Σάββατο, 02 Αυγ, 2025
Κέικ ροδάκινο με καρύδια πεκάν και κάρδαμο, με επικάλυψη γλυκιάς κρούστας. (JeanMarie Brownson/TCA)

Καλοκαιρινές νοστιμιές με φρέσκα ροδάκινα και κάρδαμο

Τα ροδάκινα και το κάρδαμο αποτελούν έναν θαυμάσιο συνδυασμό, που ταιριάζει πολύ σε αλμυρά πιάτα, όπως σάλτσες και γλάσο για ψητά, αλλά και σε γλυκές επιλογές, όπως ροφήματα και αρτοσκευάσματα.

Τα φρέσκα ροδάκινα αξίζουν την αναμονή ενός ολόκληρου έτους. Προτιμήστε αυτά της λαϊκής αγοράς (ακόμα καλύτερα, μίας βιολογικής λαϊκής αγοράς), αποφεύγοντας τα ροδάκινα των σούπερ μάρκετ που έχουν μεταφερθεί με φορτηγά, αποθηκευτεί και ψυχθεί πριν ωριμάσουν, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην ωριμάσουν ποτέ σωστά.

Αν τα ροδάκινα που αγοράσατε είναι άγουρα, μην τα βάλετε στο ψυγείο αμέσως. Αντ’ αυτού, τοποθετήστε τα απευθείας στον πάγκο της κουζίνας, με το κοτσάνι προς τα κάτω. Αφήστε τα εκεί μέχρι να μαλακώσουν και να ζουλιούνται ελαφρώς όταν τα πιέζετε με το δάχτυλό σας. Μόλις ωριμάσουν, απολαύστε τα ή φυλάξτε τα στο ψυγείο σε μία στρώση για αρκετές ημέρες.

Χρησιμοποιήστε τα πολύ μαλακά φρούτα για πουρέ ή ως βάση για ένα αφρώδες ποτό ή προσθέστε αλάτι για να φτιάξετε ένα γλάσο για κοτόπουλο ή χοιρινό. Χρησιμοποιήστε ώριμα, αλλά ακόμα σφιχτά φρούτα, για να τα προσθέσετε σε κέικ, γρήγορα ψωμιά και πίτες.

Oil-painting-ntdtv

Ξεφλουδίστε τα ροδάκινα που προορίζονται για ποτό ή επιδόρπιο. Οι φέτες ροδάκινου χωρίς φλούδα φωτίζουν κάθε πράσινη σαλάτα ή πιατέλα τυριών.

Μια πινελιά κάρδαμου σε οποιαδήποτε σχεδόν συνταγή με ροδάκινα προσθέτει μια μοναδική γεύση. Συνηθισμένο στη μεσοανατολική αλλά και σκανδιναβική κουζίνα, το κάρδαμο προέρχεται από σπόρους φυτών της οικογένειας του τζίντζερ. Όπως και το τζίντζερ, έχει έντονο άρωμα και πιπεράτη γεύση με μία απόχρωση λεμονιού και μέντας. Το αλεσμένο κάρδαμο είναι αρκετά ακριβό. Η ελαφρώς λιπαρή του σύσταση σημαίνει ότι μπορεί να χαλάσει εύκολα, οπότε είναι καλύτερα να αγοράζετε  μικρές ποσότητες. Προτιμώ να αγοράζω ολόκληρους πράσινους καρπούς κάρδαμου, επειδή διατηρούνται φρέσκοι για αρκετό καιρό. Μπορούν να προστεθούν ολόκληροι σε σάλτσες και στιφάδο. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους ψήσετε ελαφρά, να τους αφήσετε να κρυώσουν και να τους αλέσετε για να τους μετατρέψετε σε σκόνη. Αποθηκεύστε αυτή την αρωματική σκόνη σε ένα βάζο που κλείνει καλά και χρησιμοποιήστε τη μέσα σε λίγες εβδομάδες από την άλεση.

Δοκιμάστε να φτιάξετε κέικ ροδάκινο με καρύδια πεκάν και κάρδαμο, σπριτς με κάρδαμο και ροδάκινο, πουρέ ροδάκινου με κάρδαμο – πολλαπλή απόλαυση ροδάκινου! Το κέικ μπορείτε να το σερβίρετε ελαφρώς ζεστό, μαζί με μια κουταλιά σαντιγί ροδάκινο.

ZoomInImage
Μια πινελιά κάρδαμου σε σχεδόν οποιαδήποτε συνταγή με ροδάκινο προσθέτει μια μοναδική γεύση. (JeanMarie Brownson/TCA)

 

Κέικ ροδάκινο με πεκάν και κάρδαμο, και επικάλυψη γλυκιάς κρούστας

Για 8 άτομα

Υλικά

  • 3 μεγάλα ώριμα ροδάκινα

Για την κρούστα (streusel)

  • 6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, μαλακό
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. κάρδαμο
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πεκάν, καβουρδισμένα αν θέλετε

Για το κέικ

  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακό
  • 3/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.σ. μελάσα ή μέλι
  • 1 κ.γλ. τριμμένη φλούδα λεμονιού
  • 1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. αλεσμένο κάρδαμο

Για την κρέμα σαντιγί με ροδάκινο

  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Μια πρέζα αλεσμένο κάρδαμο
  • 2-3 κ.σ. μαρμελάδα ροδάκινο

Εκτέλεση

Ζεστάνετε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό μέχρι να βράσει. Προσθέστε ένα ροδάκινο στο νερό και ανακατέψτε το με ένα κουτάλι για 30 δευτερόλεπτα για να μαλακώσει η φλούδα. Αφαιρέστε το με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε το να κρυώσει. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα ροδάκινα. Όταν κρυώσουν αρκετά ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε, αφαιρέσετε τη φλούδα με ένα μαχαίρι. Κόψτε τα ροδάκινα στη μέση και πετάξτε τα κουκούτσια. Κόψτε τα αποφλοιωμένα ροδάκινα σε κομμάτια 1,25 εκ. Θα πρέπει να σας δώσουν περίπου 2 φλιτζάνια.

Ζεστάνετε τον φούρνο στους 175 °C. Λαδώστε ένα μεταλλικό ταψί 20 x 20 εκ. Καλύψτε τον πάτο του ταψιού με ένα κομμάτι λαδόκολλα. Λαδώστε το χαρτί.

Για την κρούστα, βάλτε το βούτυρο, το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το κάρδαμο και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Με τα δάκτυλά σας ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε τα καρύδια πεκάν. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο ενώ ετοιμάζετε τη ζύμη.

Για το κέικ, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά, ένα-ένα, και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε τη μελάσα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το κάρδαμο μέχρι να ενοποιηθούν. Προσθέστε τα κομμένα ροδάκινα και ανακατέψτε απαλά.

Ρίξτε το μείγμα στο ταψί που έχετε ετοιμάσει. Πασπαλίστε ομοιόμορφα την κρούστα πάνω από το μείγμα. Ψήστε μέχρι το κέντρο του κέικ να σφίξει και τα άκρα να ξεκολλάνε από το ταψί, περίπου 50 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει σε σχάρα.

Για τη σαντιγί ροδάκινο, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος (αφού την έχετε αφήσει στην κατάψυξη για λίγο) σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε το αλάτι και το κάρδαμο και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Προσθέστε τη μαρμελάδα ροδάκινο και χτυπήστε μέχρι να ενοποιηθεί. Σερβίρετε τετράγωνα κομμάτια του ζεστού κέικ με κρέμα ροδάκινο.

Πουρές ροδάκινου με κάρδαμο

Για περίπου 1 1/2 φλιτζάνι

Σημείωση: Χρησιμοποιήστε την ελάχιστη ποσότητα σιροπιού και αλατιού για πουρέ που προορίζεται για ρόφημα. Χρησιμοποιήστε μεγαλύτερες ποσότητες για γλάσο για ψητό πουλερικό ή χοιρινό.

Υλικά

  • 2 ώριμα ροδάκινα
  • 2-3 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή μέλι
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ.γλ. αλεσμένο κάρδαμο
  • 1/4 έως 1/2 κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση

Ζεστάνετε σε μια βαθιά κατσαρόλα νερό μέχρι να βράσει. Προσθέστε ένα ροδάκινο στο νερό και ανακατέψτε το με ένα κουτάλι για 30 δευτερόλεπτα για να μαλακώσει η φλούδα. Αφαιρέστε το με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε το να κρυώσει. Επαναλάβετε με το δεύτερο ροδάκινο. Όταν κρυώσουν αρκετά ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε, αφαιρέστε τη φλούδα με ένα μαχαίρι. Κόψτε τα ροδάκινα σε μεγάλα κομμάτια, πετώντας τα κουκούτσια.

Βάλτε τα κομμάτια ροδάκινου, το σιρόπι αγαύης ή το μέλι, τον χυμό λεμονιού, το κάρδαμο και το αλάτι σε ένα μπλέντερ. Χτυπήστε μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πουρές. Καλύψτε και φυλάξτε στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

Σπριτς με κάρδαμο και ροδάκινο

Για 6 ποτά

Υλικά

  • 1-1/2 φλιτζάνι πουρές ροδάκινου με κάρδαμο, (βλ. συνταγή άνωθεν), καλά παγωμένο
  • 750 ml ξηρό αφρώδες κρασί ή prosecco, καλά παγωμένο (ή ανθρακούχο νερό ή σόδα για ένα μη αλκοολούχο ποτό)
  • 6 φέτες λεμονιού
  • 6 φρέσκα κλαράκια μέντας

Βάλτε 3-4 κουταλιές της σούπας πουρέ ροδάκινο στο κάτω μέρος έξι ποτηριών κρασιού με πόδι. Γεμίστε το κάθε ποτήρι με αφρώδες κρασί. Γαρνίρετε με φέτες λεμονιού και κλαράκια μέντας. Σερβίρετε αμέσως.

 

Της JeanMarie Brownson

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε