Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ένα φιαλίδιο της θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron βρίσκεται σε ένα ιατρικό τραπέζι δίπλα σε έναν ασθενή στο Κέντρο Επείγουσας Φροντίδας Sarasota Memorial στη Sarasota της Φλόριντα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2021. (Shannon Stapleton/Reuters)

Κλινική μελέτη για τον καρκίνο με χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων διαπιστώνει ύφεση σε κάθε ασθενή

Μια κλινική έρευνα για τον καρκίνο φέρεται να έγινε η πρώτη στον κόσμο που κατάφερε να απομακρύνει πλήρως τη νόσο σε κάθε ασθενή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο New England Journal of Medicine.

Η μελέτη, με τίτλο «PD-1 Blockade in Mismatch Repair-Deficient, Locally Advanced Rectal Cancer» διεξήχθη σε 12 ασθενείς με καρκίνο του ορθού, οι οποίοι είχαν όλοι «κλινική πλήρη ανταπόκριση», σύμφωνα με τους συγγραφείς, με επικεφαλής την Δρ Άντρεα Τσέρτσεκ του Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης.

Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να δουν κανένα δείγμα όγκου μεταξύ των ασθενών όταν χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία, ενέσεις φλουδεοξυγλυκόζης F 18, σωματικές εξετάσεις ή μέσω ενδοσκοπικών αξιολογήσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επιπλέον, οι ασθενείς συνέχισαν να μην εμφανίζουν σημάδια καρκίνου κατά τη διάρκεια των ελέγχων παρακολούθησης που κυμαίνονταν από 6 έως 25 μήνες και δεν χρειάστηκε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή να λάβουν ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.

«Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες 3ου ή υψηλότερου βαθμού», σημείωσαν οι συγγραφείς.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με καρκίνο του ορθού έλαβαν dostarlimab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, κάθε 3 εβδομάδες για 6 μήνες. Οι ασθενείς είχαν αδενοκαρκινώματα ορθού δευτέρου ή τρίτου σταδίου με ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αναντιστοιχίας.

Η μέση ηλικία των ασθενών που συμμετείχαν ήταν 54 έτη και το 62% ήταν γυναίκες.

Συνήθως, οι ασθενείς με τέτοιο καρκίνο θα έπρεπε να υποβληθούν σε συχνά εξουθενωτικές θεραπείες όπως χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή χειρουργική επέμβαση και σε ακραίες περιπτώσεις να τους τοποθετηθούν σάκοι κολοστομίας.

Ωστόσο, μετά τη λήψη του dostarlimab, το οποίο πωλείται με την εμπορική ονομασία Jemperli, δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση εξέλιξης ή υποτροπής στους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη μελέτη.

Το dostarlimab έχει ήδη εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση στη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζοντες ή προχωρημένους συμπαγείς όγκους με ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αναντιστοιχίας. Ο καρκίνος του ορθού αποτελεί χρήση εκτός επισήμανσης, σύμφωνα με το Medscape.

Σύμφωνα με το Drugs.com, το κόστος του ενδοφλέβιου διαλύματος Jemperli (500 mg/10 ml) είναι περίπου 11.201 δολάρια για μια προμήθεια 10 χιλιοστόλιτρων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν επίσης στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας 2022.

«Ο ανεπαρκής στην επιδιόρθωση της αναντιστοιχίας, τοπικά προχωρημένος ορθοκολικός καρκίνος ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος στον αποκλεισμό του PD-1 με ένα μόνο φάρμακο», έγραψαν οι συγγραφείς στα συμπεράσματά τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται εκτεταμένη παρακολούθηση για την αξιολόγηση της διάρκειας της ανταπόκρισης.

Ο Δρ Λουί Α. Ντίας Τζούνιορ του Memorial Sloan Kettering Cancer Center, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, δήλωσε στους New York Times ότι πιστεύει ότι αυτή είναι η «πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία του καρκίνου».

«Οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής είναι σημαντικές, ιδίως μεταξύ των ασθενών στους οποίους η συνήθης θεραπεία θα επηρέαζε τη δυνατότητα τεκνοποίησης [και] δεδομένου ότι η επίπτωση του καρκίνου του ορθού αυξάνεται μεταξύ των νεαρών ενηλίκων σε αναπαραγωγική ηλικία, η χρήση του αποκλεισμού του PD-1 για την εξάλειψη της ανάγκης χημειοακτινοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης μπορεί να προσδώσει ιδιαίτερο όφελος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα», έγραψαν οι συγγραφείς.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Simon and Eve Colin, την GlaxoSmithKline, το Stand Up to Cancer, το Swim Across America και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Περίπου το ένα τρίτο των 145.000 περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο εντοπίζονται στο ορθό, σύμφωνα με τα Κέντρα Θεραπείας Καρκίνου της Αμερικής, και ο κίνδυνος του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, αν και οι άνδρες συνήθως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε