Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Ταϊβανέζικα μαχητικά αεροσκάφη εγχώριας άμυνας (IDF) λαμβάνουν μέρος στη στρατιωτική άσκηση Han Kuang, η οποία προσομοιώνει μια εχθρική εισβολή, στο Ταϊτσούνγκ της Ταϊβάν στις 16 Ιουλίου 2020. (Reuters/Ann Wang)

Κορυφαίος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Ταϊβάν: Η Κίνα «δεν είναι πιθανό» να εισβάλει στην Ταϊβάν το φθινόπωρο

Σύμφωνα με νομοθετική ενημέρωση της 24ης Μαρτίου από τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας (NSB) της Ταϊβάν, Τσεν Μινγκ-τονγκ, η Κίνα είναι απίθανο να εισβάλει στην Ταϊβάν το φθινόπωρο του 2022.

Ο Διευθυντής Τσεν ανέφερε διάφορους λόγους για την κρίση του, όπως το επερχόμενο 20ό Συνέδριο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αναζωπύρωση του COVID στην Κίνα και οι οικονομικές προκλήσεις της Κίνας.

«Σε μεγάλη προοπτική, [η προοπτική εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν το φθινόπωρο] δεν είναι πιθανή», δήλωσε ο Τσεν στους νομοθέτες.

Το Πεκίνο έχει μελετήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και βλέποντας ότι «η Ρωσία αρχικά σχεδίαζε να καταρρίψει το Κίεβο σε τέσσερις ημέρες, αλλά τώρα έχουν μπει σε τέλμα», είναι πιθανό να είναι «πιο προσεκτικό» με την πραγματοποίηση στρατιωτικών κινήσεων, δήλωσε ο Τσεν.

«Επιπλέον, η COVID-19 αναβιώνει στην Κίνα και η οικονομία της Κίνας έχει μειωθεί», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι «το κομμουνιστικό καθεστώς επικεντρώνεται στη “διατήρηση της σταθερότητας” πριν από το 20ό Συνέδριο του κόμματος».

«[Το ΚΚΚ] δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία, αλλά είναι ο πολιτικός χρόνος που τίθεται υπό αμφισβήτηση», είπε, προσθέτοντας ότι «εντός της θητείας της προέδρου Τσάι Γινγκ-γουέν, [η ασφάλεια της Ταϊβάν] δεν έχει καμία ανησυχία».

Επιπλέον, ο Τσεν δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν θα υιοθετήσει μέτρα που θα «έθεταν χρονοδιάγραμμα» στον εαυτό του, όπως ο πρόσφατα πολυσυζητημένος «νόμος ενοποίησης», ο οποίος θα έδινε στο Πεκίνο αντιληπτό έδαφος -συνοδευόμενο από αντιληπτή υποχρέωση- για μια εισβολή.

«Στο παρελθόν, κατά την εποχή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ, προσπάθησαν να θέσουν χρονοδιάγραμμα, αλλά τελικά θεώρησαν καλύτερο να μην το κάνουν, καθώς αυτό θα τους πίεζε», δήλωσε ο Τσεν, αναφερόμενος στον ηγέτη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1978 έως το 1989.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, είπε, «το Πεκίνο σκέφτεται περισσότερο τη νομιμότητα της έναρξης ενός πολέμου και πώς θα πρέπει να προετοιμαστεί για την έναρξη ενός πολέμου. Ως εκ τούτου, εάν το Πεκίνο κάνει μια κίνηση, η κίνηση θα είναι συνολική».

Είπε ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να έχει μια «ολοκληρωμένη αξιολόγηση του εχθρού» και να βελτιώσει τους μηχανισμούς αυτοάμυνας, όπως οι «υποδομές κρίσιμων βάσεων, οι στρατιωτικές ικανότητες και η ψυχολογική ετοιμότητα» με μια στάση «επιφυλακτικής προσοχής».

Στην ακρόαση της Πέμπτης, οι νομοθέτες έθεσαν μια ιδιαίτερη ανησυχία: αν «εξωτερικές δυνάμεις» βρίσκονταν πίσω από τις μαζικές διακοπές ρεύματος στην Ταϊβάν τον Μάρτιο. Ο διευθυντής Τσεν απάντησε ότι «η αρχική αξιολόγηση αποκάλυψε ότι τα περιστατικά ήταν μεμονωμένα».

Ωστόσο, δήλωσε ότι οι κρίσιμες υποδομές της Ταϊβάν δεν θα έπρεπε να είναι τόσο «εύθραυστες», γεγονός που χρήζει της προσοχής της κυβέρνησης της Ταϊβάν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε