Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Μέλη του προσωπικού ψεκάζουν απολυμαντικό έξω από εμπορικό κέντρο στη Σιάν της Κίνας στις 11 Ιανουαρίου 2022. (STR/AFP via Getty Images)

Ο αληθινός απολογισμός θανάτων της Κίνας από COVID-19 είναι 366 φορές υψηλότερος από τον επίσημο απολογισμό, σύμφωνα με αναλυτή

Το κινεζικό καθεστώς έχει πιθανότατα υποεκτιμήσει τον αριθμό των θανάτων από τον COVID-19 κατά 17.000 τοις εκατό σε μια συστηματική εκστρατεία καταστολής δεδομένων για να διατηρήσει την πολιτική του εικόνα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αναλυτή.

Αυτό θα τοποθετούσε τον αριθμό των θανάτων από COVID-19 στην Κίνα σε περίπου 1,7 εκατομμύρια αντί για 4.636, τον διετή αθροιστικό αριθμό θανάτων που οι κινεζικές αρχές έχουν διατηρήσει στα βιβλία. Αυτό είναι 366 φορές περισσότερο από τον επίσημο αριθμό.

Τα ευρήματα αυτά που έκανε ο Τζορτζ Καλχούν, διευθυντής του προγράμματος ποσοτικής χρηματοδότησης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Στίβενς, βασίστηκαν σε δεδομένα από τον Ιανουάριο που δημιουργήθηκαν από ένα μοντέλο που ανέπτυξε το Economist.

Η συντριπτική πλειονότητα των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων στην Κίνα προήλθε από τη Γουχάν κατά τους τρεις πρώτους μήνες της πανδημίας, ενώ μόνο εκατοντάδες περισσότεροι αναφέρθηκαν στην υπόλοιπη χώρα.

Το κινεζικό καθεστώς ανέφερε μόνο δύο επιπλέον θανάτους από την 1η Απριλίου 2020, κατατάσσοντας την Κίνα ως τη χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από τον COVID-19 στον κόσμο, κάτι για το οποίο καυχήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ζονγκ Νανσάν, ο Κινέζος επιδημιολόγος που επιβλέπει την αντιμετώπιση της επιδημίας στην Κίνα.

«Αυτό είναι αδύνατον. Είναι ιατρικά αδύνατο, είναι στατιστικά αδύνατο», δήλωσε ο Καλχούν στο NTD, θυγατρικό μέσο ενημέρωσης της εφημερίδας The Epoch Times.

«Θυμηθείτε, το 2020, δεν υπήρχε εμβόλιο, δεν υπήρχε θεραπεία», είπε. «Οπότε είχατε έναν απροστάτευτο πληθυσμό που παρουσίασε μηδενικούς θανάτους από COVID, παρόλο που είχαν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα».

Επιβάτες που φορούν μάσκες φτάνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πουντόνγκ στην Σαγκάη (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Επιμελούμενος δημόσια αρχεία και προηγούμενες ερευνητικές εκθέσεις και αναλύοντας το μοτίβο του καθεστώτος να αποσιωπά σκάνδαλα στο παρελθόν, ο Καλχούν κατέληξε σε ένα συμπέρασμα που του φαίνεται προφανές: η Κίνα έχει καταστήσει την πολιτική «μηδενικού COVID» ως πολιτικό στόχο και παραποιεί συστηματικά δεδομένα για να στηρίξει τον ισχυρισμό της.

Παρατυπίες

Η πρώτη «ατράνταχτη απόδειξη» είναι η ξαφνική μείωση των θανάτων από COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα από τον Απρίλιο του 2020 μετά από ένα “μανιασμένο” ποσοστό μόλυνσης, δήλωσε ο Καλχούν.

Από την 1η Απριλίου 2020 έως τις 8 Ιανουαρίου 2022 έχουν αναφερθεί πάνω από 22.102 κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins Coronavirus Resource Center. Μόνο δύο θάνατοι καταγράφηκαν κατά την ίδια περίοδο.

Συγκριτικά, στο Χονγκ Κονγκ, όπου καταμετρήθηκαν περίπου οι μισές μολύνσεις από τον COVID-19 κατά την περίοδο αυτή, αναφέρθηκαν 213 θάνατοι.

Το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων στη Γουχάν κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της πανδημίας ήταν κατά μέσο όρο περίπου 7,7%, περισσότερο δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ποσοστό θνησιμότητας στη Γουχάν σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου. (Ευγενική προσφορά του George Calhoun)

 

Δύο σενάρια είναι πιθανά: είτε ο ιός ήταν «πολύ πιο θανατηφόρος στις αρχές του 2020 στη Γουχάν από οπουδήποτε αλλού», είτε εναλλακτικά, οι επίσημοι αριθμοί μόλυνσης από την Κίνα ήταν πολύ μικροί κατά τρεις ή τέσσερις φορές, δήλωσε ο Καλχούν.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 μηνών, υπήρξε συνεχής έλλειψη δεδομένων για τον COVID-19 από την Κίνα. Από τον Σεπτέμβριο, η Κίνα έχει γίνει η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει παράσχει πλήρη στοιχεία για την υπερβολική θνησιμότητα – ανεξήγητους θανάτους πέραν των κανονικών τάσεων που μπορούν να προσφέρουν μια αδρή εκτίμηση των μη καταμετρημένων θανάτων από COVID, όπως δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Το μοντέλο του Economist επιδιώκει να καλύψει αυτό το κενό δεδομένων. Με βάση το μοντέλο, ο Καλχούν δήλωσε ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα της Κίνας απέχει περίπου 17.000 τοις εκατό. Αυτή η απόκλιση, πρόσθεσε, ξεπερνά ακόμη και εκείνες των χωρών που έχουν βυθιστεί σε μεγάλης κλίμακας εμφύλιες ταραχές, όπως η Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Βενεζουέλα, η οποία έχει υποεκτιμήσει το ποσοστό θνησιμότητας COVID-19 έως και 1.100 τοις εκατό.

Υπερβολική θνησιμότητα για την Κίνα και διάφορες άλλες χώρες. (Ευγενική προσφορά του George Calhoun)

 

Η υποκαταμέτρηση των θανάτων από τον ιό είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλες τις χώρες. Με βάση το μοντέλο του Economist, ο επίσημος απολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών υπολείπεται κατά περίπου 30 τοις εκατό. Αλλά η περίπτωση της Κίνας είναι ακραία.

«Έχουν ξεπεράσει τα όρια», δήλωσε ο Καλχούν σχετικά με την απόκλιση μεταξύ των επίσημων στοιχείων της Κίνας και του εκτιμώμενου πραγματικού αριθμού θανάτων.

«Από κάπου υποκινείται αυτό», δήλωσε ο Καλχούν.

Ενώ ο ιός μπορεί να μην ευθύνεται αποκλειστικά για το άλμα, οι “σφιχτοχέρηδες” κινεζικές αρχές έχουν προσφέρει ελάχιστες ενδείξεις για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί διαφορετικά.

Η εκτίμηση του Καλχούν συμπίπτει με ανεπίσημα στοιχεία από κατοίκους της περιοχής, με σωρεία εσωτερικών εγγράφων που διέρρευσαν στην εφημερίδα Epoch Times και με ερευνητικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού στην Κίνα, τα οποία δείχνουν ότι τα επίσημα στοιχεία έχουν υποεκτιμηθεί κατάφωρα.

Κατά τους πρώτους μήνες που ξέσπασε η πανδημία στην πόλη Γουχάν της Κίνας, ορισμένοι από τους εργαζόμενους στα γραφεία τελετών της πόλης δήλωσαν στην Epoch Times ότι εργάζονταν ασταμάτητα για την αποτέφρωση των πτωμάτων. Τον Μάρτιο, χιλιάδες τεφροδόχοι παραδόθηκαν σε ένα από τα κρεματόρια, όταν ο επίσημος αριθμός των θανάτων ήταν πάνω από 2.000. Οι αρχές αύξησαν τον αριθμό των νεκρών κατά 50% ένα μήνα αργότερα, αποδίδοντας το κενό σε διοικητικές ανεπάρκειες.

Στιγμιότυπο με έναν ασθενή με τον ιό του ΚΚΚ στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Γουχάν της Κίνας, στις 25 Ιανουαρίου 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet τον περασμένο Μάρτιο ανέφερε ότι έως και 968.800 άνθρωποι στη Γουχάν είχαν αντισώματα μέχρι τον Απρίλιο του 2020, πράγμα που σημαίνει ότι ανέπτυξαν ανοσία στον ιό μετά τη μόλυνση. Οι ανακολουθίες των δεδομένων δεν περιορίζονται μόνο στη Γουχάν. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων τον Φεβρουάριο του 2020, ένα εσωτερικό έγγραφο από τις υγειονομικές αρχές της Σαντόνγκ έδειξε ότι σχεδόν 2.000 άνθρωποι βγήκαν θετικοί στον ιό, αλλά μόνο 755 μολύνσεις καταγράφηκαν δημοσίως.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι το καθεστώς συνέχισε να θεωρεί τον έλεγχο του ιού ως πολιτικό καθήκον.

Σε αρχεία που περιήλθαν πρόσφατα στην κατοχή της Epoch Times, ένας κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος της επαρχίας Σαανσί, όπου η πρωτεύουσα είναι η Σιάν, διέταξε να ληφθούν τα «αυστηρότερα μέτρα» για να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού από τη Σιάν. Καθώς πλησιάζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, μια εξάπλωση θα δημιουργούσε «συστημικό κίνδυνο» και «θα αμαύρωνε την εθνική εικόνα», αναφέρεται στο έγγραφο.

Eva Fu και David Zhang

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε