Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ασθενείς ξαπλώνουν σε κρεβάτια σε διάδρομο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Zhongshan, εν μέσω επιδημίας COVID-19 στη Σαγκάη της Κίνας, στις 3 Ιανουαρίου 2023. (Staff/file/Reuters)

Πατέρας 27χρονου που πέθανε από COVID στην Κίνα προειδοποιεί την νέα γενιά

Ήταν μόλις 27 ετών. Απεβίωσε στις 30 Δεκεμβρίου και η αιτία θανάτου του αναφέρεται ως «μόλυνση από COVID». Ο πατέρας του, Λι Μπινγκ, θέλησε να προειδοποιήσει τους νέους ότι η πρόσφατα ανερχόμενη λοίμωξη πλήττει τις νεότερες γενιές.

Από την ημέρα που αισθάνθηκε άρρωστος μέχρι την ημέρα που απεβίωσε χρειάστηκαν μόλις επτά ημέρες. Όταν η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι κανένα πιστοποιητικό θανάτου δεν πρέπει να αναφέρει τη COVID-19, η περίπτωση του γιου του έγινε μοναδική στο έθνος, δήλωσε ο Λι στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times στις 2 Ιανουαρίου.

Ο Λι είπε ότι πρόσφατα είδε έναν τεράστιο αριθμό θανάτων στην κοινότητά του και ότι το κρεματόριο είχε κατακλυστεί από πτώματα.

Δεν ήταν γρίπη

Ο Λι θυμήθηκε ότι ο γιος του έχασε την όρεξή του στις 25 Δεκεμβρίου. Όλοι πίστευαν ότι ήταν γρίπη.

«Όλοι μας είχαμε αρνητικά τεστ πριν από λίγο καιρό, κανείς δεν υποψιάστηκε ότι είχε μολυνθεί από COVID», είπε.

Δεν είχε πυρετό, αλλά αργότερα παραπονέθηκε ότι ο λαιμός του πονούσε τόσο πολύ που δεν μπορούσε ούτε να βήξει.

Το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου αισθανόταν πολύ άβολα. Έφαγε ένα μπολ κουάκερ και πήγε για ύπνο. Το επόμενο πρωί απεβίωσε.

Ο γιατρός εξέδωσε το πιστοποιητικό θανάτου που ανέφερε ως αιτία θανάτου τη μόλυνση COVID-19.

Ο Λι κατηγόρησε τον εαυτό του ότι αγνόησε τα συμπτώματά του και νόμιζε ότι ήταν απλώς μια γρίπη.

Τα πτώματα γεμίζουν το κρεματόριο

Ο γιος του αποτεφρώθηκε εκείνο το απόγευμα στο τοπικό κρεματόριο.

Η πόλη του Λι στην επαρχία Ανχούι -μια περιοχή χωρίς θάλασσα στην ανατολική Κίνα- έχει λιγότερους από τρία εκατομμύρια κατοίκους. Υπάρχει μόνο ένα κρεματόριο. Αφού η αποθήκη-ψυγείο ξέμεινε από χώρο, δεκάδες πτώματα έμειναν στο πάτωμα. «Ήταν πάρα πολλά για να αποτεφρωθούν», δήλωσε ο Λι.

Ένας βοηθός στο κρεματόριο του είπε ότι και οι τέσσερις κλίβανοι λειτουργούσαν καθημερινά, έως και 80 πτώματα την ημέρα. «Πολλοί άνθρωποι περίμεναν για περισσότερο από μία εβδομάδα. Δεν υπάρχουν φέρετρα», του είπε. Ο γιος του αποτεφρώθηκε χωρίς φέρετρο.

Το πιστοποιητικό θανάτου του 27χρονου γιου του Li Bing αναφέρει ως αιτία θανάτου τη λοίμωξη COVID-19, όπως είναι γραμμένο με κόκκινο πλαίσιο, και ως ημερομηνία θανάτου την 30η Δεκεμβρίου 2022. (Li Bing/The Epoch Times)

 

Ο θάνατος από COVID είναι ταμπού

Ο Λι δήλωσε ότι το κινεζικό καθεστώς έχει αποφανθεί κατά της αναγραφής της COVID-19 ως αιτίας θανάτου στα πιστοποιητικά θανάτου.

Το πιστοποιητικό θανάτου του γιου του ενόχλησε τον επικεφαλής του γραφείου κηδειών, ο οποίος είπε: «Αυτός ο επικεφαλής του νοσοκομείου είχε το θράσος να γράψει τη μόλυνση COVID».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου τελετών, όλα τα κρεματόρια και τα νοσοκομεία ειδοποιήθηκαν να αναγράφουν ως αιτία θανάτου οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, όπως πνευμονική λοίμωξη ή λοίμωξη του αναπνευστικού, ανεξάρτητα από την ηλικία. «Κανένα νοσοκομείο δεν θα τολμούσε να προσδιορίσει τη λοίμωξη COVID», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου τελετών στον Λι.

Ο Λι είπε ότι το χειρόγραφο πιστοποιητικό θανάτου κίνησε την περιέργεια του επικεφαλής του κρεματόριου και το φωτογράφισε.

Όταν ο διευθυντής του γραφείου τελετών εισήγαγε τα στοιχεία του γιου του Λι στον υπολογιστή του, ο Λι είδε τα στοιχεία μερικών από εκείνους που είχαν πεθάνει πρόσφατα, είπε. Ο νεότερος ήταν 16 ετών και ο μεγαλύτερος ήταν 70 ετών. «Υπήρχαν πολλοί 30 και 40 ετών».

«Είχαν καταγραφεί ως πνευμονικές λοιμώξεις», είπε.

Το τοπικό προσωπικό του αστυνομικού τμήματος εξεπλάγη επίσης από το πιστοποιητικό θανάτου όταν πήγε στο τμήμα καταγραφής νοικοκυριών.

Στην Κίνα, ο καθένας πρέπει να καταχωρίσει τα στοιχεία του νοικοκυριού του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Όταν ένα άτομο πεθαίνει, ένα μέλος της οικογένειας πρέπει να πάει στο αστυνομικό τμήμα για να ακυρώσει την εγγραφή του ατόμου αυτού.

Σοκαριστικός αριθμός θανάτων

Ο Λι διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θανάτων στην κοινότητά του ήταν σοκαριστικός.

Υπήρχαν ηλικιωμένοι άνθρωποι που πέθαιναν σχεδόν κάθε εβδομάδα, είπε. «Δεν μπορώ να βρω ούτε έναν ηλικιωμένο [άτομο] στη γειτονιά μου τώρα, ενώ παλαιότερα υπήρχαν περίπου 60».

Δεν πρόκειται μόνο για μία ή δύο οικογένειες, αλλά για πολλούς, είπε. Ήταν σαν να μιλούσε με κάποιον τη μια μέρα και την επόμενη μέρα το κρεματόριο να στέλνει μια νεκροφόρα για να παραλάβει τη σορό του. «Ήταν απλά τόσο γρήγορο».

Ακόμη και το προσωπικό στην καταγραφή των νοικοκυριών είπε επίσης ότι πάρα πολλοί άνθρωποι τους είχαν επισκεφθεί για να ακυρώσουν μια εγγραφή.

Ο Λι παραπονέθηκε ότι τόσοι πολλοί Κινέζοι έχουν πεθάνει από την παραλλαγή Omicron στην Κίνα, αλλά δεν υπήρχαν πολλοί θάνατοι σε γειτονικές χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα ή η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. «Ένα εισιτήριο για την υπηρεσία του κρεματόριου μπορεί να μεταπωληθεί για περισσότερες από 10.000 γιουάν [μερικές χιλιάδες δολάρια]», είπε.

Κατηγόρησε το καθεστώς ότι αποκρύπτει τα γεγονότα της επιδημίας στη χώρα: «Οι αρχές δημοσίευσαν μόνο 11 θανάτους από COVID σε αυτό το σημείο. Δεν θα σας πουν τα γεγονότα. Αλλά ούτως ή άλλως, ένας [θάνατος] συνέβη στην οικογένειά μου».

Δεδομένου ότι η Κίνα, στις 20 Δεκεμβρίου, έθεσε έναν αυστηρό ορισμό για τους θανάτους από COVID-19, δηλαδή εκείνοι που πέθαναν από «αναπνευστική ανεπάρκεια που προκλήθηκε από COVID», μόνο 17 θάνατοι έχουν καταχωρηθεί λόγω COVID-19 από τις 4 Ιανουαρίου.

Ο Λι δήλωσε ότι πιστεύει ότι η συγκάλυψη του αριθμού των θανάτων θα παραπλανήσει τον κόσμο και θα τον κάνει να πιστέψει ότι η μόλυνση είναι ήσσονος σημασίας.

«Να προσέχετε! Και οι νέοι άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν από αυτήν», είπε.

Οι Λιν Σενξιν και Γι Ρου συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε