Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο Syd Reid και η Enid Reid την ημέρα του γάμου τους, στις 31 Μαρτίου 1951. (SWNS)

Μυστικά για έναν μακροχρόνιο γάμο: 20 συμβουλές από ζευγάρια παντρεμένα πάνω από μισό αιώνα

Για περισσότερα από 31 χρόνια που δουλεύω ως εργοθεραπευτής, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με χιλιάδες ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους. Έχω εργαστεί με άτομα που γεννήθηκαν σε όλο το διάστημα της πιο πρόσφατης εποχής, συμπεριλαμβανομένου του τέλους του 19ου αιώνα. Τότε, εγώ βρισκόμουν στην αρχή της καριέρας μου, εκείνοι ήταν κοντά στο τέλος της ζωής τους.

Η φυσική αποκατάσταση μπορεί να είναι αρκετά επίπονη για τους ασθενείς. Ορισμένες διαγνώσεις είναι πολύπλοκες και ιδιαίτερα εξουθενωτικές. Άλλες μπορεί να είναι επώδυνες, ιδίως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης. Ως επαγγελματίας, γνωρίζω εδώ και καιρό ότι η συζήτηση βοηθά τους ασθενείς και αποσπά για λίγο την προσοχή τους από τον πόνο, το άγχος και τους φόβους τους.

Όσον αφορά τα θέματα συζήτησης, είχα πάντα μερικές ερωτήσεις για όσους ήταν παντρεμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένας εξαιρετικός αντιπερισπασμός και επιπλέον ιδιαίτερα διδακτικός για εμένα.

Η πρώτη μου ερώτηση είναι: «Πόσο καιρό είστε παντρεμένοι;». Κάθε φορά που παίρνω μια απάντηση που είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το διάστημα που είμαι εγώ παντρεμένος, συνεχίζω με το: «Τι πρέπει να κάνω για να κρατήσει ο γάμος μου όσο και ο δικός σας;»

Ακολουθούν μερικές από τις απαντήσεις που έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια, όλες από ανθρώπους παντρεμένους εδώ και δεκαετίες. Πολλοί, μάλιστα, είναι (ή ήταν) παντρεμένοι για περισσότερο από από μισό αιώνα:

«Μάθετε τον σύζυγό σας. Όταν παρατηρείτε τις λεπτομέρειες, νιώθει ότι τον αγαπάτε. Μάθετε ποιο είναι το αγαπημένο του φλιτζάνι, ποιες είναι οι συνήθειες που αγαπά.»

Μια διορατική σύζυγος μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, που περιέγραψε τον σύζυγό της με χαρούμενους όρους. Έτη γάμου: 42

* * * * *

«Αν έψαχνες την καλύτερη γυναίκα που θα μπορούσες να παντρευτείς, να θυμάσαι ότι παντρεύτηκες την καλύτερη γυναίκα που θα μπορούσες να βρεις. Τα χρόνια μπορεί να περνούν και ο χρόνος κυλά, αλλά αυτή η γυναίκα είναι ακόμα εκεί.»

Πορτορικάνος σύζυγος με κάταγμα ισχίου. Έτη γάμου: 52

* * * * *

«Γιε μου, από εδώ και στο εξής, ανεξάρτητα από το τι μαγειρεύει η γυναίκα σου -όσο καλό ή κακό κι αν είναι- να το τρως. Δούλεψε για να το φτιάξει. Εσύ δουλεύεις για να σου αρέσει.»

Ιταλοαμερικάνος σύζυγος με έντονη προφορά, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή). Έτη γάμου: 68

* * * * *

«Αν προσευχηθήκατε για αυτό το άτομο και πιστεύετε ότι ο Θεός έφερε αυτό το άτομο σε εσάς, πρέπει να το θυμάστε πάντα αυτό. Αν ο Θεός θεώρησε ότι αυτό ήταν το καλύτερο άτομο για εσάς, αυτό λέει κάτι”.

Μια τρυφερή σύζυγος, που εισήχθη μετά από μια άσχημη πνευμονία. Έτη γάμου: 38

* * * * *

«Μην κοιτάζεις νεαρές γυναίκες. Η γριά σου δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτές και δεν χρειάζεται να συγκριθεί. Έχει κερδίσει τη θέση της στο γάμο. Εσύ πρέπει να κρατήσεις τη δική σου.»

Αγρότης που αναρρώνει από κάταγμα ισχίου. Έτη γάμου: 54.

* * * * *

«Ποτέ μην παραμελείτε τον/την σύζυγό σας. Ξέρετε τι εννοώ.»

Η πιο χαριτωμένη, η πιο αρχοντική μικροσκοπική γυναίκα με την οποία έχω δουλέψει ποτέ, μετά από τροχαίο ατύχημα. Έτη γάμου: 66

* * * * *

«Βεβαιωθείτε ότι είστε πραγματικά ερωτευμένοι πριν παντρευτείτε. Περιμένετε μέχρι να είστε σίγουροι. Αυτό τα κάνει όλα πολύ πιο εύκολα”.

Ένας εξαιρετικά εσωστρεφής σύζυγος, με ακραία απορρύθμιση μετά από COVID. Έτη γάμου: 51

* * * * *

«Πολλές γυναίκες έχουν μια ρομαντική ιδέα για τον γάμο. Αλλά αν το κάνετε σωστά, θα αποκτήσετε μια ρομαντική ιδέα για τον έγγαμο βίο.»

Σύζυγος 88 ετών, εισήχθη μετά από πτώση και κάταγμα στο δεξί χέρι. Έτη γάμου: 58

* * * * *

«Ποτέ μην πηγαίνετε για ύπνο θυμωμένοι. Είναι πολύ καλύτερο να μείνετε ξύπνιοι και να το παλέψετε! Σοβαρά, μείνετε ξύπνιοι και λύστε το πρόβλημα αντί να καυγαδίζετε.»

Ένας δύστροπος 78χρονος σύζυγος που έπεσε από τη σκάλα καθαρίζοντας υδρορροές. Έτη γάμου: 54

* * * * *

«Έπρεπε να μεγαλώσουμε μαζί. Αν παντρευτείς σήμερα, πρέπει να είσαι ήδη ενήλικας.»

Ασθενής με πνευμονική νόσο, 82 ετών, που εξακολουθεί να προσπαθεί να περιποιείται τον σύζυγό της. Έτη γάμου: 67

* * * * *

«Ποτέ μην λες ότι κάποιος σε ολοκληρώνει. Πρέπει να είσαι πλήρης άνθρωπος για να είσαι καλός σύζυγος. Εργάζεστε για έναν νέο γάμο και κανείς από τους δύο δεν έχει χρόνο να φτιάξει την προσωπικότητά του. Μην τους το φορτώνετε αυτό.»

Σύζυγος με κατάγματα συμπίεσης στην οσφυϊκή μοίρα, μετά από “φιλικό” χτύπημα από τον μεγάλο της σκύλο. Έτη γάμου: 61

* * * * *

«Απλά μην τον σκοτώσετε στον ύπνο του, ακόμα κι αν το θέλετε.»

Μια αυθάδης σύζυγος (και μανιώδης καπνίστρια), που νοσηλεύτηκε μετά από μια άσχημη αντίδραση σε φάρμακα. Έτη γάμου: 62

* * * * *

«Απλά προσευχήσου σαν [το διάολο] και [δώσε της] λουλούδια όταν είναι θυμωμένη.»

Ένας ηλικιωμένος γόης, που διατηρούσε ακόμη το χάρισμά του. Έτη γάμου: 66

* * * * *

«Οι άνδρες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό. Το λέω σε όλες τις φίλες μου και τα μέλη της οικογένειάς μου: Οφείλετε να επικοινωνείτε μαζί του με ειλικρίνεια. Στους άνδρες δεν αρέσουν οι ίντριγκες από τις συζύγους τους.»

Μια γλυκιά, αξιαγάπητη γυναίκα με ένα υπέροχο σπιτικό. Έτη γάμου: 54

* * * * *

«Μάθετε ποια είναι η γλώσσα αγάπης του συζύγου σας. Αν εσείς φέρνετε δώρα και εκείνος αποζητά ποιοτικό χρόνο, θα απογοητευτείτε και οι δύο. Μόλις μάθετε τη γλώσσα αγάπης του συζύγου σας, θα μπορείτε να μιλήσετε στην καρδιά του.»

Ο πιο γλυκός συνταξιούχος πάστορας, με τον οποίο θα μπορούσα να μιλάω για ώρες αν είχα αρκετό χρόνο. Έτη γάμου: 65

* * * * *

«Δεν βρίζουμε ποτέ ο ένας τον άλλον. Μπορεί να είστε θυμωμένοι, αλλά ποτέ μην βρίζετε ο ένας τον άλλον. Να λύνετε τις διαφορές σας με σεβασμό. Αυτός είναι ο άνθρωπος που παντρεύτηκες.»

Μια γλυκιά γυναίκα, που προσπαθεί να αναρρώσει από το δεύτερο κάταγμα ισχίου της. Έτη γάμου: 43

* * * * *

«Ο γάμος είναι μια δέσμευση, όχι ένα αξεσουάρ του τρόπου ζωής. Μην παντρευτείτε ποτέ αν δεν ξέρετε τι χρειάζεται να κάνετε για να παραμείνετε παντρεμένοι. Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει η ιδέα του γάμου, αλλά όχι η πραγματική δουλειά, έτσι μετά απλά εγκαταλείπουν την προσπάθεια χωρίς σοβαρό λόγο.»

Ένας κάποτε επιτυχημένος άνδρας, που ζούσε σε ακριβό πολυώροφο κτίριο με τη σύζυγό του, ο οποίος αν και αρχικά ήταν απόμακρος, τελικά με συμπάθησε. Έτη γάμου: 57

* * * * *

«Αναρωτηθείτε αν σας αρέσει να είστε παντρεμένοι με έναν ηλικιωμένο άνδρα ή μια ηλικιωμένη γυναίκα. Αυτό το όμορφο πρόσωπο ή αυτοί οι νεανικοί μύες και τα τέλεια μαλλιά δεν θα διαρκέσουν. Είναι αυτός ο άνθρωπος κάποιος που θα θέλατε να έχετε δίπλα σας όταν χαθεί το άνθος της νιότης; Τα σημαντικά πράγματα είναι αυτά που θα υπάρχουν ακόμα όταν το άτομο δίπλα σας γεράσει.»

Ένας πανέξυπνος σύζυγος, με διδακτορικό στη μηχανική και δύο μεταπτυχιακά. Έτη γάμου: 53

* * * * *

«Πρέπει να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Αλλά φτάνει για μένα. Ήμουν παντρεμένη για 70 χρόνια. Έχω κάνει αρκετό ντάντεμα!»

Μια μικροσκοπική 98χρονη, αλλά εκπληκτικά ενεργητική χήρα, που ζύγιζε λιγότερο από 45 κιλά. Έτη γάμου: 70

* * * * *

«Λοιπόν, αν τρέχει προς το μέρος σας με τα χέρια της ανοιχτά, σκεφτείτε ότι αυτό είναι αγκαλιά και τρέξτε προς το μέρος της. Αλλά αν τρέχει προς το μέρος σου και κουβαλάει ένα τηγάνι, αυτό μάλλον δεν είναι αγκαλιά και τρέξτε προς την άλλη κατεύθυνση.»

Ένας γεροδεμένος άντρας, με βαθύ γέλιο και χαρούμενα μάτια. Έτη γάμου: 66

* * * * *

Παρόλο που αυτές ήταν μόνο λίγες από τις χιλιάδες απαντήσεις που έχω λάβει όλα αυτά τα χρόνια, αντανακλούν τις απαντήσεις και των υπόλοιπων ζευγαριών. Οι γάμοι μπορεί να απαιτούν πολλή δουλειά για να διατηρηθούν, αλλά η φόρμουλα για τη μακροβιότητα είναι πλέον γνωστή. Ένας καλός, μακροχρόνιος γάμος μπορεί να είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στη Γη.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times. Σε κάθε περίπτωση, τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα.

Του Kevin Shelley

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε