Νέα Υόρκη — Φαίνεται πως οι τακτικές που χρησιμοποιεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) για την επηρεασμό της κοινής γνώμης στις Ηνωμένες Πολιτείες εξελίσσονται.
Στο παρελθόν, παρατηρούνταν συχνά ομάδες Κινέζων να φτάνουν με λεωφορεία κρατώντας κόκκινα λάβαρα του κόμματος, τοποθετούμενοι απέναντι σε διαδηλώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως αυτών που διοργάνωναν ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, μιας πνευματικής άσκησης που διώκεται στην Κίνα.
Πρόσφατα, καταγράφονται περιπτώσεις μικρών ομάδων που περιλαμβάνουν και μη Κινέζους, οι οποίες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις που φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με το αφήγημα του ΚΚΚ, όπως προκύπτει από τα πλακάτ και τα υλικά που χρησιμοποιούν, σύμφωνα με καταγραφές της εφημερίδας The Epoch Times.
Οι εν λόγω δραστηριότητες έχουν εγείρει ανησυχίες σε κάποιους παρατηρητές για πιθανές επιχειρήσεις ξένης επιρροής στις ΗΠΑ.
Στις 9 Μαΐου, μια μικρή ομάδα κάτω των δέκα ατόμων, κυρίως μη Κινέζων, εντοπίστηκε κοντά σε πορεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διοργάνωσαν ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στη Νέα Υόρκη. Η ομάδα κρατούσε πανό και διένειμε υλικά που φάνηκαν να αντικατοπτρίζουν την προπαγάνδα ενάντια στο Φάλουν Γκονγκ που εμφανίζεται στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τα υλικά ήταν γραμμένα στα αγγλικά, ενώ ένας Κινέζος άνδρας βιντεοσκοπούσε την ομάδα, χωρίς να είναι σαφής ο ρόλος του.
Ανεξάρτητος συνεργάτης της Epoch Times ανέφερε ότι άκουσε αστυνομικό να ρωτά έναν διαδηλωτή, έναν μαύρο άνδρα, αν πληρώθηκε για τη συμμετοχή του. Ο άνδρας απάντησε ότι έλαβε 200 δολάρια, ποσό που ο αστυνομικός επανέλαβε και σχολίασε στους συναδέλφους του λέγοντας «Σας είπα ότι τους πληρώνουν». Η εφημερίδα δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα την πληρωμή ή την πηγή της.
Σε άλλες περιπτώσεις, τρία άτομα που συμμετείχαν σε παρόμοιες διαδηλώσεις — ένας Ισπανόφωνος, ένας μαύρος και ένας Κινέζος — δήλωσαν πως συμμετείχαν για οικονομικούς λόγους. Ο Ισπανόφωνος χαρακτήρισε τη δραστηριότητα ως «εργασία», ενώ οι άλλοι ανέφεραν ότι χρειαζόντουσαν τα χρήματα, σύμφωνα με συνεντεύξεις που πραγματοποίησε η Epoch Times.

Η Σάρα Κουκ, ερευνήτρια θεμάτων Κίνας που έχει μελετήσει επιχειρήσεις επιρροής, εξέφρασε ανησυχία για τη συμμετοχή Αμερικανών σε δραστηριότητες που ενδέχεται να ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της ΚΚΚ, ενδεχομένως χωρίς να έχουν πλήρη επίγνωση του πλαισίου.
Εξήγησε ότι η χρήση μη Κινέζων ατόμων δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για αυθεντική και λαϊκή κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να τραβάει περισσότερη προσοχή. Τόνισε επίσης ότι οι τακτικές που εφαρμόζονται σε μία στοχευμένη κοινότητα — κυρίως το Φάλουν Γκονγκ — αν δεν αντιμετωπιστούν, τέτοιες εκστρατείες θα μπορούσαν να επεκταθούν και να απειλήσουν περισσότερες ομάδες αντιφρονούντων.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας
Η πληρωμή ατόμων για να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις αποτελεί τακτική που έχει συνδεθεί με την ΚΚΚ, όπως προκύπτει από ομοσπονδιακή κατηγορία και αναφορές προηγούμενων γεγονότων.
Για παράδειγμα, κατά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στην Ουάσιγκτον το 2015 και στο Σαν Φρανσίσκο το 2023, αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν πληρωμένοι διαδηλωτές ως απάντηση σε διαδηλώσεις Ουιγούρων και ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ.
Επίσης, σε ομοσπονδιακό κατηγορητήριο του 2023, ένας κινέζος πράκτορας και ένας συνεργάτης στην Καλιφόρνια εικάζεται ότι ζήτησαν 80.000 δολάρια από Κινέζους αξιωματούχους για να χρηματοδοτήσουν μια μπάντα κρουστών για να παρεμπόδισουν αμερικανικές παρελάσεις των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ και μουσικών από την Ταϊβάν.
Τον Μάρτιο, στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, η ομάδα διανεμούσε έντυπα που επιτίθονταν στην Shen Yun Performing Arts, μια εταιρεία κλασικού κινεζικού χορού που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έχει ιδρυθεί από ασκούμενους του Φαλουν Γκονγκ.
Ένας μαύρος άνδρας δυσκολεύτηκε να εξηγήσει σε ρεπόρτερ της Epoch Times το σκοπό για τη διανομή των εντύπων και παρέπεμψε σε άλλον διαδηλωτή για διευκρίνιση.

Ο δεύτερος, ο Ισπανόφωνος Λούι Αχαρόν Λεάλ, ανέφερε ότι «κάποιος άρχισε να εμφανίζεται εδώ πριν από δύο δεκαετίες». Συγκεκριμένα είπε: «Ναι, για τις παραστατικές τέχνες. Πρόκειται για ένα άρθρο σε αυτή την εφημερίδα», αρνούμενος περαιτέρω σχόλια.
Άλλος διαδηλωτής, μαύρος άνδρας με φούτερ, είπε σε ρεπόρτερ του NTD, αδελφού μέσου της Epoch Times: «Μοιάζω να δουλεύω για το κομμουνιστικό κόμμα; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σάουθάμπτον. Ξέρω τους Χίλτον. Εγώ επέλεξα τη Νέα Υόρκη. Δεν επέλεξε η Νέα Υόρκη εμένα.»
Όταν ερωτήθηκε ποιος οργάνωσε τη διαδήλωση, απάντησε ότι προτιμά να μην το αποκαλύψει, αλλά δήλωσε ότι πιστεύει στον σκοπό.
Αναφορές για οικονομικά κίνητρα
Στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης, ένας Κινέζος άνδρας καταγράφηκε τον Φεβρουάριο να λέει ότι πληρωνόταν 20 δολάρια την ώρα για να διανέμει φυλλάδια κατά του Φάλουν Γκονγκ για περίπου τρεις ώρες τα Σαββατοκύριακα. Σε βίντεο που εξέτασε η Epoch Times, είπε σε περαστικούς: «Δώστε μου 25 δολάρια την ώρα και θα σταματήσω να τα μοιράζω.» Αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος τον πληρώνει, λέγοντας ότι «δεν είναι δική σας υπόθεση».
Ένας άλλος μαύρος άνδρας που μιλούσε γαλλικά είπε σε ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ, την Τσιν Λίλι, μέσω εφαρμογής μετάφρασης, ότι φίλος του τον είχε προσλάβει για να διαδηλώσει. Είπε ότι ο φίλος του του έδωσε οδηγίες να πάει σε συγκεκριμένη διεύθυνση για τη δουλειά και ότι μετά το βράδυ θα πήγαιναν σπίτι του για να τους δώσει χρήματα.

Ακόμη ανέφερε ότι δεν ήξερε τι έγραφαν τα πλακάτ. Όταν όμως του εξήγησαν, κατάλαβε και δήλωσε ότι δεν θα συμμετείχε αν γνώριζε το περιεχόμενο. Αργότερα, η Τσιν Λίλι τον είδε να πουλάει ρολόγια στο Φλάσινγκ και είπε ότι της υποσχέθηκε πως θα αποθαρρύνει άλλους από το να συμμετέχουν σε παρόμοιες διαδηλώσεις.
Ο Λεάλ, όταν ρωτήθηκε από την Τσιν και μια άλλη πρακτική, τη Γουάνγκ Λιρόνγκ, παραδέχθηκε ότι καταλάβαινε μόνο «λίγο» το κινεζικό κείμενο στο πλακάτ του και δεν ήταν σίγουρος αν ήταν «σωστό ή λάθος».
Μέρος του κειμένου στα πλακάτ αντιγράφεται αυτούσιο από άρθρο των New York Times του 2024 που επιτίθεται στην Shen Yun Performing Arts, όπως ανέφερε ο Λεάλ. Υποστήριξε πως η New York Times θεωρούσαν ότι το άρθρο ήταν σωστό.
Εκτίμησε ότι η επίδραση των υλικών ήταν περιορισμένη, λέγοντας πως «πολλοί είναι απασχολημένοι αυτές τις μέρες και πιθανόν να πετάξουν τα φυλλάδια στον κάδο απορριμμάτων.»
Η Γουάνγκ διαφώνησε και ανέφερε στην Epoch Times ότι το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να μην τα διαβάσει δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνονται τέτοιες ενέργειες, καθώς «δεν είναι σωστό».
Ο Λέβι Μπράουντ (Levi Browde), διευθυντής του Falun Dafa Information Center (Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα), εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ομολογία των διαδηλωτών για πληρωμή υποδηλώνει ποιος βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως οι διαδηλωτές ανταμείβονται για να ενεργούν, είτε εκούσια είτε ακούσια, κατ’ εντολή του κινεζικού καθεστώτος με σκοπό να δυσφημίσουν την Shen Yun και το Φάλουν Γκονγκ στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
Τα μέσα ενημέρωσης και η χρήση τους
Τους τελευταίους έξι μήνες, η εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε δέκα άρθρα που, σύμφωνα με ανάλυση της Epoch Times, ήταν επικριτικά προς το Shen Yun Performing Arts. Τα άρθρα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και έχουν διαδοθεί εκτενώς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Η πλατφόρμα X ακολούθως διέγραψε χιλιάδες τέτοιους λογαριασμούς, τους οποίους η Epoch Times είχε επισημάνει για μη αυθεντική συμπεριφορά. Προηγούμενα, η Epoch Times είχε αναφέρει ότι ένα από τα άρθρα αυτά έγινε η πιο κοινοποιημένη ιστορία της New York Times στο X μέσα σε πάνω από έναν χρόνο, βάσει ανάλυσης δεδομένων της πλατφόρμας.

Περισσότεροι από 1.500 τωρινοί και πρώην καλλιτέχνες του Shen Yun και οι οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 600 υπαλλήλων που εργάζονται σήμερα, έχουν υπογράψει αίτημα προς την αμερικανική κυβέρνηση ζητώντας να ερευνήσει τις υποτιθέμενες επιχειρήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) που στοχεύουν το Shen Yun.
Πέρυσι, το Shen Yun ανέφερε ότι «είναι λυπηρό να βλέπει κανείς τις δυτικές εταιρείες μέσων ενημέρωσης, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, να εμπλέκονται στην παράνομη παγκόσμια εκστρατεία του ΚΚΚ για την καταστροφή της αμερικανικής εταιρείας που δημιουργήσαμε».
Η εταιρεία τόνισε πως η εκστρατεία αυτή θα μπορούσε «να στερήσει από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο την εμπειρία μιας εικόνας της Κίνας όπως ήταν κάποτε, καθώς και μια πιο ελπιδοφόρα και συμπονετική οπτική του κόσμου».
Πρόσωπα που συνδέονται με τις διαμαρτυρίες
Δύο άτομα, ο Μάικλ Τσου (Michael Chu) και ο Λιου Νινγκσιάνγκ (Liu Ningxiang), έχουν παρατηρηθεί σε σχέση με τις εν λόγω διαμαρτυρίες, σύμφωνα με ανταποκριτές της Epoch Times και ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.
Ο Τσου, γεννημένος στην Ταϊβάν, φέρεται να έχει συνδεθεί με φιλοκινεζικές οργανώσεις, όπως το παράρτημα Νέας Υόρκης του «Συμβουλίου για την Προώθηση της Ειρηνικής Επανένωσης της Κίνας» (China Council for the Promotion of Peaceful National Reunification) και της «Ένωση Διεθνών Ανταλλαγών της Κίνας με Απόδημους» (China Overseas Exchange Association), σύμφωνα με δημοσίευμα κινεζικού κρατικού μέσου το 2008.
Είχε επίσης διευθύνει μια πλέον ανενεργή εφημερίδα, την Asia-America Times, η οποία υποστήριζε την κινεζική κυριαρχία επί της Ταϊβάν. Άρθρο των New York Times το 2013 τον παρουσίαζε με θετικό τρόπο ως κοινοτικό πρόσωπο, χωρίς αναφορά στις παραπάνω διασυνδέσεις.

Ο Τσου κατονομάστηκε σε αγωγή που κατατέθηκε το 2015 από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ και υποστηρικτές της δημοκρατίας, οι οποίοι τον κατηγορούσαν ότι στήριξε βίαια επεισόδια εις βάρος ασκούμενων στο Φλάσινγκ το 2008. Η υπόθεση διευθετήθηκε το 2023, με τον Τσου να συμφωνεί να μην παρεμβαίνει στις δραστηριότητες των ασκούμενων στην περιοχή, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Ο Λιου έχει παρατηρηθεί σε διαμαρτυρίες κοντά στο κινεζικό προξενείο στο Μανχάταν, όπου, σύμφωνα με αρκετούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, κρατούσε πανό υπέρ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ).

Τον Μάρτιο, στο Lincoln Center, δημοσιογράφος της Epoch Times τον είδε να κρεμά μια τσάντα με φυλλάδια κατά της παράστασης του Shen Yun και να φαίνεται πως έδινε οδηγίες σε διαδηλωτές. Στις 5 Απριλίου, ο Λιου καταγράφηκε σε βίντεο να ακολουθεί έναν ασκούμενο μέσα στην αίθουσα David Geffen Hall και να κάνει προσβλητική χειρονομία, σύμφωνα με υλικό που εξέτασε η Epoch Times.
Τρεις διαδηλωτές εθεάθησαν να εισέρχονται σε κτήριο στο Φλάσινγκ, όπου ο Τσου διατηρεί ταξιδιωτικό πρακτορείο, μεταφέροντας υλικό κατά του Φάλουν Γκονγκ, σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο που εξέτασε η Epoch Times.
Μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι είδαν τον Λιου να ξεφορτώνει παρόμοιο υλικό στο ίδιο σημείο.
Η Epoch Times δεν έχει επιβεβαιώσει εάν οι παραπάνω ενέργειες ήταν συντονισμένες ή χρηματοδοτούμενες από συγκεκριμένο φορέα.
Το ευρύτερο πλαίσιο της εκστρατείας
Το Shen Yun έχει γίνει στόχος περιστατικών όπως σκισίματα ελαστικών λεωφορείων κατά τη διάρκεια περιοδειών, καθώς και δεκάδων απειλών για βόμβες και δολοφονίες τον τελευταίο χρόνο — πολλές από τις οποίες διατυπώθηκαν στην κινεζική γλώσσα. Κινέζοι διπλωμάτες συχνά ασκούν πιέσεις σε θέατρα για ακύρωση των παραστάσεων και προειδοποιούν τους τοπικούς αξιωματούχους να μην τις παρακολουθούν.
Ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας, στους οποίους απευθύνθηκε η Epoch Times, εκτίμησαν ότι οι απειλές αυτές σχετίζονται πιθανότατα με Κινέζους κρατικούς παράγοντες, ενώ οι αρχές της Ταϊβάν δήλωσαν ότι κάποιες από αυτές ενδέχεται να προήλθαν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Huawei στην Κίνα.
Η εκστρατεία φέρεται να εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, έπειτα από οδηγία του 2022 που αποδίδεται στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και η οποία, σύμφωνα με διαρροές που επικαλούνται πληροφοριοδότες, ενθαρρύνει τη χρήση «μη συμβατικών μεθόδων» όπως η παραπληροφόρηση και οι στοχευμένες νομικές ενέργειες κατά του Φάλουν Γκονγκ.
Έκτοτε, Κινέζοι πράκτορες φέρονται να επιχείρησαν να δωροδοκήσουν την αμερικανική φορολογική υπηρεσία (IRS) ώστε να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος της Shen Yun, ενώ σε άλλη περίπτωση μετέβησαν στην Κομητεία Όραντζ της Νέας Υόρκης —όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Shen Yun— με στόχο τη συλλογή στοιχείων για ενδεχόμενη περιβαλλοντική αγωγή που αποσκοπούσε στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης της κοινότητας του Φάλουν Γκονγκ στην περιοχή. Τοπικά δικαστήρια έχουν απορρίψει αρκετές αγωγές τέτοιου είδους που είχαν υποβληθεί από Αμερικανό επιχειρηματία με ισχυρούς δεσμούς με την Κίνα.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά τις αμερικανικές εκλογές, Κινέζος αξιωματούχος δημόσιας ασφάλειας φέρεται να ανέφερε τη Shen Yun ως στόχο που πρέπει να εξαλειφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές.
Ο Λέβι Μπράουντ φέρεται να δήλωσε στην Epoch Times ότι το περιεχόμενο του σχεδίου αντανακλά όσα παρατηρούνται στην πράξη.