Δευτέρα, 16 Σεπ, 2024
(crystal light/Shutterstock)

Καρκίνος του παχέος εντέρου στους νεαρούς ενήλικες: Δίαιτα, στρες και ανερχόμενοι παράγοντες κινδύνου

Αναφορά δείχνει ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου τείνει να προσβάλει όλο και συχνότερα τις μικρότερες ηλικίες, με ποσοστό αύξησης 500% στις ηλικίες 10-14 ετών.

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο καρκίνος του παχέος εντέρου προσβάλλει όλο και περισσότερο άτομα μικρότερης ηλικίας στις ΗΠΑ. Έρευνες υποδεικνύουν μια σημαντική αύξηση στις περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των κάτω των 45 ετών, με αύξηση 500% (!) στα παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών. Αυτή η  τάση έχει προσελκύσει την προσοχή και έχει γίνει αφορμή για τη σύσταση περαιτέρω μείωσης του ορίου ηλικίας εκκίνησης προσυμπτωματικών ελέγχων, που βρίσκεται τώρα στα 45 έτη. Οι ειδικοί προτρέπουν, επίσης, το κοινό να ευαισθητοποιηθεί όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου και να διαχειριστεί τους μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου, όπως η κακή διατροφή και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής.

Σύμφωνα με στατιστικές του 2023 της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος στις ΗΠΑ, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Περισσότεροι από 153.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ 52.550 αναμένεται να πεθάνουν από την ασθένεια. Μεταξύ αυτών, οι 19.550 περιπτώσεις και 3.750 θάνατοι περιλαμβάνουν ασθενείς κάτω των 50 ετών, κατηγοριοποιημένους ως πρώιμα πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι νεότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται συχνά σε προχωρημένο στάδιο, όντας κάτω από την ηλικία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Μέχρι να γίνει η διάγνωση, ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει συνήθως φθάσει στο στάδιο της μετάστασης και της εξάπλωσης, κάνοντας την αντιμετώπισή του πολύ πιο δύσκολη.

Ανησυχητικές τάσεις

Μελέτη που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Πεπτικών Παθήσεων (Digestive Disease Week) 2024, τον Μάιο, αξιοποίησε τη βάση δεδομένων WONDER των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention’s – CDC) για να αναλύσει τα ποσοστά περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου από το 1999 έως το 2020. Οι αλλαγές στα ποσοστά περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου για κάθε ηλικιακή ομάδα είναι ως εξής:

  • Ηλικίες 10 έως 14: αύξηση 500%
  • Ηλικίες 15 έως 19: αύξηση 333%
  • Ηλικίες 20 έως 24: αύξηση 185%
  • Ηλικίες 25έως 29: αύξηση 68%
  • Ηλικίες 30 έως 34: αύξηση 71%
  • Ηλικίες 35 έως 39: αύξηση 58%
  • Ηλικίες 40 έως 44: αύξηση 45%

«Αυτά τα δεδομένα αποκαλύπτουν μερικές πολύ ανησυχητικές τάσεις, συγκεκριμένα στον νεότερο πληθυσμό μας, ο οποίος δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν όταν εξετάζουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο των ασθενών για καρκίνο του παχέος εντέρου», είπε σε δήλωση Τύπου ο Δρ Ισλάμ Μοχάμεντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ειδικευόμενος ιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, στο Κάνσας.

Αναγνωρισμένα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος, γενικά, θεωρείται μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους. Για πολλά χρόνια, η προτεινόμενη ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ ήταν τα 50 έτη. Ωστόσο, λόγω των ανησυχιών για την αύξηση των περιπτώσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία μείωσε την προτεινόμενη ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου στα 45 έτη.

Η μελέτη εξέτασε κυρίως άτομα κάτω των 45 ετών, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις υπάρχουσες καθοδηγητικές γραμμές προσυμπτωματικού ελέγχου. Αυτή η παράλειψη αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας πρώιμης ανίχνευσης και ευκαιριών αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους.

Ο Δρ Μοχάμεντ ανέφερε σε δήλωση Τύπου ότι, ανεξαρτήτως ηλικίας, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου δεν πρέπει να αποκλειστεί, εάν υπάρχουν τα ανάλογα συμπτώματα. «Είναι σημαντικό το κοινό να ενημερωθεί για τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου», πρόσθεσε.

Ασθενείς σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να βιώσουν αλλαγές στις εντερικές τους συνήθειες, πόνο στην κοιλιακή χώρα ή αιμορραγία από το ορθό. Ο Δρ Μοχάμεντ επεσήμανε πως εάν αντιληφθούμε παρόμοια συμπτώματα, είναι απαραίτητο να τα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και να αναζητήσουμε γρήγορα ιατρική συμβουλή.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αν και δεν υπάρχει κάποιος καθοριστικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να ανιχνεύσει ανώμαλα κύτταρα προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκίνο. Επιπροσθέτως, η διαχείριση των μεταβλητών παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρκίνου.

Ο κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος με πολλούς τρόπους, περιλαμβανομένων της διατροφής, του ελέγχου του βάρους και της σωματικής δραστηριότητας. Παραδείγματος χάριν, η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων και τροφών ολικής άλεσης μαζί με τη μείωση της πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ επίσης συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου. Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με περίπου το 6% των περιπτώσεων καρκίνου και το 4% των θανάτων λόγω αυτού.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τον Απρίλιο, ο Δρ Τζον Μάρσαλ, αναπληρωτής διευθυντής κλινικής φροντίδας στο Ολοκληρωμένο Αντικαρκινικό Κέντρο Λομπάρντι της Τζόρτζταουν (Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center) και ειδικός στον καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα, έδωσε έμφαση κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην Κέιτι Κούρικ, σε βίντεο στο YouTube, στον ρόλο του υγιούς μικροβιώματος του εντέρου για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και τη διατήρηση της γενικής υγείας. Δήλωσε ότι «[ο μοντέρνος τρόπος ζωής] κατά κάποιο τρόπο άλλαξε το ίδιο μας το εσωτερικό μικροβίωμα. […] Πιστεύουμε ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ανοσοποιητικού μας συστήματος».

Το μικροβίωμα του εντέρου λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας κατά των παθογόνων και των λοιμώξεων του εντέρου, και ρυθμίζει τη φλεγμονή επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι λειτουργίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη ή μη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Δρ Μάρσαλ ανέφερε, επίσης, πως οι πιο νέοι άνθρωποι εκτίθενται σε περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, στους οποίους περιλαμβάνονται οι κακές διατροφικές συνήθειες (όπως η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών), η παχυσαρκία και η συχνή χρήση προϊόντων που περιέχουν μικροπλαστικά.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναγνωρίζει την παχυσαρκία, την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ ως μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Αντιθέτως, οι γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι δεν είναι μεταβλητοί, ευθύνονται για μόλις το 5% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συστηματική αναθεώρηση του 2022 των πρώιμων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου υποστηρίζει τις διατροφικές συστάσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Η μελέτη βρήκε πως τα άτομα με κακές διατροφικές συνήθειες – όπως υψηλή κατανάλωση τηγανιτών και επεξεργασμένων τροφών, δίαιτες με πολλά λιπαρά και τα σακχαρώδη ποτά και επιδόρπια, μαζί με χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέως και φυτικών ινών – είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών.

Επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου

Εκτός της διατροφής, πολλοί ακόμη παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο Δρ Τζινγκντουάν Γιανγκ, διευθύνων σύμβουλος του Βόρειου Ιατρικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη (Northern Medical Center in New York), δήλωσε σε συνέντευξή του στους Epoch Times πως η κακή ανοσοποιητική λειτουργία, το αυξημένο ψυχολογικό στρες, η κακή ποιότητα ύπνου και η ελλιπής σωματική δραστηριότητα οδηγούν σε προβλήματα υγείας και αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.

Άλλος ένας παράγοντας, ο οποίος έχει πρόσφατα έρθει στο προσκήνιο, είναι τα μικροπλαστικά, δηλαδή τα πλαστικά σωματίδια μικρότερα από 5 χιλιοστά σε διάμετρο. Τα μικροπλαστικά βρίσκονται στον αέρα, στο νερό, στην τροφή και στα καθημερινά προϊόντα. Όταν καταναλώνονται, είναι πιθανόν να προκαλέσουν αλλαγές στη φυσιολογία του εντέρου. Μελέτη βρήκε ότι τα μικροπλαστικά μειώνουν το πάχος του βλεννογόνου των εντέρων και προκαλούν ζημιά σε αυτό, ελαττώνοντας την προστατευτική του λειτουργία. Αυτό καθιστά πιο εύκολο στα παθογόνα και τις τοξίνες να εισχωρήσουν στον βλεννογόνο του παχέος εντέρου και, συνεπακόλουθα, αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Δρ Γιανγκ επεσήμανε πως τα μικροπλαστικά δύνανται να απελευθερώσουν καρκινογόνες ουσίες, αυξάνοντας τη φλεγμονή, προκαλώντας οξειδωτική βλάβη στο σώμα, και ακόμη και μεταλλάξεις στο DNA. Επομένως, η ελαχιστοποίηση της χρήσης προϊόντων που περιέχουν μικροπλαστικά και νανοπλαστικά συστήνεται για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων ασθενειών.

Της Anne Lee

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Αρχικό άρθρο: https://www.theepochtimes.com/health/colorectal-cancer-in-young-adults-diet-stress-and-emerging-risk-factors-5698507

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε