Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου (δεν φαίνεται) στην έδρα του Συνδέσμου στο Κάιρο, στις 15 Ιανουαρίου 2023. (AFP μέσω Getty Images)

Πληροφοριοδότης: Η πώληση στρατιωτικών μυστικών κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση του Κινέζου ΥΠΕΞ

Τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο έχουν βουίξει σχετικά με την ανεξήγητη εξαφάνιση και τη δραματική απόλυση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ (Qin Gang).

Οι περισσότερες φήμες στο διαδίκτυο έχουν επικεντρωθεί στη σχέση του Τσιν με μια διακεκριμένη τηλεοπτική δημοσιογράφο ως τον κύριο λόγο της πτώσης του.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) αποκάλυψε στοην Epoch Times ότι ο Τσιν απομακρύνθηκε, όχι λόγω της εξωσυζυγικής σχέσης, αλλά επειδή παραβίασε ένα σημαντικό ταμπού του ΚΚΚ και προκάλεσε την υποψία του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Επιπλέον, η ανώνυμη πηγή συνέδεσε τις τελείες μεταξύ της εκκαθάρισης του Τσιν  και ενός πρόσφατου σκανδάλου που αφορούσε την άκρως απόρρητη πυραυλική δύναμη της Κίνας. Η συγκλονιστική αποκάλυψη περιλαμβάνει την πώληση στρατιωτικών μυστικών, έναν πιθανό διπλό πράκτορα και φόβους για εξέγερση στις τάξεις της στρατιωτικής ελίτ της Κίνας.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Τσιν Γκανγκ

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Τσιν ήταν στις 25 Ιουνίου, όταν συναντήθηκε με αξιωματούχους από τη Σρι Λάνκα, τη Ρωσία και το Βιετνάμ. Μετά από αυτή τη συνάντηση, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τη δημόσια θέα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε «λόγους υγείας» όταν έχασε μια σειρά από επίσημες συναντήσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύμηνης απουσίας του, κυκλοφορούσαν φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα και στο εξωτερικό ότι ο Τσιν διατηρούσε δεσμό με την εξέχουσα τηλεοπτική παρουσιάστρια Φου Σιαοτιάν (Fu Xiaotian), η οποία εργάζεται για την τηλεόραση Phoenix TV με έδρα το Χονγκ Κονγκ, και ότι οι δυο τους είχαν ένα παιδί με αμερικανική υπηκοότητα.

Παραδόξως, η Κίνα -η οποία λογοκρίνει αυστηρά τον διαδικτυακό λόγο- επέτρεψε στο διαδικτυακό κουτσομπολιό να διαδοθεί ελεύθερα, προς τέρψη του κινεζικού κοινού.

Στις 25 Ιουλίου, μετά από μόλις επτά μήνες στη θέση του, ο Κιν απομακρύνθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον προκάτοχό του, τον βετεράνο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι (Wang Yi).

Αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της άκρως απόρρητης πυραυλικής δύναμης του ΚΚΚ

Θεωρείται ο πιο μυστικοπαθής κλάδος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (People’s Liberation Army-PLA), η Rocket Force (Πυραυλική Δύναμη) της Κίνας είναι μια στρατηγική και τακτική δύναμη που είναι υπεύθυνη για τους χερσαίους πυρηνικούς και συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους του PLA.

Ωστόσο, στις 24 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών της Κίνας (China Aerospace Studies Institute-CASI), μια δεξαμενή σκέψης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, δημοσίευσε μια έκθεση 242 σελίδων (pdf) που αποκαλύπτει με μεγάλη λεπτομέρεια την οργανωτική δομή της Rocket Force.

Το έγγραφο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, από το σύστημα ανώτατης διοίκησης της πυραυλικής δύναμης μέχρι τις βάσεις προϊόντων εφοδιασμού της.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες που αναλύονται στην έκθεση περιλαμβάνουν τη θέση των βάσεων, τις κύριες λειτουργίες της μονάδας, τα κινεζικά και αγγλικά ονόματα των στρατιωτικών αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι και τους κωδικούς αριθμούς κάθε μονάδας. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα δενδροδιάγραμμα που δείχνει τις φωτογραφίες, τα ονόματα και τις σχέσεις των βασικών στελεχών που είναι υπεύθυνα για κάθε τμήμα της πυραυλικής δύναμης.

Η Rocket Force της Κίνας, που υπάγεται στη Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA), εκτοξεύει πυραύλους στα ύδατα κοντά στην Ταϊβάν, από μη γνωστή τοποθεσία στην Κίνα, στις 4 Αυγούστου 2022. (Eastern Theatre Command/Παραχώρηση μέσω Reuters)

 

Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει έναν χάρτη που δείχνει την ανάπτυξη της Rocket Force σε διάφορα μέρη της Κίνας. Η έκθεση ξεκινά ακόμη και με μια ειδική ενότητα για το πώς να αποκρυπτογραφήσετε τους κωδικοποιημένους αριθμούς αναγνώρισης των μονάδων της Rocket Force.

Ο Γιάο Τσενγκ (Yao Cheng) είναι ένας πρώην Κινέζος αντισυνταγματάρχης που ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί διασυνδέσεις στον κινεζικό στρατό. Μιλώντας στην εκπομπή Pinnacle View του NTD TV, δήλωσε ότι το επίπεδο λεπτομέρειας της έκθεσης ήταν σοκαριστικό.

Η Rocket Force είναι μία από τις πιο μυστικοπαθείς μονάδες του ΚΚΚ, οπότε είναι αμφίβολο ότι οι λεπτομερείς πληροφορίες προέρχονται από δορυφορικές φωτογραφίες, δήλωσε ο συνταγματάρχης Γιάο. Επιπλέον, οι πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες που περιέχονται στην έκθεση δεν είναι διαθέσιμες στο χαμηλόβαθμο προσωπικό λόγω των εσωτερικών κανόνων απορρήτου.

Εκκαθάριση της Rocket Force

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Σι έχει απομακρύνει αρκετούς στρατιωτικούς ηγέτες στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, αλλά η εκκαθάριση του στρατού του σπάνια άγγιξε τη Rocket Force.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, κινεζικά μέσα ενημέρωσης εντός και εκτός Κίνας ανέφεραν ότι πολλοί στρατηγοί της Rocket Force έχουν εκκαθαριστεί. Το ΚΚΚ προσπαθούσε να κλείσει τη διαρροή που οδήγησε στην έκθεση CASI.

Πιο πρόσφατα, στις 27 Ιουλίου, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης The Paper ανέφεραν ότι ο Γου Γκουοχούα (Wu Guohua), πρώην αναπληρωτής διοικητής της Rocket Force, απεβίωσε στις 4 Ιουλίου λόγω ασθένειας. Ο αντιστράτηγος ήταν 66 ετών. Μια αποχαιρετιστήρια τελετή είχε προγραμματιστεί για τις 30 Ιουλίου.

Η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά το θάνατο του στρατηγού Γου, τροφοδότησε εικασίες ότι είχε αυτοκτονήσει και όχι ότι πέθανε από αιφνίδια εγκεφαλική αιμορραγία, όπως ισχυριζόταν η ανακοίνωση. Επιπλέον, η ανακοίνωση διαγράφηκε αμέσως μετά την εμφάνισή της στην εφημερίδα The Paper.

Το ταϊβανέζικο μέσο ενημέρωσης NewTalk είχε αναφερθεί στην υποτιθέμενη αυτοκτονία στις 10 Ιουλίου, επικαλούμενο εσωτερικές πηγές.

Ο συνταγματάρχης Γιάο αμφισβήτησε επίσης την αιτία του θανάτου του στρατηγού Γου. Σε μια ανάρτηση της 9ης Ιουλίου, εξήγησε ότι λόγω του υψηλού στρατιωτικού βαθμού του ηγέτη της Rocket Force, θα είχε πρόσβαση σε κορυφαία ιατρική περίθαλψη. Είναι απίθανο προβλήματα υγείας, όπως αυτά που φέρεται να προκάλεσαν τον θάνατό του, να είχαν μείνει ανεξέλεγκτα, δήλωσε ο συνταγματάρχης Γιάο.

Το ΚΚΚ πιθανότατα απέκρυψε τον πραγματικό λόγο του θανάτου του στρατηγού Γου, είπε, από φόβο ότι θα αποσταθεροποιούσε το στρατό.

Ο συνταγματάρχης Γιάο δήλωσε ότι λόγω των προσπαθειών του Σι κατά της διαφθοράς, επτά αξιωματικοί του κινεζικού ναυτικού αυτοκτόνησαν. Όλοι είπαν ότι «πέθαναν από ασθένεια».

Πληροφοριοδότης: Ο Τσιν Γκανγκ έχει σχέση με τον ανασχηματισμό της Rocket Force

Η αποπομπή του Τσιν και η εκκαθάριση της Rocket Force συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Στις 26 Ιουλίου, μια πηγή προσκείμενη στο ανώτατο κλιμάκιο του ΚΚΚ δήλωσε στην Epoch Times ότι η απόλυση του Τσιν προκλήθηκε στην πραγματικότητα από δραματικά γεγονότα που αφορούσαν τη Rocket Force.

Σύμφωνα με την πηγή, ο γιος ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού της Rocket Force σπουδάζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν αυτός ο νεαρός που φέρεται να πούλησε τους χάρτες διανομής πυραύλων της Rocket Force στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η πηγή.

Οι πράκτορες του ΚΚΚ στις Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν για τη διαρροή και ανέφεραν το περιστατικό στον Τσιν. Ωστόσο, ο Τσιν δεν ανέφερε αμέσως το περιστατικό στον Σι, σύμφωνα με τον εμπιστευτικό.

«Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα», δήλωσε η πηγή.

Κατά τη διερεύνηση της διαρροής, οι ερευνητές του ΚΚΚ ανακάλυψαν ότι η Φου ήταν αναμεμειγμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του αξιωματικού ζήτησε από την παρουσιάστρια των τηλεοπτικών ειδήσεων να μιλήσει στον Τσιν, με την ελπίδα ότι ο Τσιν θα βοηθούσε στην απόκρυψη του περιστατικού διαρροής. Η Φου γνωρίζει καλά την οικογένεια, αλλά ο Τσιν δεν ανήκει στο κοινωνικό τους δίκτυο.

Αυτό οδήγησε σε καθυστέρηση στην αναφορά της διαρροής πληροφοριών, δήλωσε η πηγή.

Σύμφωνα με την εσωτερική πηγή, ο Τσιν μπορεί ακόμη και να παρενέβη για να πει μια καλή κουβέντα για τον γιο του αξιωματικού, αν και ήταν αναποτελεσματική.

Η καθυστέρηση του Τσιν στην αναφορά της διαρροής ανησύχησε τον Σι, είπε η πηγή, και τον έκανε να βλέπει τον Τσιν με καχυποψία.

Φημολογείται ότι είναι διπλός πράκτορας

Η ανώνυμη πηγή -που απηχεί ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης- υπέθεσε ότι η παρουσιάστρια των ειδήσεων είναι στην πραγματικότητα διπλή πράκτορας.

«Επιφανειακά, είναι υπάλληλος της Phoenix TV, αλλά στην πραγματικότητα εργάζεται υπό το Δεύτερο Τμήμα του Γενικού Επιτελείου (Second Department of the General Staff). Δεν ξέρω πώς μετατράπηκε σε διπλή πράκτορα που εργάζεται επίσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο εσωτερικός συνεργάτης.

«Πλησίασε τον Τσιν Γκανγκ με έναν σκοπό», είπε.

Το Δεύτερο Τμήμα του Γενικού Επιτελείου είναι η ειδική μονάδα πληροφοριών του κινεζικού στρατού.

Για τους ερευνητές, η Φου είναι το κλειδί για τη διαλεύκανση της όλης υπόθεσης. Σύμφωνα με την εσωτερική πηγή, η Φου ομολόγησε ότι είχε ζητήσει από τον Τσιν να βρει τρόπο να καλύψει το περιστατικό της διαρροής.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Φου θα προκαλούσε κακό στον πατέρα του παιδιού της, η πηγή υπέθεσε ότι η Φου δεν είχε πρόθεση να βλάψει τον Τσιν. Ωστόσο, μπέρδεψε την προσπάθεια, εμπλέκοντας τελικά τον εραστή της. «Υποτίθεται ότι δούλευε μυστικά, αλλά εξέθεσε πολλά πράγματα στο κοινό», δήλωσε η πηγή.

Οι φήμες για τη σχέση του Τσιν με την ελκυστική δημοσιογράφο κυκλοφορούσαν στο WeChat για εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Τσιν. Ο πληροφοριοδότης σημείωσε ότι αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο.

«Θα ήταν αδύνατο τέτοια σκάνδαλα να διαδίδονται ελεύθερα, χωρίς λογοκρισία, στο WeChat. Στην πραγματικότητα, η αστυνομία του ΚΚΚ στον κυβερνοχώρο, με εντολή κάποιων κορυφαίων ηγετών του ΚΚΚ, υποδαυλίζει τη φλόγα παρασκηνιακά, για να βοηθήσει στη διάδοση του σκανδάλου μακριά και ευρέως, έτσι ώστε το κοινό να γίνει όλο και πιο δεκτικό στην ιδέα ότι ο Τσιν Γκανγκ θα καθαιρεθεί», δήλωσε.

Τα πισώπλατα μαχαιρώματα από ζηλόφθονους «πρίγκιπες» του ΚΚΚ

Ο πληροφοριοδότης υπέθεσε περαιτέρω ότι ο Τσιν -ο οποίος προωθήθηκε προσωπικά από τον Σι- ήταν το θύμα ζηλότυπων «πριγκιπόπουλων» του ΚΚΚ, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να τον ξεφορτωθούν.

«Ο Σι Τζινπίνγκ είναι εδώ και καιρό ένα παρανοϊκό άτομο, που πάντα φοβάται ότι οι άλλοι μπορεί να θέλουν να του εναντιωθούν. Ως εκ τούτου, όποιος αποτελεί την παραμικρή απειλή για τον Σι Τζινπίνγκ θα εξοντωθεί. Μόλις ο Σι Τζινπίνγκ σκεφτεί ότι ο Τσιν έχει φιλοδοξίες, θα βάλει τέλος στη ζωή του Τσιν. Τώρα ο Σι Τζινπίνγκ όχι μόνο πιστεύει ότι ο Τσιν Γκανγκ προσπάθησε να συγκαλύψει ένα έγκλημα, αλλά υποψιάζεται ακόμη και ότι ο Τσιν Γκανγκ προσπαθεί να καταλάβει τον θρόνο», δήλωσε ο πληροφοριοδότης.

Συνοψίζοντας, η Φου προκάλεσε την πτώση του Τσιν. Η ομολογία της, σε συνδυασμό με το πολιτικό «πισώπλατο μαχαίρωμα», οδήγησε στην απόφαση του Σι να εκδιώξει τον Τσιν, είπε ο πληροφοριοδότης.

Είπε ότι για τον Τσιν, η ιστορία είναι απίθανο να έχει αίσιο τέλος. «Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είναι πολύ μοχθηρό όταν πρόκειται να εξοντώσει αντιφρονούντες», είπε.

Ο Γιουάν Χονγκμπίνγκ (Yuan Hongbing), πρώην καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, που τώρα ζει εξόριστος στην Αυστραλία, μίλησε στην Epoch Times στις 17 Ιουλίου για την κατάσταση του Τσιν. Σύμφωνα με τον Γιουάν, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι -ιδιαίτερα εκείνοι του στρατιωτικού και του πολιτικού τομέα- δεν επιτρέπεται να έχουν διακλαδικές ανταλλαγές. Αυτό είναι ένα σημαντικό ταμπού για το κόμμα, δήλωσε ο Γιουάν.  Ο Τσιν παραβίασε αυτόν τον κανόνα επιχειρώντας να μεσολαβήσει για τον γιο του στρατιωτικού αξιωματικού.

Η δραματική άνοδος και πτώση του Τσιν Γκανγκ

Από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 -σε λιγότερο από μισό χρόνο- ο Τσιν, ο οποίος φέτος κλείνει τα 57 του χρόνια, προήχθη τρεις φορές με ταχεία διαδοχή.

Τον Οκτώβριο, στο 20ό Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ, ο Τσιν εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, διορίστηκε στο Κρατικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, το αστέρι του Τσιν έπεσε εξίσου δραματικά όπως ανέβηκε. Μετά το περιστατικό με τη Rocket Force, έγινε ο πιο βραχύβιος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.

Από τον Shawn Lin

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε