Σάββατο, 28 Ιαν, 2023
Ακριβώς όπως η παραδοσιακή κινεζική ιατρική δίνει έμφαση στα ενεργειακά συστήματα του σώματος, συντονίζεται επίσης και με την ενεργειακή φύση των εποχών. (Bjoern Wylezich / Shutterstock)

Όταν η φύση ισορροπεί το Γιν και το Γιανγκ, τα σώματά μας εναρμονίζονται επίσης

Natalia-Basdeki-Jewelry

Της Moreen Liao

Ένας ηλιακός όρος είναι οποιαδήποτε από τις είκοσι τέσσερις περιόδους στα παραδοσιακά κινέζικα σεληνιακά ημερολόγια που ταιριάζουν με ένα συγκεκριμένο αστρονομικό γεγονός ή σηματοδοτεί κάποιο φυσικό φαινόμενο. Το ημερολόγιο αυτό ακολουθεί την αρχαία κινεζική πεποίθηση ότι όταν κάποιος είναι σε αρμονία με τη φύση, η ζωή του θα είναι επίσης αρμονική. Αυτή η σειρά άρθρων διερευνά κάθε έναν από τους 24 ηλιακούς όρους του έτους, προσφέροντας οδηγίες για μια ομαλή μετάβαση του οργανισμού μας σε κάθε νέα εποχή.

Ηλιακός όρος: «Εαρινή Ισημερία» (Άνοιξη)
Ημερομηνίες για το 2021: 20 Μαρτίου έως 3 Απριλίου

Στις 20 Μαρτίου 2021, η νύχτα είναι ίση με την ημέρα και οι ενέργειες του γιν και του γιανγκ είναι απόλυτα ισορροπημένες τόσο στη Γη όσο και μέσα στο σώμα μας.

Από αυτό το σημείο και έπειτα, η ενέργεια του Γιανγκ που σχετίζεται με το φως αρχίζει να ενσωματώνεται στο σώμα καθώς οι μέρες μεγαλώνουν, καταστέλλοντας το σκοτεινό γιν.

Σύμφωνα με τους παραδοσιακούς κινεζικούς ηλιακούς όρους, στην Εαρινή Ισημερία, βρισκόμαστε ήδη στα μισά της άνοιξης. Με άλλα λόγια, είμαστε στην κορύφωση της άνοιξης. Πριν από αυτό το διάστημα, οι ενέργειες της άνοιξης είναι άυλες αλλά σταδιακά κινούνται κάτω από την επιφάνεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δυτικό ημερολόγιο η περίοδος της άνοιξης ξεκινά από την ισημερία. Αυτή η αντίθεση είναι ένα ιδανικό παράδειγμα διαφοράς μεταξύ ανατολικών και δυτικών προσεγγίσεων. Ο κινεζικός πολιτισμός εκτιμά τα άυλα φαινόμενα και τις φιλοσοφικές έννοιες και τα αντιμετωπίζει εξίσου σημαντικά με τα απτά. Ο δυτικός πολιτισμός τείνει να εκτιμά τον υλικό κόσμο ή αυτό που μπορεί να φανεί άμεσα.

Ένα άλλο παράδειγμα της κινεζικής προσέγγισης φαίνεται στο έργο του διάσημου ιατρού της Δυναστείας Τανγκ, Σουν Σιμιάο (Sun Simiao 581–682), ο οποίος ταξινόμησε την ασθένεια σε τρία στάδια:

• Πριν από την άφιξη της νόσου
• Άφιξη της νόσου
• Έχοντας τη νόσο

Ο Σουν είπε: «Οι αρχαίοι άνθρωποι ήταν καλοί στο να είναι γιατροί. [Εκείνη την εποχή,] οι καλύτεροι γιατροί επικεντρώνονταν στην πρόληψη των ασθενειών, οι μέσου επιπέδου γιατροί με την ασθένεια μόλις θα έκανε την εμφάνισή της, και οι χαμηλότερου επιπέδου γιατροί στις ασθένειες που υπήρχαν ήδη».

Αυτή η θεωρία υπογραμμίζει τη σημασία της προληπτικής ιατρικής, της διατροφής, ή πιο ουσιαστικά, τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς τρόπου ζωής τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Η Εαρινή Ισημερία είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τις καλλιέργειες. Στην αρχαία Κίνα, πριν από αυτήν την ημερομηνία, οι αγρότες καλλιεργούσαν φασόλια και μπιζέλια, για την κατανάλωση της πρωτεΐνης. Το ρύζι συνήθως έβγαινε μετά την Εαρινή Ισημερία.

Ζώντας στην αρμονία με την «Εαρινή Ισημερία»

Η σχετικά ισορροπημένη κατάσταση του σύμπαντος κατά τη διάρκεια του ηλιακού όρου Εαρινή Ισημερία (20 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2021) μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να προσαρμόσουμε το σώμα μας στην πιο ισορροπημένη κατάστασή του.

Σκεφτείτε το σύμβολο του Τάι – Τσι όπου το γιν και το γιανγκ είναι απόλυτα ισορροπημένα, με μια κουκκίδα του γιανγκ να υπάρχει στο γιν, και μια κουκκίδα του γιν να υπάρχει στο γιανγκ. Σε αυτήν την εναρμονισμένη κατάσταση, το Τάι – Τσι περιστρέφεται ασταμάτητα. Αυτό που δεν θέλουμε είναι αυτές οι ενέργειες να παλεύουν μεταξύ τους.

Το κύριο μέλημα είναι ότι μπορεί να εμφανιστούν προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας και ασθένειες. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί ιδιαίτερα στους τομείς της ποιότητας του ύπνου, της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, της εμμηνόπαυσης, των προβλημάτων που σχετίζονται με την κυκλοφορία και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με τα μάτια, το αίμα και την καρδιά.

Αυτό συμβαίνει διότι όταν η ενέργεια του Γιανγκ περιστρέφεται μέσα στο σώμα του ατόμου και ξεπερνά την ενέργεια του Γιν, βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορα “μπλοκαρίσματα” του οργανισμού που δημιουργήθηκαν πιθανόν από από μια βαριά δίαιτα ή λόγω χαμηλής κινητικότητας του σώματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όταν η κυκλοφορία αυτής της ενέργειας περνάει από τα σημεία του σώματος που είμαστε ήδη αδύναμοι θα νιώσουμε δυσφορία.

Έχουμε ήδη πει ότι η ενέργεια του γιανγκ αρχίζει να υπερτερεί αυτή τη στιγμή, και καθώς υπερνικά το γιν μπορεί να μας προκαλέσει άγχος ή άλλα προβλήματα στο σώμα μας.

Για να ισορροπήσετε το σώμα σας, προσπαθήστε να κάνετε κάποια αποτοξίνωση στις αρχές της άνοιξης δίνοντας έμφαση στα φρέσκα εποχιακά λαχανικά και τα φασόλια. Αυτό προετοιμάζει το σώμα μας για να αφήσει την ενέργεια γιανγκ να ρέει και να ενισχύει τη συνολική υγεία. Ξυπόλυτοι περίπατοι στο γρασίδι ή στο δάσος, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να ξυπνήσει και να απορροφήσει την ενέργεια του Γιανγκ από τη φύση.

Για να ανοίξετε όλα τα ενεργειακά κανάλια και τους μεσημβρινούς του σώματος, δοκιμάστε να πιέσετε απαλά τα σημεία των χεριών σας που βρίσκονται στις αρχές των δακτύλων και τις άκρες των δακτύλων σας. Επίσης, αγγίξτε και πιέστε απαλά στις άκρες του οστού που βρίσκεται κάτω από τα δύο μάτια. Αυτό βοηθά στη μείωση της πίεσης στα μάτια, ενισχύει την υγεία των ματιών και του προσώπου και ομορφαίνει το δέρμα.

Όσοι έχουν ασθενέστερο αναπνευστικό σύστημα είναι καλό να φορούν μάσκες προσώπου για να αποφύγουν τη γύρη.

Εποχιακές τροφές

Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να φάτε μάραθο, σπανάκι, σπιρουλίνα, πράσα, σχοινόπρασο, σκούρα πράσινα λαχανικά, μαύρα φασόλια, πράσινα φασόλια, μαύρο σουσάμι και προϊόντα σόγιας.

Τα βότανα όπως το ρωμαϊκό χαμομήλι και το γερμανικό χαμομήλι, το γεράνι, το λιβάνι, ο κέδρος και το πεύκο Ντάγκλας είναι επίσης καλά.

Η Moreen Liao είναι απόγονος τεσσάρων γενεών ιατρών παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Είναι επίσης πιστοποιημένη αρωματοθεραπεύτρια, πρώην διευθύντρια του New Directions Institute of Natural Therapies στο Σίδνεϊ και ιδρύτρια της Ausganica, μιας πιστοποιημένης μάρκας βιολογικών καλλυντικών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε