Για να φτιάξετε τη σάλτσα «Πράσινη θεά» θα χρειαστείτε άφθονα – όσο μπορείτε πιο άφθονα – φρέσκα μυρωδικά. Εκεί έγκειται άλλωστε και το μυστικό της γεύσης της και του πράσινου χρώματός της.
Τα είδη των μυρωδικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι πολλά. Επιλέξτε ό,τι σας αρέσει και ό,τι έχετε διαθέσιμο. Ανακατέψτε και συνδυάστε τα όπως θέλετε, αλλά βασιστείτε στον μαϊντανό, το εστραγκόν και το σχοινόπρασο για να δώσετε τη παραδοσιακή γεύση της «θεάς».
Η αρχική «Πράσινη θεά» δημιουργήθηκε από τον σεφ του Palace Hotel στο Σαν Φρανσίσκο, το 1923, με ξινή κρέμα και μαγιονέζα. Η δική μας εκδοχή προτείνει κάτι πιο ανάλαφρο, αντικαθιστώντας τη μαγιονέζα με γιαούρτι, το οποίο προσθέτει μια πικάντικη νότα σε αυτήν τη δροσερή και ευέλικτη σάλτσα.
Εκτός από ντρέσινγκ, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως μαρινάδα για το κρέας ή ως ντιπ.
Σε αυτήν τη συνταγή, η «Πράσινη θεά» χρησιμοποιείται και ως μαρινάδα και σάλτσα σερβιρίσματος για φιλέτο κοτόπουλου , αλλά και ως ντρέσινγκ για τη σαλάτα που θα συνοδεύσει το πιάτο. Τομές στο φιλέτο επιτρέπουν στη μαρινάδα να διεισδύσει στο κρέας. Αν έχετε άλλα κομμάτια κοτόπουλου, απλά προσαρμόστε το χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με την περίπτωση. Αν το κοτόπουλο έχει πέτσα, φροντίστε να αλείψετε λίγη από τη μαρινάδα και μεταξύ της πέτσας και του κρέατος.
Στήθος κοτόπουλου με σάλτσα «Πράσινη θεά»
Για 4 άτομα
Υλικά
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι πλήρες
- 1/2 φλιτζάνι γεμάτο φύλλα ιταλικού μαϊντανού και τρυφερά κοτσάνια
- 1/2 φλιτζάνι γεμάτο φρέσκα φύλλα κόλιανδρου και τρυφερά κοτσάνια
- 1/4 φλιτζάνι χαλαρά γεμάτο φρέσκα φύλλα εστραγκόν και τρυφερά κοτσάνια
- 1/4 φλιτζάνι χαλαρά γεμάτο φρέσκα φύλλα μέντας
- 1/4 φλιτζάνι χαλαρά γεμάτο φρέσκα φύλλα άνηθου
- 1/4 φλιτζάνι χοντροκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο, συν επιπλέον για γαρνιτούρα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένη φλούδα λεμονιού
- 1/4 κ.γλ. αλάτι
- 1/8 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 4 μισά στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και χωρίς πέτσα, χωρίς τα τρυφερά κομμάτια, το καθένα 170-225 γραμμάρια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο μαρούλι, τα φύλλα πλυμένα και κομμένα σε μπουκιές
Εκτέλεση
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά της σάλτσας σε ένα μπλέντερ. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήστε 1/2 φλιτζάνι για το σερβίρισμα.
Κόψτε ελαφρά τα στήθη κοτόπουλου διαγώνια στη λεία πλευρά τους, κάνοντας τρεις ή τέσσερις ομοιόμορφα διαχωρισμένες χαρακιές.
Βάλτε τα φιλέτα σε ένα μπολ ή ταψί. Ρίξτε το υπόλοιπο ντρέσινγκ και γυρίστε τα για να καλυφθούν ομοιόμορφα. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 1-4 ώρες, γυρίζοντάς τα περιστασιακά.
Προετοιμάστε μια σχάρα για άμεσο ψήσιμο σε μέτρια φωτιά (ή προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου).
Ζεστάνετε μία κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι ή σχάρα, σε μέτρια φωτιά, πάνω στη σχάρα (ή στην εστία σε μέτρια φωτιά). Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, αφήνοντας την περίσσεια της μαρινάδας να στάξει στο μπολ. Τοποθετήστε το κοτόπουλο, με την ομαλή πλευρά προς τα κάτω, στο τηγάνι. Πετάξτε τη μαρινάδα.
Αν ψήνετε στη σχάρα, ψήστε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει από τη μία πλευρά, 4-6 λεπτά. Γυρίστε το κοτόπουλο και μετακινήστε το τηγάνι σε έμμεση φωτιά. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρις ότου ένας θερμόμετρο στιγμιαίας ανάγνωσης που έχει εισαχθεί στο παχύτερο μέρος του κοτόπουλου να δείξει 73 βατμούς Κελσίου, 10-14 λεπτά, ανάλογα με το πάχος.
Εάν χρησιμοποιείτε την εστία, ψήστε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει, για 4-6 λεπτά. Γυρίστε το κοτόπουλο και μεταφέρετέ το στο φούρνο. Ψήστε μέχρι ένας θερμόμετρο στιγμιαίας ανάγνωσης που εισάγεται στο παχύτερο μέρος του κοτόπουλου να δείξει 73 βατμούς Κελσίου, για 10-14 λεπτά περισσότερο, ανάλογα με το πάχος.
Ανακατέψτε το μαρούλι με λίγο από τη σάλτσα που έχετε κρατήσει, ίσα να το καλύψετε. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σαλάτα, γαρνίροντας με επιπλέον σχοινόπρασο. Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα σε μπολ, για να περιχύσετε.