Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Η έδρα του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσινγκτον, στις 29 Αυγούστου 2020. (Andrew Kelly/Reuters)

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης απαγγέλλει κατηγορίες σε 2 Κινέζους πράκτορες για στοχοποίηση του Φάλουν Γκονγκ

Τα εν λόγω άτομα προσπάθησαν να δωροδοκήσουν υποτιθέμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της εκστρατείας του Πεκίνου κατά της καταδιωκόμενης ομάδας, λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο άνδρες για απόπειρα δωροδοκίας δημόσιου λειτουργού με δεκάδες χιλιάδες δολάρια, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) να «εξουδετερώσει» τη διωκόμενη πνευματική ομάδα Φάλουν Γκονγκ.

Ο Τζον Τσεν, 70χρονος Αμερικανός πολίτης που γεννήθηκε στην Κίνα, και ο Λιν Φενγκ, Κινέζος πολίτης ηλικίας 43 ετών, επιχείρησαν να «χειραγωγήσουν το Πρόγραμμα Πληροφοριοδότησης της IRS, μέσω δωροδοκίας και εξαπάτησης», σε μια προσπάθεια να αφαιρέσουν από φορέα διοικούμενο από το Φάλουν Γκονγκ το αφορολόγητο καθεστώς του, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις που αποσφραγίστηκαν στις 26 Μαΐου.

Οι πληροφορίες που υπέβαλαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων (IRS) είναι «εκ πρώτης όψεως ελλιπείς και περιέχουν ρητορική παρόμοια με την προπαγάνδα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της ΛΔΚ για να δικαιολογήσει την καταπίεση και την παρενόχληση των μελών του Φάλουν Γκονγκ», σύμφωνα με την καταγγελία.

Ο Τσεν και ο Φενγκ, οι οποίοι διαμένουν στην πόλη Τσίνο και στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας αντίστοιχα, συνελήφθησαν στις κατοικίες τους νωρίς το πρωί της Παρασκευής, δήλωσε στην Epoch Times εκπρόσωπος του FBI στο Λος Άντζελες.

Οι δύο αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία, δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο Τσεν κρατείται χωρίς εγγύηση και η Ομοσπονδιακή Αστυνομική Υπηρεσία των ΗΠΑ (U.S. Marshals Service) θα τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη. Η ακρόαση του Φενγκ αναβλήθηκε για την 1η Ιουνίου. Μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση, δήλωσε στην Epoch Times εκπρόσωπος της Εισαγγελίας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λος Άντζελες.

Ο δικηγόρος του Τσεν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το ομοσπονδιακό κτίριο Edward R. Roybal και το δικαστήριο των ΗΠΑ στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, στις 26 Μαΐου 2023. (Annie Wang/The Epoch Times)

 

«Σοκαριστικό και ύπουλο»

Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί την πρώτη δίωξη των αμερικανικών αρχών για την αποτροπή της στοχοποίησης του Φάλουν Γκονγκ – μιας διαλογιστικής πρακτικής που στηρίζεται στις αρχές της αλήθειας, της συμπόνιας και της ανεκτικότητας – από το κινεζικό καθεστώς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Κίνα, το ΚΚΚ τα τελευταία 23 χρόνια διώκει σφοδρά την εν λόγω ομάδα.

Του κατηγορητηρίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε προηγηθεί η σύλληψη δύο ατόμων, που φέρονταν να διευθύνουν ένα μυστικό αστυνομικό τμήμα στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό του Πεκίνου. Ένας από τους άνδρες, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε οργανώσει στην Ουάσιγκτον αντιδιαδηλώσεις κόντρα σε διαδηλώσεις ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ το 2015.

«Οι προσπάθειες χειραγώγησης και εκμετάλλευσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την υλοποίηση των αυταρχικών στόχων της κυβέρνησης της ΛΔΚ είναι τόσο σοκαριστικές όσο και ύπουλες», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Ντέμιαν Γουίλιαμς όταν ανακοίνωσε τις κατηγορίες.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, ο Τσεν και ο Φενγκ εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση Κινέζων αξιωματούχων προκειμένου να ξεκινήσουν μια εκστρατεία δωροδοκίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Συζητώντας τα σχέδιά τους σε μια καταγεγραμμένη κλήση γύρω στις 21 Ιανουαρίου, ο Τσεν ανέφερε τον στόχο του να επιτύχει τον σκοπό του κινεζικού καθεστώτος να «εξουδετερώσει» το Φάλουν Γκονγκ, σημειώνοντας ότι η κινεζική «ηγεσία» θα ήταν «πολύ γενναιόδωρη» στη χρηματοδότηση των παράνομων πληρωμών, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο.

Κατά τη διάρκεια μιας άλλης καταγεγραμμένης κλήσης μια εβδομάδα αργότερα, ο Τσεν τόνισε ότι «αφού γίνει αυτό-αυτό-αυτό το πράγμα», σύμφωνα με την καταγγελία, «η ανταμοιβή για την εργασία θα δοθεί σίγουρα εκείνη τη στιγμή».

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Τσεν και ο Φενγκ υπέβαλαν την καταγγελία τους σε ένα γραφείο της IRS στο Νιου Γουίντσορ της Νέας Υόρκης, το οποίο ο Τσεν θα ισχυριζόταν αργότερα στις αρχές ότι ήταν προς όφελος των Αμερικανών φορολογουμένων, αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο. Η εν λόγω καταγγελία, η οποία χρησιμοποιούσε κατ’ επανάληψη τη δυσφημιστική γλώσσα του καθεστώτος για να περιγράψει το Φάλουν Γκονγκ, ήταν «εκ πρώτης όψεως ελλιπής» και η συμβουλή του προσωπικού της IRS ήταν να απορριφθεί η καταγγελία, αναφέρεται στην κατάθεση.

Στις 14 Μαΐου, οι Τσεν και Φενγκ συναντήθηκαν με έναν μυστικό πράκτορα που παρίστανε τον αξιωματούχο της IRS σε ένα εστιατόριο, υποσχόμενοι να πληρώσουν συνολικά 50.000 δολάρια για να ξεκινήσει οικονομικός έλεγχος σε φορέα σχετικό με το Φάλουν Γκονγκ, αναφέρεται στο έγγραφο. Στο πίσω κάθισμα του οχήματος του πράκτορα, ο Τσεν παρέδωσε στον πράκτορα το ποσό των 1.000 δολαρίων σε χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων ως αρχική πληρωμή. Ο πράκτορας θα λάμβανε το 60% της αμοιβής του πληροφοριοδότη του IRS, εάν η καταγγελία του πληροφοριοδότη είχε επιτυχία, υποσχέθηκαν ο Τσεν και ο Φενγκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έλαβε χώρα κοντά στο Νιούμπεργκ της Νέας Υόρκης.

Epoch Times Photo
Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ παρελαύνουν στο Μανχάταν για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Φάλουν Ντάφα, στις 12 Μαΐου 2023 στη Νέα Υόρκη. (Larry Dye/The Epoch Times)

 

Σε μια καταγεγραμμένη κλήση δύο ημέρες πριν, οι δύο ανέφεραν πως θα λάμβαναν «οδηγίες» από έναν Κινέζο αξιωματούχο για να πραγματοποιήσουν το σχέδιο μέσω μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων με έδρα την Κίνα, θα διέγραφαν τις οδηγίες του αξιωματούχου και θα «σήμαιναν συναγερμό» και θα «ειδοποιούσαν» τον Κινέζο αξιωματούχο, εάν η συνάντηση δεν πήγαινε όπως είχε προγραμματιστεί.

«Σαν αδέλφια»

Κατά τη διάρκεια του σχεδίου, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, ο Τσεν προειδοποίησε επίσης την επαφή, που τον σύστησε στον υποτιθέμενο φορολογικό υπάλληλο και συνεργαζόταν με το FBI, να χειριστεί με διακριτικότητα το σχέδιο της παράνομης πληρωμής.

«Αν πεις [ότι θα] πληρώσεις χρήματα, γ…ο, θα αφήσει ίχνη και θα μας φέρει μπελάδες στην πορεία», φέρεται να είπε ο Τσεν.

Η ταυτότητα του Κινέζου αξιωματούχου παραμένει κρυφή, αλλά ο Τσεν, σε καταγεγραμμένη συνομιλία, στην οποία συζητούσε το σχέδιο, είπε ότι ο αξιωματούχος είναι «αυτός που είναι πάντα υπεύθυνος για αυτά τα θέματα», αναφέρεται στην καταγγελία. Η καταγγελία σημειώνει, επίσης, ότι οι προσπάθειες καταστολής με στόχο το Φάλουν Γκονγκ οργανώνονται κεντρικά από το «Γραφείο 610», ένα εξωθεσμικό όργανο που για πολλά χρόνια είχε την κύρια έδρα του στη βορειοανατολική μεγαλούπολη της Κίνας Τιαντζίν.

Το όνομα της πόλης προέκυψε σε ένα τηλεφώνημα γύρω στις 16 Μαΐου, αφότου ο πράκτορας έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον Τσεν ένα έγγραφο που υποτίθεται ότι έδειχνε ότι η καταγγελία παραπέμφθηκε στο τμήμα οικονομικού ελέγχου. Βλέποντας το email, ο Τσεν τηλεφώνησε στον Φενγκ λέγοντάς του να πάει στη Νέα Υόρκη για να παραδώσει τα συμφωνηθέντα χρήματα της δωροδοκίας. Ο Τσεν είπε ότι «θα επικοινωνήσει ξανά με το Τιαντζίν».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πράκτορα περίπου την ίδια ημέρα, ο Τσεν επιβεβαίωσε ότι οι δύο τους πραγματοποιούσαν την εκστρατεία για λογαριασμό του Πεκίνου. Σύμφωνα με την κατάθεση, ο Τσεν είπε στον πράκτορα να «εμπιστευτεί αυτούς τους φίλους».

«Είναι σαν αδέλφια μας. Ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα εναντίον [του ιδρυτή του Φάλουν Γκονγκ] πριν από είκοσι, τριάντα χρόνια. Είναι πάντα μαζί μας», φέρεται να είπε ο Τσεν και πρόσθεσε ότι «τα χρήματα είναι από όλους μας», αναφερόμενος, όπως πιστεύει ο ερευνητής του FBI, στις κινεζικές αρχές.

«Είναι πολύ επικίνδυνο να φέρεις χρήματα στις ΗΠΑ, πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιες ειδικές μεθόδους. Χρειάζεται χρόνος», δήλωσε ο Τσεν, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο. Εξήγησε ότι θα επέστρεφε στην Κίνα τον Ιούνιο και θα πλήρωνε τον πράκτορα σε δόσεις από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

«Είναι τόσα πολλά. Στις ΗΠΑ, οι δέκα χιλιάδες είναι πάνω από [το όριο] και πρέπει κανείς να το δηλώσει. Να πάρει, δεν θέλω να το δηλώσω», είπε.

Ο Φενγκ παρέδωσε στον μυστικό πράκτορα άλλη μια δωροδοκία ύψους 4.000 δολαρίων σε μετρητά στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy στις 18 Μαΐου, για να προχωρήσει το σχέδιο. Την ίδια ημέρα, ο Τσεν είπε στον πράκτορα σε τηλεφώνημα ότι θα επέστρεφε στην Κίνα για να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα και ότι θα έβαζε τον Φενγκ να τα παραδώσει προσωπικά στον πράκτορα, στη Νέα Υόρκη, σε δύο δόσεις των 25.000 δολαρίων.

«Απειλή για το δημοκρατικό μας σύστημα»

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα, Λήβαϊ Μπράουντ, δείχνουν «πως οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ παραμένουν ένας σημαντικός στόχος για τη διακρατική καταστολή του ΚΚΚ».

«Δείχνει επίσης πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το ΚΚΚ – να δωροδοκήσει έναν εφοριακό υπάλληλο για να παραβιάσει τον αμερικανικό νόμο και να χρησιμοποιήσει ως όπλο τους αμερικανικούς θεσμούς εναντίον αθώων ανθρώπων – προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του», δήλωσε στην Epoch Times.

«Επικροτούμε την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάληψη αυτής της δράσης και την ενθαρρύνουμε να καταδιώξει σθεναρά τους πράκτορες του ΚΚΚ σε όλες τις ΗΠΑ, επειδή αποτελούν απειλή όχι μόνο για τους Αμερικανούς που μιλούν ενάντια στις θηριωδίες στην Κίνα, αλλά και για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους μας και για το ίδιο το δημοκρατικό μας σύστημα, τα οποία αποτελούν στόχο αυτών των παράνομων σχεδίων».

Οι Εισαγγελικές Αρχές, την Παρασκευή, χαρακτήρισαν τη σύλληψη ως την πιο πρόσφατη προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη διακρατική εκστρατεία καταστολής της Κίνα.

«Η κινεζική κυβέρνηση επιχείρησε για άλλη μια φορά, και απέτυχε, να στοχοποιήσει τους επικριτές της ΛΔΚ εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Epoch Times Photo
Ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον, 27 Ιανουαρίου 2023. (Carolyn Kaster/AP Photo)

 

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης «θα συνεχίσει να ερευνά, να αποτρέπει και να διώκει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΛΔΚ να φιμώσει τους επικριτές της και να επεκτείνει την εμβέλεια του καθεστώτος της στο έδαφος των ΗΠΑ» και «[θα συνεχίσει] να υπερασπίζεται τα δικαιώματα που έχει κάθε άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να αποκαλύπτει τις θρασύτατες προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να διαπράξει διακρατική καταστολή, αυτή τη φορά μέσω απόπειρας δωροδοκίας», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Ο. Μόνακο. «Όπως υπογραμμίζεται από τις σημερινές συλλήψεις και τις κατηγορίες για συνωμοσία, δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, δεν θα ανεχθούμε τις προσπάθειες της ΛΔΚ ή οποιασδήποτε ξένης κυβέρνησης να εκφοβίσει, να παρενοχλήσει ή να υπονομεύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν όσοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της Κίνας έδειξε για άλλη μια φορά την αδιαφορία της για το κράτος δικαίου και τους διεθνείς κανόνες». Ορκίστηκε ότι η υπηρεσία του «θα συνεχίσει να αντιμάχεται τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να παραβιάζει τους νόμους μας και να καταστέλλει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων στη χώρα μας».

Ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Λος Άντζελες Ντόναλντ Ώλγουεϊζ δήλωσε ότι η φερόμενη δραστηριότητα είναι «αντίθετη προς τις θεμελιώδεις αμερικανικές αξίες».

«Αυτοί που ασκούν διακρατική καταπίεση για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε.

 

Η Λίντα Τζιανγκ συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε