Αυτού του είδους οι σαλάτες περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο λαχανικά, αρωματικά, χειροποίητο ντρέσινγκ και τουλάχιστον ένα είδος φασολιών για τις πρωτεΐνες τους. Επειδή δεν περιέχουν μαρούλι ούτε αγγούρι, μπορούν να διατηρηθούν όλη την εβδομάδα στο ψυγείο χωρίς να μαραθούν. Σε αυτήν την εκδοχή, συνδυάζω όλα τα αγαπημένα μου συστατικά της νοτιοδυτικής κουζίνας των ΗΠΑ, όπως μαύρα φασόλια, πιπεριά χαλαπένιο (καυτερή) και τυρί κοτίχα, για μια πολύχρωμη και γευστική σαλάτα φασολιών.
Ιδιαιτερότητες
- Η σως χαλαπένιο-λάιμ κάνει τη διαφορά! Η γεύση της είναι έντονη, με μια πικάντικη νότα από το φρέσκο τσίλι και άρωμα εσπεριδοειδών.
- Μπορείτε να την τρώτε όλη την εβδομάδα – μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου βελτιώνεται, όσο τα φασόλια και τα λαχανικά μαρινάρονται περισσότερο στο ντρέσινγκ.
Βασικά συστατικά
- Φασόλια: Συστήνονται μαύρα, πίντο ή κανελίνι, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έναν συνδυασμό τους.
- Πιπεριά τσίλι χαλαπένιο: Θα χρειαστείτε μία πιπεριά χαλαπένιο για αυτή τη συνταγή. Ανακατέψτε τη μισή στη σάλτσα και ψιλοκόψτε την υπόλοιπη για να την προσθέσετε στη σαλάτα.
- Λαχανικά: Αυτή η συνταγή απαιτεί πιπεριές, καλαμπόκι, ντομάτες, κόκκινο λάχανο και κόκκινο κρεμμύδι που προσθέτουν χρώμα, γεύση και υφή στη σαλάτα.
- Φρέσκος κολίανδρος: Προσθέτει μία ιδιαίτερη φρεσκάδα. Θα χρειαστείτε κολίανδρο τόσο για τη σάλτσα όσο και για τη σαλάτα. Αν τον απεχθάνεστε, παραλείψτε τον ή αντικαταστήστε τον με το αρωματικό που προτιμάτε.
- Κοτίχα: Αυτό το τυρί είναι σκληρό και αλμυρό και θρυμματίζεται. Μπορείτε να το βρείτε σε κομμάτια ή τριμμένο στο τμήμα ντελικατέσεν των περισσότερων σούπερ μάρκετ, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξηρή μυζήθρα αντ’ αυτού.
Εναλλακτικές προτάσεις
- Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε φρέσκο, βιολογικό καλαμπόκι για αυτή τη σαλάτα. Δεν χρειάζεται να το μαγειρέψετε, απλώς αφαιρέστε τους καρπούς από το στέλεχος. Αν επιλέξετε να το ψήσετε πριν το καθαρίσετε, θα δώσει μια καπνιστή γεύση στη σαλάτα σας.
- Για επιπλέον πρωτεΐνες, προσθέστε μαγειρεμένο κοτόπουλο ή μπριζόλα, κομμένα σε μπουκιές.
- Η ακόλουθη συνταγή δίνει αρκετά μεγάλη ποσότητα – δώδεκα φλιτζάνια, συγκεκριμένα. Αν κρίνετε ότι δεν θα φαγωθεί στο διάστημα της μίας εβδομάδας, υπολογίστε τη μισή δόση από όλα τα υλικά.
Σαλάτα φασολιών «ουράνιο τόξο»
Για 6 έως 8 άτομα
Υλικά
Για το ντρέσινγκ:
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
- Λεπτοτριμμένη φλούδα από 2 μέτρια λάιμ (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
- Χυμός από 2 μέτρια λάιμ (περίπου 1/4 φλιτζάνι)
- 1/2 μέτρια πιπεριά χαλαπένιο, χωρίς σπόρους και κομμένη στα τέσσερα
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα και τρυφερά κοτσάνια κολίανδρου (περίπου 1/2 μάτσο)
- 1/4 φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί
- 1 1/2 κ.γλ. χοντρό αλάτι
- 1 κ.γλ. κύμινο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για τη σαλάτα:
- 400 γρ. φασόλια (μαύρα, πίντο ή κανελίνι), στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 2 μέτριες πράσινες πιπεριές, κομμένες σε κύβους (περίπου 3 φλιτζάνια)
- 2 φλιτζάνια τοματίνια ή σταφύλια, κομμένα στη μέση ή σε τέταρτα αν είναι μεγάλα
- 1 1/2 φλιτζάνι φρέσκο καλαμπόκι (περίπου δύο καλαμπόκια)
- 1/2 μικρό κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο (περίπου 3 3/4 φλιτζάνια)
- 1/2 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους (περίπου 3/4 του φλιτζανιού)
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα και τρυφερά κοτσάνια κολίανδρου (περίπου 1/2 μάτσο)
- 1/2 μέτρια πιπεριά τσίλι χαλαπένιο, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένη
- 170 γρ. τριμμένο τυρί κοτίχα (περίπου 1 1/2 φλιτζάνια) – εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρή μυζήθρα
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά του ντρέσινγκ, εκτός από το λάδι, σε ένα μπλέντερ μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέστε σιγά-σιγά 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να γαλακτωματοποιηθεί.
Ανακατέψτε τα συστατικά της σαλάτας σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το ντρέσινγκ και ανακατέψτε καλά.
Σερβίρετε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.