Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο Παρίσι στις 24 Μαΐου 2018. (Gerard Julien / AFP / Getty Images)

Όμιλος χρηματοδοτούμενος από τον Ζάκερμπεργκ έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τις μετεκλογικές αγωγές

Ένας όμιλος που έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τον CEO του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κατηγορείται σε μετεκλογικές υποθέσεις για την συμμετοχή του σε συνταγματικές παραβιάσεις στις επίμαχες πολιτείες.

Το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Τεχνολογίας και Πολιτικής Ζωής με έδρα το Ιλινόις, χρηματοδότησε πάνω από 2.500 εκλογικά γραφεία σε ολόκληρη την Αμερική για την διεξαγωγή των εκλογών εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Τα κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των εκλογικών εργαζομένων, το στήσιμο των καλπών και την αγορά του εξοπλισμού και των προμηθειών σχετικές με τις επιστολικές ψήφους.

Βάση των αγωγών που κατατέθηκαν από το Πρότζεκτ Άμισταντ του Ιδρύματος Τόμας, περισσότερα από 6 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε αξιωματούχους στην κομητεία Φούλτον της Γεωργίας και σε πέντε πόλεις στο Ουισκόνσιν. Τα χρήματα δόθηκαν μέσω συμφωνιών με τους υπεύθυνους δήμους για την διεξαγωγή των εκλογών παραβιάζοντας τον πολιτειακό νόμο. Η αποδοχή χρηματοδότησης από έναν ιδιωτικό όμιλο απαγορεύεται από την πολιτεία και τον ομοσπονδιακό νόμο, ισχυρίζονται οι αγωγές.

«Ο πολιτειακός νόμος του Ουισκόνσιν δεν επιτρέπει στις πόλεις και τις κομητείες να παίρνουν εκατ. δολάρια από έναν απίστευτα πλούσιο, κομματικό υποστηρικτή (δηλ. τον Ζάκερμπεργκ) για τη διαχείριση της ψηφοφορίας, δηλώνει η αγωγή του Ουισκόνσιν. Εκλογικοί αξιωματούχοι του Ουισκόνσιν είπαν την Παρασκευή πως η αγωγή ήταν γεμάτη από «άνευ αξίας νομικά επιχειρήματα».

Στην αγωγή της Γεωργίας, το Πρότζεκτ Άμισταντ αναφέρει ότι τα μη ρυθμισμένα ιδιωτικά κονδύλια από το Κέντρο Τεχνολογίας και Πολιτικής Ζωής, χρησιμοποιήθηκαν για να πληρώσουν εκλογικούς εργαζόμενους για να διαγράψουν ψηφοδέλτια, να αντικαταστήσουν και να πληρώσουν πολιτικούς ακτιβιστές για την διαχείριση των ψήφων και την συγχώνευση κέντρων καταμέτρησης «ώστε να διευκολύνουν με μυστικότητα και χωρίς την νομικά απαιτούμενη διμερή παρακολούθηση την εισροή εκατοντάδων χιλιάδων αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων».

(Elijah Nouvelage / Getty Images)

 

Ο Ζάκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, πρόσφεραν 400 εκατ. δολάρια μέσω του Κέντρου Τεχνολογίας και Πολιτικής Ζωής για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το κέντρο ιδρύθηκε από πρώην διευθυντές και προσωπικό του προοδευτικού μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος New Organising, υπεύθυνο για την εκπαίδευση πολλών ψηφιακών διοργανωτών του Δημοκρατικού Κόμματος. Το κέντρο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Ζάκερμπεργκ και η εταιρεία του εμφανίστηκαν ως μια μεγάλη επιρροή στις εκλογές του 2020, είχαν αναφέρει προηγουμένως η Epoch Times.

Τα χρήματα του Ζάκερμπεργκ οδήγησαν τα «δημοκρατικά οχυρά» της Πενσυλβάνιας να λάβουν μέτρα ώστε να επιτραπεί στους ψηφοφόρους να συμπληρώσουν τις ψήφους που εξέλειπαν σε περιοχές όπου οι Ρεπουμπλικανοί είχαν το προβάδισμα, δημιουργώντας ένα εκλογικό σύστημα δύο επιπέδων, δήλωσε ο διευθυντής του Πρότζεκτ Άμισταντ, Φιλ Κλάιν (Phill Kline) στην  Epoch Times.

«Τα οχυρά των Δημοκρατικών με χρήματα του Ζάκερμπεργκ “διόρθωσαν” ψηφοδέλτια που ήταν ελαττωματικά, σε αντίθεση με το νόμο της Πενσυλβάνιας, ενώ τα οχυρά των Ρεπουμπλικανών αρνήθηκαν να πουν ψέματα και επιπλέον δεν είχαν τους πόρους για να διορθώσουν ψηφοδέλτια», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Κάνσας.

Οι συμφωνίες μεταξύ του Κέντρου Τεχνολογίας και Πολιτικής Ζωής και των πόλεων απαιτούσαν από τις πόλεις να αναπτύξουν ένα σχέδιο για τις εκλογές τους και να το υποβάλουν στο κέντρο. Σύμφωνα με μια συμφωνία της 21ης Αυγούστου μεταξύ του κέντρου και της πόλης της Φιλαδέλφειας που ελήφθη από την The Epoch Times, το κέντρο συμφώνησε να πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την πόλη να διεξάγει τις προεδρικές εκλογές εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Η συμφωνία περιελάμβανε μια ρήτρα που επέτρεπε στο κέντρο να διακόψει ή να παρακρατήσει μέρος ή να ζητήσει την επιστροφή όλου ή μέρους τυχόν μη δαπανηθέντων χρηματικών ποσών, εάν δεν πληρούνταν ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι της Φιλαδέλφειας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Ο Επίτροπος της πόλης Aλ Σμιτ είπε σε δήλωση του αυτή την εβδομάδα: «Παρά τη χιονοστιβάδα των αναξιοκρατικών δικαστικών διαφορών και παραπληροφόρησης που στοχεύουν το εκλογικό μας σύστημα, είμαι περήφανος ότι η γενέτειρα της Δημοκρατίας μας πραγματοποίησε τις πιο διαφανείς και ασφαλείς εκλογές στην ιστορία της Φιλαδέλφειας».

Εκλογικοί υπάλληλοι καταμετράνε ψηφοδέλτια στη Φιλαδέλφεια, στις 4 Νοεμβρίου 2020. (Spencer Platt / Getty Images

 

Οι κάλπες που χρηματοδοτήθηκαν από το κέντρο τοποθετήθηκαν εκτενώς στην κομητεία Ντέλαγουερ, αλλά κάποιες στήθηκαν στις 59 κομητείες που κέρδισε ο Τραμπ, δήλωσε ο Κλάιν.

«Πρόκειται για ένα συνεχές εκλογικό σύστημα χρηματοδοτούμενο από τον Ζάκερμπεργκ, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν κάθε ευκαιρία να ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων ευκαιριών ψηφοφορίας. Ενώ στις περιοχές των Ρεπουμπλικανών ήταν πιο δύσκολο, γιατί επέτρεψαν μόνο την ψηφοφορία με φυσική παρουσία και ούτω καθεξής. Και είναι παραβίαση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση “Μπους εναντίον Γκορ”, είναι παραβίαση της ρήτρας Ίσης Προστασίας».

Παρόμοια ζητήματα, όπως ανησυχίες σχετικά με τα ψηφοδέλτια που τοποθετήθηκαν στις κάλπες, προέκυψαν σε άλλες πολιτείες, σύμφωνα με τον Κλάιν. Για παράδειγμα, υπήρχαν ζητήματα στην κομητεία Γουέιν του Μίσιγκαν που ώθησαν δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου να βιαστούν να πιστοποιήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Το Πρότζεκτ Άμισταντ υπέβαλε αρκετές αγωγές μήνες πριν από τις εκλογές, επιχειρώντας να αποκλείσει τη χορήγηση χρημάτων από τον Ζάκερμπεργκ μέσω του Κέντρου Τεχνολογίας και Πολιτικής Ζωής σε τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με το πρότζεκτ, μερικά από τα χρήματα πήγαν επίσης σε δικαστές που επέβλεπαν τις εκλογές. Οι αγωγές είναι ακόμα υπό εξέταση.

Μετά την υποβολή αυτών των αγωγών, το κέντρο είπε σε δήλωσή του πως είναι αμερόληπτο. «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι επιπόλαιες κατηγορίες δεν έχουν αξία και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτό το κρίσιμο πρόγραμμα επιχορηγήσεων σε αυτές τις πρωτοφανείς στιγμές», πρόσθεσε.

Αρκετές εβδομάδες μετά την κατάθεση των αγωγών, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι (Jeff Landry), Ρεπουμπλικανός, προειδοποίησε αξιωματούχους σε όλη τη Λουιζιάνα να μην αποδεχτούν χρήματα από το Κέντρο Τεχνολογίας και Πολιτικής Ζωής.

Ο Λάντρι άσκησε αγωγή «για να αποτρέψει την εισροή μη ρυθμισμένων χρημάτων από ιδιώτη στο εκλογικό σύστημα της Λουιζιάνας και για να προστατεύσει την ακεραιότητα των εκλογών στην Πολιτεία», σύμφωνα με την αγωγή. Ανέφερε ότι το κέντρο δεν είχε διορίσει εκπρόσωπο για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας στη Λουιζιάνα, αλλά παρ’ όλα αυτά ασχολήθηκε με επιχειρηματικές δραστηριότητες στην πολιτεία συνδεδεμένες με τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Ακόμα και αν οι κατηγορούμενοι ήταν καλοπροαίρετοι, τα ιδιωτικά χρήματα ανεξαρτήτως ποσού, ιδιαίτερα όταν προσφέρονται για να επιλεχθούν εκλογικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι καταμέτρησης, έχει εγγενώς ύπουλη επίδραση», ανέφερε το γραφείο του Λάντρι στην αγωγή.

Μια άλλη αγωγή που κατατέθηκε στο Μίσιγκαν τον περασμένο μήνα κατηγορεί την Δημοκρατική υπουργό Εσωτερικών Τζόσελυν Μπένσον, ότι επέτρεψε σε «κομματικούς υπαλλήλους» να παρέμβουν στις εκλογές, δίνοντας κονδύλια για την εκτύπωση και διανομή επιστολικών ψήφοδελτίων και άλλων προσπαθειών. Στην αγωγή αναφέρθηκε και το Κέντρο Τεχνολογίας και Πολιτικής Ζωής. Το κέντρο χαρακτήρισε την αγωγή επιπόλαια και είπε ότι οι ενάγοντες «σπαταλούν τον χρόνο των εκλογικών αξιωματούχων με έξοδα των ψηφοφόρων, ενώ ταυτόχρονα παράγουν παραπληροφόρηση».

Οι Petr Savb και ο Matthew Vadum συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε