Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της κυβέρνησής του και χαρακτηρίζοντας το καθεστώς «οργανισμό διαμετακόμισης ναρκωτικών που προέρχονται από την Κολομβία προς άλλες χώρες».
«Το καθεστώς Μαδούρο δεν είναι μια νόμιμη κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν οργανισμό διαμετακόμισης. Επιτρέπει τη διακίνηση κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών που παράγονται στην Κολομβία μέσω της επικράτειας της Βενεζουέλας και, με τη συνεργασία στοιχείων του καθεστώτος, τα ναρκωτικά αυτά φεύγουν από τη χώρα με αεροπλάνα και πλοία με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ρούμπιο.
Παράλληλα, ο Ρούμπιο τόνισε πως το καθεστώς Μαδούρο αποτελεί πηγή αστάθειας για ολόκληρη την περιοχή, σημειώνοντας ότι «8 εκατομμύρια Βενεζουελανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω των πολιτικών του καθεστώτος, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται πλέον σε γειτονικά κράτη αλλά και στις ΗΠΑ».
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι ο Μαδούρο ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές την απελευθέρωση των ανιψιών του, που έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και του βασικού του συνεργάτη σε θέματα ξεπλύματος χρήματος.
«Ζήτησε να απελευθερωθεί ο βασικός του άνθρωπος για το ξέπλυμα χρήματος από την κράτηση στις ΗΠΑ, πριν καν αντιμετωπίσει τη δίκη του. Αντάλλαγμα προσέφερε τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Πήρε πίσω τους ανιψιούς του – τους διακινητές ναρκωτικών. Πήρε πίσω και τον συνεργάτη του. Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές όμως δεν έγιναν ποτέ», επισήμανε ο Ρούμπιο.
Οι δηλώσεις του Ρούμπιο έγιναν τη στιγμή που ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιούσε ότι σύντομα επίκεινται χερσαίες επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα. Σε πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ είχε τονίσει ότι ο εναέριος χώρος της χώρας πρέπει να θεωρείται κλειστός.
Ο Ρούμπιο υποστήριξε ότι περίπου 20 στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ έχουν στοχεύσει πλοία στην Καραϊβική που μετέφεραν ναρκωτικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι ο Μαδούρο διαμαρτύρεται αποδεικνύει πως η διακίνηση ναρκωτικών εκκινεί από τη Βενεζουέλα».
Τον περασμένο Νοέμβριο, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Μαδούρο ηγείται ουσιαστικά καρτέλ υπό την ονομασία «Καρτέλ ντε λος Άλας», το οποίο εντάχθηκε στη λίστα ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, παρέχοντας έτσι νέες εξουσίες στη διοίκηση Τραμπ.
Νωρίτερα φέτος, η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως τρομοκρατική οργάνωση και τη βενεζουελανική συμμορία Tren de Aragua, μαζί με διάφορα μεγάλα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών.
Η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει τις πιέσεις προς τον Μαδούρο, τον οποίο δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας, ενώ ο ίδιος αντιμετωπίζει και κατηγορίες για ναρκοτρομοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις βομβαρδιστικών κοντά στη Βενεζουέλα, ενώ η άφιξη του USS Gerald R. Ford, του προηγμένου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ, ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες.
Η κινητοποίηση αυτή περιλαμβάνει σχεδόν δώδεκα πολεμικά πλοία του Ναυτικού και περίπου 12.000 ναύτες και πεζοναύτες, στο πλαίσιο της επιχείρησης Southern Spear.
Στις 21 Νοεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες για τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας, οδηγώντας σε ακύρωση πτήσεων προς τη Βενεζουέλα.
Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε επίσης ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μαδούρο, δηλώνοντας: «Δεν θέλω να σχολιάσω. Η απάντηση είναι ναι», όταν ρωτήθηκε σχετικά, και πρόσθεσε: «Δεν θα έλεγα αν πήγε καλά ή άσχημα. Ήταν ένα τηλεφώνημα, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούμε».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε σε ενότητα για την ειρήνη, απαντώντας πως «ναι, ειρήνη. Ναι, ειρήνη», όταν ερωτήθηκε τι θα ήθελε να πει στον Ντόναλντ Τραμπ.
Με τη συμβολή του Associated Press








