Οι φεγγαρόπιτες (yue bing στην κινεζική γλώσσα, mooncake στα αγγλικά), είναι το παραδοσιακό έδεσμα της κινεζικής γιορτής για τη φθινοπωρινή πανσέληνο, λίγο μετά τη φθινοπωρινή ισημερία.
Το φεστιβάλ γιορτάζεται την 15η ημέρα του όγδοου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου, που σηματοδοτείται από την πανσέληνο. Φέτος, πέφτει στις 7 Οκτωβρίου.
Για τις κινεζικές και άλλες κοινότητες από τη Νοτιοανατολική Ασία ανά τον κόσμο, πρόκειται για μία σημαντική γιορτή και μια ευκαιρία να μαζευτεί η οικογένεια, να ευχαριστήσουν μαζί τον ουρανό για τη φθινοπωρινή σοδειά και να γιορτάσουν. Οι φεγγαρόπιτες προσφέρονται παραδοσιακά ως δώρο μεταξύ οικογενειών και φίλων, καθώς το στρογγυλό τους σχήμα –που παραπέμπει στην πανσέληνο – θεωρείται ότι συμβολίζει την επανένωση και την ομοψυχία.
Οι παραδοσιακές φεγγαρόπιτες έχουν μια τρυφερή, χρυσοκάστανη κρούστα που περιβάλλει μια γλυκιά, πυκνή γέμιση. Συνηθισμένα είδη είναι η λευκή πάστα από σπόρους λωτού και η γλυκιά πάστα από κόκκινα φασόλια – μερικές φορές με ένα αλατισμένο κρόκο αυγού μέσα (ή δύο, αν είστε τυχεροί).

Αυτή την εποχή του χρόνου, έτοιμες φεγγαρόπιτες αφθονούν στα κινέζικα αρτοποιεία και τις αγορές, συχνά σε εξαιρετικές συσκευασίες με αντίστοιχα υψηλές τιμές. Αλλά μπορείτε εύκολα να φτιάξετε αυτά τα ιδιότυπα κεράσματα και στο σπίτι.
Μια προειδοποίηση: οι φεγγαρόπιτες είναι απίστευτα πλούσιες και γλυκές. Γι΄αυτό συνήθως σερβίρονται μαζί με τσάι, που αντισταθμίζει την πληθωρική γεύση τους, και ένα τεμάχιο είναι συνήθως υπεραρκετό. Έτσι, είναι και πιο εύκολο να τα μοιραστείτε – ιδανικά, υπό το φως της πανσελήνου.
Συμβουλές για την επιτυχία των mooncake
Η αναλογία γέμισης προς ζύμη είναι συνήθως μεταξύ 2:1 και 3:1. Το φορμάκι που χρησιμοποιώ εγώ είναι των 125 γρ., οπότε μετράω 75 γρ. γέμισης και 50 γρ. ζύμης για κάθε φεγγαρόπιτα. Μπορείτε να παραλλάξετε την αναλογία κατά βούληση, αρκεί η συνολική ποσότητα να ταιριάζει στο φορμάκι σας.
Κάθε συστατικό χρησιμοποιείται για ένα ορισμένο λόγο. Για παράδειγμα, το σιρόπι είναι ένα από τα κύρια συστατικά που κάνει το εξωτερικό των mooncake μαλακό, ζουμερό και λαμπερό. Το αλκαλικό νερό, από την άλλη, τους δίνει το χρυσό χρώμα τους.
Η γέμιση χρειάζεται λάδι, για να γίνει η μαλακή και λαμπερή. Επειδή χρησιμοποίησα έτοιμη γλυκιά πάστα κόκκινων φασολιών (γλιτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ώρες προετοιμασίας), η οποία δεν περιέχει λάδι, έπρεπε να προσθέσω λίγο εγώ.
Για να μην ‘σπάσουν’, έχετε πάντα τη ζύμη και της άψητες φεγγαρόπιτες καλυμμένες με πλαστική μεμβράνη. Βοηθά επίσης να τις ψεκάσετε με νερό πριν τις βάλετε στο φούρνο.
Μην τις φάτε αμέσως: Οι ψημένες φεγγαρόπιτες πρέπει να φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο για δύο ημέρες πριν φαγωθούν. Μετά από δύο ημέρες, η κρούστα θα έχει γίνει μαλακή, ζουμερή και λαμπερή, και το χρώμα πιο έντονο. Στα κινεζικά, αυτή τη διαδικασία αποκαλείται «hui you» (χούι γιόου), που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «επιστροφή ελαίου».
Φεγγαρόπιτες με κόκκινα φασόλια
Για 12 φεγγαρόπιτες (125 γρ.)
Χρόνος προετοιμασίας: 3 ώρες και 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Ειδικός εξοπλισμός
- Σετ καλουπιών για φεγγαρόπιτες 125 γρ. (διαθέσιμο online ή σε κινέζικα σούπερ μάρκετ)
- 2 μεγάλα ταψιά, καλυμμένα με λαδόκολλα
- Πλαστική μεμβράνη
- Μπουκάλι με ψεκαστήρα, γεμάτο με νερό
- Μικρό πινέλο ζαχαροπλαστικής
- 2 σχάρες ψύξης
Υλικά
Για τη ζύμη
- 3/4 φλιτζάνι χρυσό σιρόπι ή μέλι
- 6 κ.σ. αραχιδέλαιο
- 1 κ.γλ. αλκαλικό νερό κατάλληλο για τρόφιμα (διαθέσιμο στα κινέζικα σούπερ μάρκετ)
- 2 1/2 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
- 1.200 γρ. λεπτή γλυκιά πάστα κόκκινων φασολιών (βλ. σημείωση)
- 1/4 φλιτζανιού αραχιδέλαιο
Για το άλειμμα με αυγό
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάστε τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το χρυσό σιρόπι (ή το μέλι), το αραχιδέλαιο και το αλκαλικό νερό και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι και να μην υπάρχουν ραβδώσεις, για 3 λεπτά περίπου.
Τυλίξτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 2 ώρες. Μπορείτε να την αφήσετε από 1-24 ώρες, αλλά θεωρώ ότι οι 2 ώρες δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ετοιμάστε τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε την πάστα κόκκινων φασολιών και το μισό από το φιστικέλαιο, και ανακατέψτε συνεχώς, για 3 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθεί καλά, για 9 λεπτά περίπου. Η πάστα πρέπει να είναι παχιά και βαριά, με υφή φυστικοβούτυρου. Μεταφέρετε την πάστα σε ένα πιάτο και αφήστε τη να κρυώσει για 1 ώρα. Μπορείτε επίσης να τη μεταφέρετε στο ψυγείο για να κρυώσει. Όταν έχει κρυώσει, θα έχει γίνει πιο σφιχτή και επομένως πιο εύκολη στην επεξεργασία.
Τυλίξτε τη γέμιση στη ζύμη
Χρησιμοποιήστε μια ζυγαριά κουζίνας για να μετράτε 75 γραμμάρια γέμισης κάθε φορά. Σχηματίστε μια μπάλα με τις παλάμες σας και μεταφέρετέ τη σε ένα πιάτο. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη γέμιση.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη ζυγαριά για να μετράτε 50 γραμμάρια ζύμης κάθε φορά. Σχηματίστε μια μπάλα με τις παλάμες σας, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αλεύρι αν η ζύμη είναι κολλώδης και δύσκολη στο χειρισμό, και μεταφέρετέ τη σε ένα πιάτο. Καλύψτε τη με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσει. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη.
Πασπαλίστε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας με αλεύρι. Πάρτε μια μπάλα ζύμης και χρησιμοποιήστε την παλάμη σας για να την πλάσετε σε δίσκο, διαμέτρου περίπου 7,5 εκ. Τοποθετήστε μια μπάλα γέμισης στο κέντρο και τυλίξτε τη ζύμη γύρω από αυτήν, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης προς τα πάνω για να καλύψετε πλήρως τη γέμιση. Τυλίξτε την έτσι ώστε να φτιάξετε μια ομοιόμορφη μπάλα.
Πασπαλίστε τη μπάλα με αλεύρι. Τοποθετήστε τη στο φορμάκι και ισιώστε την απαλά μέχρι να γεμίσει το φορμάκι. Βάλτε το φορμάκι σε ένα ταψί με λαδόκολλα, σφραγίστε το και σηκώστε αργά το καλούπι για να απελευθερώσετε τη φεγγαρόπιτα στο ταψί. Καλύψτε αμέσως με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο ζυμάρι και τη γέμιση, καλύπτοντας κάθε φεγγαρόπιτα που τοποθετείτε στο ταψί με πλαστική μεμβράνη.
Ψεκάστε τις φεγγαρόπιτες με νερό, καλύψτε τις με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τις να ξεκουραστούν για 30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να μην σπάσουν.
Ψήσιμο
Τοποθετήστε μια σχάρα ψησίματος στη μέση του φούρνου και προθερμάνετε στους 200° C.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλιά της σούπας νερό μέχρι να αναμειχθούν καλά. Στραγγίξτε το μείγμα και αφήστε το στην άκρη.
Λίγο πριν το ψήσιμο, ψεκάστε ξανά τις φεγγαρόπιτες με νερό. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το ταψί με τις φεγγαρόπιτες στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε για 5 λεπτά.
Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν για 15 λεπτά. Αλείψτε ελαφρά τις φεγγαρόπιτες με το αυγό. Μην εφαρμόζετε το αυγό ενώ οι φεγγαρόπιτες είναι ακόμα ζεστές και μην βάλετε πάρα πολύ, γιατί μπορεί να καταστρέψετε τα σχέδια της επιφάνειας.
Ξαναβάλτε τις φεγγαρόπιτες στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μειώστε τη θερμοκρασία στους 180° C. και ψήστε για άλλα 10 λεπτά.
Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετε τις φεγγαρόπιτες σε σχάρες για να κρυώσουν εντελώς, για άλλες 2 ώρες.
Αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο για 2 ημέρες, πριν τις σερβίρετε.
Σημείωση
Αν θέλετε να φτιάξετε την πάστα κόκκινων φασολιών εσείς, μουλιάστε 700 γρ. φασόλια azuki σε νερό για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα. Ξεπλύνετε και στραγγίστε.
Στη συνέχεια, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε να βράσουν 3 φλιτζάνια νερό. Προσθέστε τα φασόλια και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες, προσθέτοντας 1/2 φλιτζάνι νερό κάθε 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν σαν πολτός. Για να πήξει, αυξήστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Σε αυτό το σημείο, το υγρό θα πρέπει να έχει σχεδόν στεγνώσει. Προσθέστε 1 φλιτζάνι ζάχαρη και χρησιμοποιήστε ένα ραβδομπλέντερ για να ανακατέψετε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.
Της CiCi Li