Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο I-80 Speedway στο Γκρίνγουντ της Νεμπράσκα, την 1η Μαΐου 2022. (Scott Olson/Getty Images)

Ο Τραμπ ανακοινώνει «σημαντική αγωγή» μετά την επιδρομή του FBI

Η προσφυγή θα βασιστεί στο επιχείρημα ότι το FBI παραβίασε τα δικαιώματά του κατά την τέταρτη τροπολογία

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σύντομα θα υπάρξει μια «σημαντική αγωγή» μετά την έφοδο του FBI στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο.

«Σύντομα θα κατατεθεί μια σημαντική αγωγή που αφορά την Τέταρτη Τροπολογία σχετικά με την παράνομη διάρρηξη του σπιτιού μου, στο Μαρ-α-Λάγκο, ακριβώς πριν από τις πάντα σημαντικές ενδιάμεσες εκλογές», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την έφοδο του FBI στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο σε αναζήτηση δήθεν απόρρητων εγγράφων.

«Τα δικαιώματά μου, μαζί με τα δικαιώματα όλων των Αμερικανών, έχουν παραβιαστεί σε επίπεδο που σπάνια έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας», συνέχισε ο Τραμπ. «Μην ξεχνάτε ότι κατασκόπευαν ακόμη και την προεκλογική μου εκστρατεία. Το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην ιστορία των ΗΠΑ συνεχίζεται εδώ και έξι χρόνια, χωρίς συνέπειες για τους απατεώνες. Δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί!»

Η ανακοίνωση του Τραμπ, αν υλοποιηθεί, αποτελεί την πρώτη σημαντική νομική κίνηση του πρώην προέδρου μετά την έφοδο των ομοσπονδιακών αρχών στο σπίτι του στη Φλόριντα. Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής ποιον σκοπεύει να μηνύσει ο Τραμπ, αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ), και συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ -ο οποίος δήλωσε ότι «ενέκρινε προσωπικά» το ένταλμα- πιθανότατα θα είναι μεταξύ των κατηγορουμένων.

Τοπικοί αστυνομικοί φαίνονται μπροστά από το σπίτι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-Α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 9 Αυγούστου 2022. (Giorgio Viera/AFP via Getty Images)

 

Το σχέδιο

Ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ, ο Τζέιμς Τράστι, δήλωσε στην εκπομπή του Μαρκ Λέβιν αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι η αγωγή θα έρθει «πολύ σύντομα».

«Θα πρέπει να είναι κάτι που θα κατατεθεί δημοσίως, έτσι ώστε να το διαβάσουν όλες οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τράστι, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, σχετικά με την αγωγή στην εκπομπή. «Και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον πρόεδρο. Ήταν εξαιρετικά διαφανής κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας».

«Έρχεται πολύ σύντομα», είπε ο Τράστι, προσθέτοντας ότι η ομάδα ενδεχομένως να την καταθέσει τη Δευτέρα.

Ο Τράστι είπε ότι η ομάδα σχεδιάζει να ζητήσει δικαστική παρέμβαση μέσω ειδικού εμπειρογνώμονα, ενός διορισμένου από το δικαστήριο, ο οποίος θα επιβλέπει μια πτυχή της αγωγής. Ένας ειδικός εμπειρογνώμονας, σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητος σε περιπτώσεις όπου υπάρχει «ζήτημα προνομίων», δήλωσε ο Τράστι, όπως όταν εκτελείται ένταλμα έρευνας στο γραφείο ενός δικηγόρου. Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δικαιολογεί την ανάθεση ειδικού εμπειρογνώμονα επειδή περιλαμβάνει ζητήματα απορρήτου δικηγόρου-πελάτη και εκτελεστικού απορρήτου.

«Πρέπει να βάλουμε κάποιον στη μέση, διότι δεν πρόκειται να αφήσουμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μας πει ότι κάνει τη δική του φιλτραρισμένη έρευνα και ότι είναι οι θεματοφύλακες του τι είναι προνομιακό ή όχι», δήλωσε ο Τράστι, προσθέτοντας ότι ο ειδικός εμπειρογνώμονας μπορεί να διατάξει να σταματήσει η ανάγνωση εγγράφων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Θα έχουμε δικαστική εμπλοκή, δικαστική παρέμβαση, σε επίπεδο περιφερειακού δικαστηρίου για να βάλουμε κάποιον στο μίγμα εδώ που μπορεί να μας βοηθήσει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του προέδρου της Τέταρτης Τροπολογίας».

Βασικές πληροφορίες

Σύμφωνα με τον Τράστι, μια πληροφορία-κλειδί στην αγωγή του Τραμπ θα είναι το ένταλμα έρευνας που εκτελέστηκε από τους πράκτορες του FBI κατά την επιδρομή, το οποίο αποσφραγίστηκε από τον δικαστή Μπρους Ράινχαρτ, διορισμένος από τον Ομπάμα, μετά από αιτήματα τόσο του δικηγόρου του Τραμπ όσο και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ένταλμα δείχνει ποια αντικείμενα είχαν την άδεια να κατασχέσουν οι πράκτορες, πού είχαν την άδεια να ψάξουν για την επιχείρηση και τους νόμους που ακολουθούσαν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες κατά την εκτέλεση του εντάλματος.

Αν και το ένταλμα δεν προσδιορίζει επακριβώς σε ποιες πιθανές αιτίες στηρίχθηκε το FBI για τη διενέργεια της επιδρομής, το ένταλμα ενέκρινε την κατάσχεση «όλων των φυσικών εγγράφων και αρχείων που συνιστούν αποδεικτικά στοιχεία, λαθραία εμπορεύματα, καρπούς εγκλήματος ή άλλα αντικείμενα που κατέχονται παράνομα», τα οποία οι πράκτορες θεώρησαν ότι παραβιάζουν τον Κώδικα των ΗΠΑ. Τα διάφορα αντικείμενα που κατέσχεσαν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες από το θέρετρο του Τραμπ στη Φλόριντα περιλάμβαναν 26 κουτιά με υλικό αγνώστων στοιχείων, «διάφορα απόρρητα/TS/SCI έγγραφα», ντοσιέ με φωτογραφίες, ένα δώρο και άλλο απόρρητο υλικό.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη βασική πληροφορία στην αγωγή του Τραμπ θα είναι η ένορκη βεβαίωση του εντάλματος, η οποία επί του παρόντος παραμένει σφραγισμένη. Η ένορκη βεβαίωση θα έδειχνε την πιθανή αιτία που οι πράκτορες διαπίστωσαν ενώπιον του Ράινχαρτ, η οποία θα έδινε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης αισθάνθηκε την ανάγκη να εισβάλει στο σπίτι ενός πρώην προέδρου, παρά τις επακόλουθες πολιτικές επιπτώσεις.

Η ομάδα του Τραμπ έχει ζητήσει από το δικαστήριο να δώσει στη δημοσιότητα την ένορκη κατάθεση του εντάλματος έρευνας χωρίς «καμία επεξεργασία», ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταθέσει αίτηση σε μια προσπάθεια να κρατήσει την ένορκη κατάθεση υπό πλήρη σφραγίδα. Ο δικαστής διέταξε την κυβέρνηση να προσκομίσει μια επεξεργασμένη έκδοση του εντάλματος στις 18 Αυγούστου.

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα κυκλοφορούν γύρω από το ομοσπονδιακό κτίριο και δικαστήριο Paul G. Rogers, καθώς το δικαστήριο στις 18 Αυγούστου 2022 πραγματοποιεί ακρόαση για να αποφασίσει αν θα πρέπει να αποσφραγιστεί το ένορκη βεβαίωση που χρησιμοποιήθηκε από το FBI ως δικαιολογία για την έφοδο στην έπαυλη Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ. (Chandan Khanna/AFP via Getty Images)

 

Πολύ ασαφές ένταλμα

Αν και το ακριβές επιχείρημα της ομάδας Τραμπ είναι ασαφές σε αυτό το σημείο, τα σχόλια του Τράστι στην εκπομπή Mark Levin Show έδωσαν μια γενική αίσθηση της βασικής αρχής στην οποία θα στηριζόταν το επιχείρημα: δηλαδή, πώς το ένταλμα που εκτέλεσε το FBI στην επιχείρηση έρευνας και κατάσχεσης στο Μαρ-α-Λάγκο φέρεται να ήταν υπερβολικά γενικό, ώστε να μην ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Τέταρτης Τροπολογίας ότι τα εντάλματα πρέπει να πληρούν ένα ορισμένο επίπεδο σαφήνειας.

Η Τέταρτη Τροπολογία αναφέρει ότι «το δικαίωμα του λαού να είναι ασφαλής στα πρόσωπα, τα σπίτια, τα έγγραφα και τα πράγματά του, από αδικαιολόγητες έρευνες και κατασχέσεις, δεν πρέπει να παραβιάζεται, και κανένα ένταλμα δεν πρέπει να εκδίδεται, παρά μόνο με πιθανή αιτία, υποστηριζόμενη με όρκο ή διαβεβαίωση, και περιγράφοντας ιδιαίτερα τον τόπο που θα ερευνηθεί και τα πρόσωπα ή τα πράγματα που θα κατασχεθούν».

«Η Τέταρτη Τροπολογία απαιτεί σαφήνεια. Απαιτεί αυστηρότητα ως προς την εισβολή στο σπίτι του ατόμου», δήλωσε ο Τράστι, προσθέτοντας ότι το ένταλμα έχει μια γλώσσα που εξουσιοδοτεί τους ομοσπονδιακούς πράκτορες να πάρουν «ολόκληρα κουτιά» και «οποιαδήποτε κουτιά κοντά» που αντιλαμβάνονται απόρρητα έγγραφα.

«Αυτό είναι πραγματικά το λειτουργικό ισοδύναμο μιας γενικής έρευνας. Δεν υπάρχει κανένα όριο σε αυτό το είδος του πεδίου εφαρμογής στο ένταλμα», δήλωσε ο Τράστι.

Ο Τζέφρι Κλαρκ, πρώην βοηθός γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ για το τμήμα πολιτικής δικαιοσύνης υπό τον Τραμπ, μοιράστηκε ένα παρόμοιο σκεπτικό με τον Τράστι, όταν ο Κλαρκ έγραψε στο Twitter λίγο μετά την αποσφράγιση του εντάλματος από τον δικαστή στις 12 Αυγούστου ότι το εύρος του είναι « απίστευτο».

Συγκεκριμένα, επισήμανε μια δήλωση στο «Παράρτημα Β» του εντάλματος:«[α]υτά τα κυβερνητικά ή/και προεδρικά αρχεία που δημιουργήθηκαν μεταξύ 20 Ιανουαρίου 2017 και 20 Ιανουαρίου 2021» θα υπόκεινται σε κατάσχεση, εάν ο πράκτορας τα κρίνει σχετικά ως «αποδεικτικά στοιχεία, λαθραία εμπορεύματα ή καρπούς εγκλήματος».

Αυτή η δήλωση, έγραψε ο Κλαρκ, καθιστά το ένταλμα ακριβώς το είδος του γενικού εντάλματος που οι «διαμορφωτές απεχθάνονταν και προσπαθούσαν να απαγορεύσουν στην Τέταρτη Τροπολογία», επισημαίνοντας δύο ιστορικές υποθέσεις που αναφέρονται συχνά από τα αμερικανικά δικαστήρια -την υπόθεση Wilkes κατά Wood και την υπόθεση Entick κατά Carrington- οι οποίες, όπως λέει, «ενέπνευσαν» την απαγόρευση, βάσει της Τέταρτης Τροπολογίας, των ενταλμάτων που είναι πολύ γενικά.

Επιπλέον, ο Κλαρκ έγραψε ότι το ένταλμα «υπονομεύεται από τη χρονική του στιγμή» και, για το λόγο αυτό, έχει ένα υποκείμενο πολιτικό κίνητρο.

«Δεδομένου ότι οι [ομοσπονδιακοί] αξιωματικοί είχαν πάει στο Μαρία-α-Λάγκο για να επιθεωρήσουν τα έγγραφα εκεί, γνώριζαν ήδη ότι υπήρχαν εκεί [προεδρικά] έγγραφα, και το γνώριζαν εδώ και [μήνες]», έγραψε ο Κλαρκ. «Ο πολιτικός χαρακτήρας [της] επιδρομής [είναι] ξεκάθαρος, επειδή περίμεναν να ψάξουν για αυτό που ήξεραν ότι ΥΠΗΡΧΕ ΗΔΗ μέχρι λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υψώνει τη γροθιά του ενώ περπατά προς ένα όχημα έξω από τον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη στις 10 Αυγούστου 2022. (Stringer/AFP via Getty Images)

 

«Οι Αμερικανοί αξίζουν να γνωρίζουν»

Η Τζένα Έλις, συνταγματολόγος και πρώην ανώτερη σύμβουλος του πρώην προέδρου, λέει ότι ο Τραμπ έχει «απόλυτο δίκιο να διεκδικεί τα συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματά του» με την άσκηση της αγωγής.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απόλυτο δίκιο να διεκδικήσει τα συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματά του και να ζητήσει από το Δικαστήριο να σταματήσει αμέσως τον έλεγχο των εγγράφων, να διορίσει ειδικό εμπειρογνώμονα και να απαιτήσει από το Υπουργείο ‘Δικαιοσύνης’ να δείξει αιτία για την παράλογη, παράτυπη και πολιτικά υποκινούμενη επιδρομή του», ανέφερε η Έλις σε δήλωσή της στους Epoch Times με αφορμή την ανακοίνωση του Τραμπ.

«Οι Αμερικανοί αξίζουν να γνωρίζουν πώς και με ποιους κανόνες λειτουργεί η δική τους επιβολή του νόμου», είπε. «Αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκάρλαντ θέλει πραγματικά να προσπαθήσει έστω και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην αξιοπιστία του FBI, πρέπει να απαντήσει σε αυτό.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, αλλά απολύτως κανείς δεν είναι κάτω από το νόμο ούτε στην Αμερική, ακόμη και αν το επώνυμό σας είναι Τραμπ», δήλωσε η Έλις. «Όλοι όσοι ονομάζονται Τραμπ και σχετίζονται με τον Τραμπ έχουν στοχοποιηθεί και παρενοχληθεί από την επιβολή του νόμου και τους Δημοκρατικούς εδώ και έξι χρόνια. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε