Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Γονείς συγκεντρώνονται μαζικά για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων για τα παιδιά τους στο κτίριο της ενοποιημένης σχολικής περιφέρειας Placentia Yorba Linda Unified School District στην Πλασέντια της Καλιφόρνια, στις 12 Οκτωβρίου 2021. (John Fredricks/The Epoch Times)

ΗΠΑ: Πολιτικοί και ακτιβιστές βλέπουν τους γονείς ως μαζική ομάδα ενδιαφέροντος καθώς οι γονείς αρχίζουν να οργανώνονται

Όλοι οι βασικοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία παρευρίσκονται σε μια σύνοδο κορυφής των «Moms for Liberty»

Οι γονείς είναι μια υπολογίσιμη ομάδα, που τις τελευταίες δεκαετίες αντιπροσωπεύει σταθερά περισσότερα από 60 εκατομμύρια του πληθυσμού. Αλλά τα πολυάριθμα δημογραφικά υποσύνολα καθιστούν τους γονείς μια απίθανη ομάδα ενδιαφέροντος όταν η φυλή, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η γεωγραφία και άλλοι παράγοντες είναι πιο «καυτά» ζητήματα.

Μέχρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν σχεδόν όλοι οι αξιόλογοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία του 2024 παρευρέθηκαν σε μια σύνοδο κορυφής των «Moms for Liberty» («Μαμάδες για την Ελευθερία») στη Φιλαδέλφεια για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία και ο κόσμος το πρόσεξε.

«Αυτό που είδαμε σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις στις 30 Ιουνίου, «τα τελευταία χρόνια αφυπνίζει την πιο ισχυρή πολιτική δύναμη σε αυτή τη χώρα, τις μαμάδες, και είναι έτοιμες να ξεκινήσουν».

Ίσως πριν από δύο εκλογικούς κύκλους, οι μάχες για τα γονικά δικαιώματα ήταν τοπικές, τουλάχιστον για τους γονείς. Ίσως να επρόκειτο για ένα συγκεκριμένο σχολείο όπου οι γονείς γίνονταν μάρτυρες προβλημάτων πειθαρχίας, κακών ακαδημαϊκών επιδόσεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή περιστατικών με ακατάλληλο για την ηλικία πρόγραμμα σπουδών που εμφανιζόταν εδώ και εκεί. Σπάνια επρόκειτο για μια εθνική προσπάθεια, και σίγουρα όχι για μια οργανωμένη.

Τότε χτύπησε η πανδημία, τα σχολεία έκλεισαν φυσικά και μετέφεραν την εκπαίδευση στο διαδίκτυο, και τα παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα ακριβώς μπροστά στα μάτια των γονιών τους. Αυτό δημιούργησε την τέλεια καταιγίδα.

 

Περισσότερα βλέμματα στη δημόσια εκπαίδευση

Αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής, οι «Moms for Liberty» απέρριψαν ένα σωρό κατηγορίες και χαρακτηρισμούς από ένα πλήθος επικριτών. Δεν ήταν κάτι καινούργιο- η συνιδρύτρια της οργάνωσης Τίνα Ντέσκοβιτς (Tina Descovich) δήλωσε ότι τόσο ο «θετικός» όσο και ο «αρνητικός» Τύπος ακολουθεί την οργάνωση από την πρώτη μέρα. Επιπλέον, και οι δύο συνιδρυτές ήταν μαχητικές μητέρες που έβαλαν υποψηφιότητα και υπηρέτησαν στις σχολικές επιτροπές των παιδιών τους πολύ πριν από την ίδρυση των «Moms for Liberty».

Η οργάνωση δεν είναι πολιτικά συνδεδεμένη με κανέναν τρόπο, δήλωσε η Ντέσκοβιτς. «Είμαστε μια μη κομματική οργάνωση», είπε. «Δεχόμαστε μαμάδες, μπαμπάδες, παππούδες, γιαγιάδες, θείους, θείες, ξαδέρφια, [και] μέλη της κοινότητας που ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση στην Αμερική».

Η ομάδα δεν ζητά ούτε κομματική πολιτική. «Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι να επιστρέψει την εξουσία πίσω στις πολιτείες και τις τοπικές σχολικές περιφέρειες για πολλές από τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την εκπαίδευση», δήλωσε η Ντέσκοβιτς.

Οι «Moms for Liberty» χειρίζονται τις δραστηριότητές τους με τον ίδιο τρόπο, διοργανώνοντας μηνιαίες εκπαιδευτικές συνεδρίες για όλους τους επικεφαλής των τμημάτων, αλλά αφήνοντας σε κάθε τόπο να αποφασίσει τι είναι σωστό για αυτούς. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι θέλησαν να ξεκινήσουν ένα παράρτημα είναι σχεδόν τόσοι όσοι και ο αριθμός των ίδιων των παραρτημάτων. Σίγουρα υπάρχουν παρόμοια θέματα σε όλη τη χώρα, όπως τα φορολογικά δημοψηφίσματα ή ένα εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται σε πολλές πολιτείες, και σε αυτό το σημείο τα μέλη επωφελούνται από την ύπαρξη ενός πανεθνικού δικτύου με το οποίο μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους, αλλά η εστίαση είναι στις τοπικές κοινότητες που συνεργάζονται για να βρουν τοπικές λύσεις, εξήγησε η Ντέσκοβιτς.

Ο κατάλογος των ομιλητών της συνόδου κορυφής στη Φιλαδέλφεια προέκυψε όπως και στην προηγούμενη: ο οργανισμός διεξήγαγε έρευνα στα μέλη, ρώτησε από ποιους ήθελαν να ακούσουν και κάλεσε τους ομιλητές με τις περισσότερες απαιτήσεις. Η οργάνωση είχε απευθύνει προσκλήσεις και στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, αλλά ο πρώτος δεν ανταποκρίθηκε και ο δεύτερος αναγκάστηκε να ακυρώσει λόγω σύγκρουσης με τον προγραμματισμό του. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η οργάνωση «Moms for Liberty» μοιράστηκε τη σκηνή με υποψήφιους που έκαναν προεκλογική εκστρατεία- οι πολιτικοί σημείωσαν δικαίως ότι οι γονείς άρχισαν να οργανώνονται.

Η ομάδα που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 έχει πλέον 300 παραρτήματα σε όλη τη χώρα, που κατά μέσο όρο περίπου ένα νέο παράρτημα περίπου κάθε τρεις ημέρες από την ίδρυσή της. Η ανάπτυξη ήταν σταθερή, εθελοντική και δεν τροφοδοτήθηκε από κάποιο θέμα, δήλωσε η Ντέσκοβιτς. Το πρώτο παράρτημα της Νέας Υόρκης άνοιξε εξαιτίας της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα παιδιά. Η επέκταση στην Καλιφόρνια ξεκίνησε επειδή οι γονείς προσπαθούσαν να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά.

Όντας μια σχεδόν αποκλειστικά εθελοντική οργάνωση, οι «Moms for Liberty» δεν χρηματοδοτούν καν τους αγώνες για τα σχολικά συμβούλια, εκτός από τη Φλόριντα, είπε. Από τις 500 που υποστήριξαν πέρυσι, οι 275 κέρδισαν.

«Αλλά αυτό που διαπιστώσαμε, ακόμη και σε μέρη και όπου χάσαμε τις εκλογές για τα σχολικά συμβούλια, όπως στην κομητεία Ντάτσες της Νέας Υόρκης, η συμμετοχή στις εκλογές για τα σχολικά συμβούλια ήταν τριπλάσια [από ό,τι] είχαν ποτέ», δήλωσε η Ντέσκοβιτς. «Οπότε, για εμάς, αυτό είναι μια νίκη, επειδή περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα στη δημόσια εκπαίδευση. Μαζί μπορούμε να εργαστούμε ως κοινότητες για να βελτιώσουμε τη δημόσια εκπαίδευση».

Αλλαγή στον ορίζοντα

Η Κίμπερλι Ελς (Kimberly Ells), συγγραφέας του βιβλίου «The Invincible Family» («Η Ανίκητη Οικογένεια») και σύμβουλος πολιτικής της Family Watch International, λέει ότι το πολιτικό κεφάλαιο των γονέων θα αυξηθεί μόνο στους επερχόμενους εκλογικούς κύκλους μέχρι να μειωθούν οι επιθέσεις κατά των οικογενειών. Ωστόσο, η κάποτε διαχωρισμένη ομάδα που ενώθηκε εξακολουθεί να μην λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούν άλλες ομάδες πολιτικών συμφερόντων «επειδή η επένδυσή τους είναι μεγαλύτερη και τα κίνητρά τους είναι πιο αγνά». Μπορεί να μην συσπειρωθούν γύρω από ένα συγκεκριμένο πολιτικό θέμα και να το χρησιμοποιήσουν ως κραυγή συσπείρωσης για την προώθηση μιας συγκεκριμένης ατζέντας, αλλά θα αμυνθούν απέναντι σε πολιτικές και φορείς που συνεχίζουν να καταπατούν το δικαίωμά τους να είναι γονείς.

«Όταν οι γονείς υπερασπίζονται τα παιδιά τους, δεν κάνουν εκστρατεία για επανεκλογή- αγωνίζονται για τις ψυχές των παιδιών τους, που είναι ο υπέρτατος αγώνας», δήλωσε η Ελς στην Epoch Times. «Η κηδεμονία των γονέων πάνω στα παιδιά τους -η οποία υποκινείται από την αγάπη, όχι από τα χρήματα ή την εξουσία- είναι η πιο ισχυρή δύναμη στη γη».

«Οι πολιτικές οντότητες που στοχοποιούν τους γονείς ξυπνούν έναν «κοιμώμενο γίγαντα» και η μάχη δεν θα είναι εύκολη», είπε. «Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε τις μαμάδες και τους μπαμπάδες του κόσμου να αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη δύναμη τους και να αρχίζουν να την ασκούν. Η δύναμη των γονέων είναι ασταμάτητη. Καθώς οι γονείς μπαίνουν στη δύναμη τους , υπάρχει αλλαγή στον ορίζοντα και το μέλλον -παρόλη την τρέχουσα σκοτεινιά- μοιάζει λαμπρό».

Από την Catherine Yang

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε