Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ο Ολλανδός επιστημονικός δημοσιογράφος Μαρσέλ Κροκ σε συνέντευξη για το πρόγραμμα "Facts Matter" του EpochTV στις 23 Σεπτεμβρίου 2022. (The Epoch Times)

Ολλανδός δημοσιογράφος: Οι κινδυνολόγοι της κλιματικής αλλαγής έχουν διαφθείρει την επιστημονική συζήτηση

Ο Ολλανδός επιστημονικός δημοσιογράφος Μαρσέλ Κροκ έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες ερευνώντας και γράφοντας για την επιστήμη που κρύβεται πίσω από τις πρωτοβουλίες για την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος, οι οποίες καθοδηγούνται από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και για τις οποίες υπάρχουν ασυνεπείς επιστημονικές αποδείξεις, δήλωσε ο Κροκ.

Ο Κροκ ίδρυσε έναν οργανισμό παρακολούθησης, τον Clintel Foundation, ο οποίος δημοσιεύει εναλλακτικές απόψεις για τη λεγόμενη «κλιματική έκτακτη ανάγκη». Είπε ότι το “97%” της συναίνεσης μεταξύ των επιστημόνων του κλίματος σχετικά με την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή στερείται αξιοπιστίας.

Οι ακτιβιστές του κλίματος που υποστηρίζουν αυτή τη συναίνεση πιστεύουν ότι υπάρχει κλιματική κρίση και επικρίνουν οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους, δήλωσε ο ροκ.

«Αλλά με αυτόν τον τρόπο, διαφθείρουν την επιστημονική συζήτηση, διαφθείρουν την επιστημονική ελευθερία. … Άνθρωποι σαν εμένα και άλλοι επιστήμονες που έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτή την κατάσταση, αποκαλούνται ‘αρνητές της κλιματικής αλλαγής’», δήλωσε ο Κροκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις 23 Σεπτεμβρίου στην εκπομπή “Facts Matter” του EpochTV. «Κατά τη γνώμη μου, η επιστημονική πρόοδος παρεμποδίζεται από αυτή τη στάση».

Η επιστήμη του κλίματος είναι ένας πολύπλοκος τομέας, ο οποίος περιλαμβάνει δεκάδες τομείς εξειδίκευσης, όπως οι «μοντελιστές του κλίματος», οι οποίοι συγκροτούν μοντέλα για το πώς το διοξείδιο του άνθρακα υποτίθεται ότι οδηγεί στην άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας, δήλωσε ο Κροκ.

Το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής είναι σε μεγάλο βαθμό σε θέση να προωθηθεί ως επείγουσα ανάγκη εξαιτίας ενός άρθρου (pdf) που ανέλυσε 12.000 άλλες επιστημονικές μελέτες για την κλιματική αλλαγή. Οι 12.000 μελέτες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες που περιλάμβαναν επιστήμονες που υποστήριζαν πλήρως τη θεωρία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, επιστήμονες που συμφωνούσαν σε γενικές γραμμές και άλλους που είτε δεν γνώριζαν είτε δεν υποστήριζαν αυτή την ιδέα.

Το “97%” της συναίνεσης λαμβάνεται στην πραγματικότητα μόνο από περίπου 4.000 από τις 12.000 μελέτες, δήλωσε ο Κροκ. Και μάλιστα, μόνο ένα μικρό μέρος των επιστημόνων επιβεβαιώνει ρητά την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Το επιστημονικό άρθρο είναι μια γελοία άσκηση, αλλά χρησιμοποιείται ως η απόλυτη απόδειξη ότι υπάρχει κάποιου είδους συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων του κλίματος, η οποία από μόνη της είναι μια τρελή ιδέα», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP26 στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου, την 1η Νοεμβρίου 2021. (Yves Herman/WPA Pool/Getty Images)

 

Γράφημα “Hockey Stick”

Το 2005, ο Κροκ δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο βασισμένο στο έργο δύο Καναδών, του Steve McIntyre και του Ross McKitrick, οι οποίοι κατέρριψαν το γράφημα “hockey stick”, δήλωσε ο Κροκ.

Οι κινδυνολόγοι της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιούν το γράφημα “hockey stick” για να παρουσιάσουν στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανέφερε ο Κροκ. Το γράφημα δείχνει τη θερμοκρασία από το έτος 1000 έως το έτος 2010, επιβεβαιώνοντας, όπως ισχυρίζονται οι ακτιβιστές του κλίματος, ότι όταν αυξήθηκε η χρήση ορυκτών καυσίμων, αυξήθηκε και η θερμοκρασία του πλανήτη, όπως δείχνει η απότομη άνοδος στο γράφημα.

Το γράφημα άσκησε μεγάλη επιρροή στην τρίτη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύθηκε το 2001», τόνισε ο Κροκ.

«Και αυτό που έκαναν οι δύο Καναδοί, ο McIntyre και ο McKittrick, ήταν ότι απλώς προσπάθησαν να αναπαράγουν το γράφημα», συνέχισε ο Κροκ. «Και τότε ανακάλυψαν ότι υπήρχαν προβλήματα με τα δεδομένα, και υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα με τα στατιστικά στοιχεία».

Οι Epoch Times απευθύνθηκαν στην IPCC για σχόλια.

«Προφανώς κανείς δεν έλεγξε ποτέ το γράφημα hockey stick, μέχρι που δύο ξένοι το έκαναν», δήλωσε ο Κροκ.

Αφού ανέδειξε τα όσα περιείχε η καναδική έκθεση, ο Κροκ είπε ότι καταγγέλθηκε από ακτιβιστές του κλίματος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ως «αρνητής της κλιματικής αλλαγής», κάτι που, όπως είπε, του φάνηκε περίεργο.

«Δεν είχα ισχυρή γνώμη υπέρ ή κατά του CO2 ή οτιδήποτε άλλο. Απλώς έκανα δύο μήνες ερευνητικού ρεπορτάζ για αυτό το μοναδικό γράφημα», ανέφερε ο Κροκ.

Χρήση δεδομένων proxy

Οι σημερινοί επιστήμονες του κλίματος χρησιμοποιούν δεδομένα proxy, τις περισσότερες φορές τους δακτυλίους ενός δέντρου σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ή βράχους, προκειμένου να πάρουν τις εκτιμήσεις της θερμοκρασίας για την περίοδο πριν από το 1850, εξήγησε ο Κροκ.

Το έτος 1850 ήταν το τέλος αυτού που ονομάζεται «Μικρή Εποχή των Παγετώνων» και παρατηρήθηκε ότι οι παγετώνες έλιωναν εκείνη την εποχή, δήλωσε ο Κροκ. Η περίοδος γύρω από το έτος 1000 αναφέρεται ως «θερμή μεσαιωνική περίοδος», όταν οι Βίκινγκς πήγαν στη Γροιλανδία και είναι γνωστό ότι καλλιεργούσαν εκεί.

Αργότερα, γύρω στο 1300, οι Βίκινγκς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Γροιλανδία επειδή έκανε πολύ κρύο, είπε ο Κροκ.

Η IPCC δήλωσε ότι η τρέχουσα περίοδος θέρμανσης είναι «πρωτοφανής» και προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ανέφερε ο Κροκ. Όμως ο Κροκ και άλλοι που αμφισβητούν την επιστήμη πίσω από την κλιματική αλλαγή δεν είναι πεπεισμένοι ότι αυτή η περίοδος θέρμανσης είναι κάτι το «πρωτοφανές».

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι, ιδιαίτερα ψηλά στο βόρειο ημισφαίριο -μιλάμε για τον Καναδά, την Αλάσκα, τη Σιβηρία, τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, τη Σκανδιναβία- αυτά τα μέρη ήταν στην πραγματικότητα θερμότερα ήδη πριν από 8.000 χρόνια», δήλωσε ο Κροκ.

Αλλά αυτό που οδηγεί την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα είναι η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία χρησιμοποιεί τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων (την περίοδο από το 1300 έως το 1850) ως σημείο εκκίνησης για τη σύγκριση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, εξήγησε ο Κροκ. Η Μικρή Εποχή των Παγετώνων είναι η ψυχρότερη περίοδος σε αυτό που αποκαλούν Ολόκαινο, δηλαδή την περίοδο μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, πριν από σχεδόν 12.000 χρόνια, ανέφερε ο Crok.

«Αλλά αυτό ήταν ένα φυσικό, ψυχρό σημείο εκκίνησης, … όχι ο μέσος καιρός του Ολοκαίνου», υποστηρίζει ο Κροκ.

Οι παγετώνες έλιωναν πριν από το 1850

Ο Κροκ είπε ότι η IPCC ισχυρίζεται ότι όλη η αύξηση της θερμοκρασίας μετά το 1850 προκλήθηκε από τα αέρια του θερμοκηπίου.

Ένα σημείο που ανοίγει μια τρύπα στον ισχυρισμό της IPCC είναι ότι οι παγετώνες έλιωναν ήδη πριν από τη βιομηχανική περίοδο του 1850 και την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο Κροκ.

«Έχετε έναν αιώνα από το 1850 έως το 1950 που δεν υπάρχει τόσο πολύ CO2 στην ατμόσφαιρα, αλλά η γη ήδη θερμαίνεται. Οι παγετώνες έχουν ήδη αποσυρθεί. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ήδη», δήλωσε ο Κροκ.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι σταθερή και συνεχής από το 1850 και δεν αυξήθηκε απότομα με την αύξηση του CO2 μετά τη βιομηχανική εποχή της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ανέφερε ο Κροκ. Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με αυτό, είπε, «αλλά αν κοιτάξετε τις μακροπρόθεσμες μετρήσεις που έχουμε, δεν δείχνουν καμία επιτάχυνση».

Με τα δεδομένα proxy που είναι διαθέσιμα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας για εκατομμύρια χρόνια, πιστεύεται ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο χαμηλού CO2, δήλωσε ο Κροκ. Πρόσθεσε ότι τα δέντρα εξελίχθηκαν σε μια περίοδο που η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα ήταν χιλιάδες μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ενώ η σημερινή συγκέντρωση είναι 420 ppm.

Ο Κροκ είπε ότι η γη πήγε από μια συγκέντρωση CO2 280 ppm πριν από τη βιομηχανική εποχή σε 420 ppm τώρα.

Μια βάρκα γλιστρά μέσα από τους πάγους που λιώνουν στο φιόρδ Ilulissat στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας τον Αύγουστο του 2008. (Steen Ulrik Johannessen/AFP/Getty Images)

 

Κυβερνητικός έλεγχος

Για τη μείωση των εκπομπών CO2, πολλές κυβερνήσεις παίζουν με το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις εταιρείες να παρακολουθούν και να περιορίζουν την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα των ανθρώπων, δήλωσε ο Κροκ.

«Αυτό το καλοκαίρι, μιλούσαν για τον προσωπικό προϋπολογισμό άνθρακα για κάθε Ολλανδό πολίτη. Και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να πουν: «Λοιπόν, αν δεν είστε πολύ πλούσιος, μπορείτε να πουλήσετε κάποια από τα δικαιώματα CO2 σας σε πλουσιότερους ανθρώπους»», είπε.

Ένα άλλο ζήτημα που αφορά τους Ολλανδούς είναι η έλλειψη παραγωγής ορυκτών καυσίμων, η οποία έχει καταστήσει την ενέργεια σχεδόν απλησίαστη, δήλωσε ο Κροκ.

«Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις τώρα, ότι τον ερχόμενο χειμώνα, ίσως 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ολλανδία δεν θα μπορούν πλέον να πληρώσουν τον λογαριασμό της ενέργειας», είπε ο Κροκ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε