρόντισαν να προσλάβουν πράκτορες μέσω της Perkins Coie για να προστατεύσουν τη συμπεριφορά τους από τον έλεγχο.

«Αποκρύπτοντας σκόπιμα τις πληρωμές τους μέσω της Perkins Coie και παραλείποντας να αποκαλύψουν δημοσίως τον πραγματικό σκοπό αυτών των πληρωμών, η HFA και το DNC μπόρεσαν να αποφύγουν να αναφέρουν δημοσίως στα απαιτούμενα από το νόμο έντυπα γνωστοποίησης της FEC το γεγονός ότι πλήρωναν την Fusion GPS για να πραγματοποιήσει έρευνα αντιπολίτευσης για τον Τραμπ με σκοπό να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016», ανέφερε σε μία καταγγελία το Ίδρυμα Coolidge Reagan.

Το ίδρυμα έδωσε στη δημοσιότητα τον προσδιορισμό του FEC στις 30 Μαρτίου πριν από τη δημοσιοποίηση των εγγράφων από τον ίδιο τον οργανισμό. Εκπρόσωπος του FEC δεν αμφισβήτησε τη γνησιότητα των εγγράφων.

«Το FEC έχει στη διάθεσή του έως και 30 ημέρες μετά την κοινοποίηση των μερών ενός θέματος επιβολής της νομοθεσίας για να προετοιμάσει και να θέσει τα σχετικά έγγραφα στο δημόσιο αρχείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος στην Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να παράσχουμε σχόλια ή να αποκαλύψουμε οποιαδήποτε πληροφορία».

Αντί να πάνε προς τους σκοπούς που αναφέρονται στα έντυπα δημοσιοποίησης, οι πληρωμές στην πραγματικότητα πήγαν για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του διαβόητου φακέλου που συνέταξε ο Στιλ – ένθερμος αντίπαλος του αντιπάλου της Κλίντον Ντόναλντ Τραμπ – με τη βοήθεια των πρακτόρων της Fusion.

Η Perkins Coie αναγνώρισε τη συμφωνία σε επιστολή (pdf) που εστάλη στη Fusion το 2017 και δημοσιεύθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο φάκελος ήταν γεμάτος με προκλητικούς, ανυπόστατους ισχυρισμούς, πολλοί από τους οποίους έχουν έκτοτε καταρριφθεί από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς.

Το FEC διαπίστωσε πιθανή αιτία ότι οι πληρωμές αναφέρθηκαν εσφαλμένα. Αυτό ώθησε την εκστρατεία της Κλίντον και το DNC να συμφωνήσουν να συνάψουν συμφωνίες συμβιβασμού με την FEC.

Οι συμφωνίες προβλέπουν ότι τα μέρη θα πληρώσουν πρόστιμα -8.000 δολάρια για την εκστρατεία της Κλίντον και 105.000 δολάρια για το DNC- και δεν θα παραβιάσουν στο μέλλον τους νόμους που φαίνεται ότι παραβίασαν.

Η Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος οποιουδήποτε υποβάλει ορθή καταγγελία σχετικά με τα επίμαχα θέματα, μπορεί να επανεξετάσει τη συμμόρφωση με τους νόμους. Εάν υπάρχει η πεποίθηση ότι παραβιάζεται οποιοσδήποτε από τους νόμους, μπορεί να ξεκινήσει αστική αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ο Τραμπ κατέθεσε αγωγή κατά της Κλίντον και άλλων προσώπων που εμπλέκονται με τον φάκελο στις 24 Μαρτίου.

Η προεκλογική εκστρατεία και το DNC δεν παραδέχθηκαν ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα. Τα κόμματα δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

«Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που η Χίλαρι Κλίντον -προφανώς μία από τις πιο διεφθαρμένες πολιτικούς στην αμερικανική ιστορία- τίθεται πραγματικά ενώπιον νομικής ευθύνης και είμαι περήφανος που βλέπω το FEC να κάνει για μια φορά τη δουλειά του», ανέφερε σε δήλωσή του ο Νταν Μπάκερ, σύμβουλος του Coolidge Reagan, ο οποίος συνέταξε την καταγγελία του FEC. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή για τη λογοδοσία, όχι το τέλος».

Αξιωματούχοι του DNC έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι το κόμμα δεν γνώριζε για τη συμφωνία μεταξύ της Perkins Coie και της Fusion. Ο Μπράιαν Φάλον, πρώην εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, δήλωσε ότι θα ήθελε να είχε μάθει για τις πληρωμές προς τον Στιλ, διότι θα είχε προσφερθεί εθελοντικά να πάει να τον βοηθήσει. Ο Φάλον είπε επίσης ότι η Κλίντον «μπορεί να γνώριζε» για την έρευνα, αλλά «ο βαθμός του τι ακριβώς γνώριζε είναι πέρα από τις γνώσεις μου».

Το FEC διαπίστωσε επίσης ότι άλλοι δεν παραβίασαν ομοσπονδιακούς νόμους: Steele, Fusion, Perkins Coie και ο πρώην δικηγόρος της Perkins Coie, Μαρκ Ελάιας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε