Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάνει δηλώσεις στη Φιλαδέλφεια, Πα., στις 17 Ιουνίου 2023. (Julia Nikhinson/AFP via Getty Images)

Ο Μπάιντεν αποκαλεί τον Σι «δικτάτορα» μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχε στο Πεκίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα», ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το κατασκοπευτικό μπαλόνι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο για τη σταθεροποίηση των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το πρόσφατο περιστατικό με το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, το οποίο καταρρίφθηκε από τον αμερικανικό στρατό αφού εξετράπη της πορείας του πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε προκαλέσει «μεγάλη αμηχανία» στον Σι.

«Ο λόγος για τον οποίο ο Σι Τζινπίνγκ αναστατώθηκε πολύ όταν κατέρριψα το αερόστατο με δύο βαγόνια γεμάτα κατασκοπευτικό εξοπλισμό ήταν ότι δεν ήξερε ότι ήταν εκεί», δήλωσε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων στην Καλιφόρνια.

«Αυτό είναι μεγάλη ντροπή για δικτάτορες. Να μην ξέρουν τι συνέβη. Αυτό δεν έπρεπε να είναι εκεί που ήταν. Βγήκε εκτός πορείας», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες στο Πεκίνο

Τα σχόλια του Προέδρου έγιναν μόλις μία ημέρα μετά την «έντονη συνομιλία» που είχαν ο Μπλίνκεν και ο Σι στο Πεκίνο στις 19 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη σταθεροποίησης των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ο Σι δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς αρνήθηκε να επαναλάβει τις διμερείς επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο.

U.S. Secretary of State Antony Blinken shakes hands with China’s leader Xi Jinping in the Great Hall of the People in Beijing on June 19, 2023. (Leah Millis/AFP via Getty Images)

 

Ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει στο NBC News πριν από το ταξίδι του ότι οι συναντήσεις του στο Πεκίνο θα αποτελέσουν «μια σημαντική αρχή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ότι ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε το περιστατικό με το κατασκοπευτικό αερόστατο.

«Αυτό το κεφάλαιο πρέπει να κλείσει», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο στις 19 Ιουνίου. Ο Μπλίνκεν είναι ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Πεκίνο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν το 2021.

Ο Μπλίνκεν επρόκειτο να επισκεφθεί το Πεκίνο τον Φεβρουάριο, αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που πετούσε πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αερόστατο εντοπίστηκε πάνω από την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Το Πεκίνο είχε ισχυριστεί ότι το εν λόγω αερόστατο και εκείνο που κατέρριψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας ήταν μη στρατιωτικά μέσα που παρεξέκλιναν από την αρχική τους πορεία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει τα αερόστατα ως εργαλεία κατασκοπείας που βοηθούν το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολούθησης του κινεζικού καθεστώτος, το οποίο, όπως είπαν, εκτείνεται σε πέντε ηπείρους.

Άνδρες της Ομάδας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών 2 ανακτούν ένα κινεζικό αερόστατο επιτήρησης μεγάλου υψομέτρου στα ανοικτά της ακτής Myrtle Beach, στις 5 Φεβρουαρίου 2023. (Ναυτικό των ΗΠΑ μέσω AP)

 

Η Κίνα απορρίπτει την επανέναρξη των επαφών σε στρατιωτικό επίπεδο

Εν τω μεταξύ, το καθεστώς του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) αρνήθηκε να ξαναρχίσει την άμεση στρατιωτική επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις «επανειλημμένες» προσπάθειες του Μπλίνκεν να θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι «αυτή τη στιγμή, η Κίνα αρνείται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης στις 19 Ιουνίου. «Είναι πολύ σημαντικό να αποκαταστήσουμε αυτούς τους διαύλους.»

Καθώς οι διμερείς εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, το Πεκίνο αντιστέκεται στη σταθερή πίεση των ΗΠΑ να ανοίξουν τους διαύλους επικοινωνίας για να μετριάσουν τον κίνδυνο μιας πιθανής αναζωπύρωσης.

Από το 2021, οι ηγέτες της Κίνας απέρριψαν ή αγνόησαν περισσότερα από δώδεκα αιτήματα για συνομιλίες με το Πεντάγωνο και περίπου 10 προσκλήσεις δέσμευσης σε επίπεδο εργασίας από την αμερικανική πλευρά, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο έναν ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας.

Αυτό συνέβη και τον Φεβρουάριο, όταν ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατέρριψε το κινεζικό αερόστατο παρακολούθησης που διέσχιζε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Σπώλντινγκ, που τώρα είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Χάντσον, δήλωσε ότι το ΚΚΚ μπορεί να χρησιμοποιήσει τον στρατιωτικό δίαυλο επικοινωνίας «ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν».

«Εμείς είμαστε αυτοί που το ζητάμε και, ειλικρινά, ο μόνος που θα πάρει οποιαδήποτε στρατιωτική απόφαση είναι ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ», δήλωσε στο αδελφό πρακτορείο NTD των Epoch Times.

«Ουσιαστικά, νομίζω ότι επιδιώκουμε κάτι για το οποίο οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά και, ως εκ τούτου, το κρατούν ως διαπραγματευτικό χαρτί για κάτι που τους ενδιαφέρει».

 

Η Εύα Φου συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε