Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
(New Africa/Shutterstock)

Πώς η ευρεία χρήση των επεξεργασμένων σπορέλαιων εγκαινίασε μια νέα εποχή ασθενειών

Η αποκάλυψη των ωμέγα-6

Από τον Joseph Mercola

Τα σπορέλαια είναι βασικό συστατικό των επεξεργασμένων τροφίμων και μερικά από τα πιο επικίνδυνα “τρόφιμα” που θα μπορούσατε να καταναλώσετε.

Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σήμερα, καθώς οι υψηλές ποσότητες οξειδωτικού στρες που προκαλούν αυτά τα έλαια βλάπτουν σοβαρά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και αυξάνουν ριζικά τον κίνδυνο όλων των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Κατά την άποψή μου, η εξάλειψη όλων των σπορέλαιων είναι εξίσου σημαντική με τη βελτιστοποίηση του επιπέδου της βιταμίνης D για να μειώσετε τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19.

Στο συμπόσιο Ancestral Health Symposium που πραγματοποιήθηκε στο UCLA τον Αύγουστο του 2020, ο οφθαλμίατρος Δρ. Chris Knobbe έδωσε μια εξαιρετική σύνοψη του γιατί τα σπορέλαια ευθύνονται εν μέρη για τις χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Ο Knobbe είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Cure AMD, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD).

Ενώ οι περισσότεροι έχουν ακούσει για τους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση επεξεργασμένων σακχάρων, καθαρών υδατανθράκων και τρανς λιπαρών, τα σπορέλαια ξεπερνούν όλα αυτά ως προς τις βλάβες που προκαλούν στην υγεία σας. Αν έπρεπε να κάνετε μια αλλαγή σήμερα για να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, η κατάργηση των σπορέλαιων από τη διατροφή σας θα ήταν η ύψιστη προτεραιότητα.

Οι καρδιακές παθήσεις, ήταν σχεδόν άγνωστες τον 19ο αιώνα. Το ίδιο ισχύει και για τον καρκίνο, ο οποίος προκαλούσε το 0,5% των θανάτων το 1811 και το 5,8% των θανάτων το 1900 -εκτοξεύοντας το ποσοστό του σε πάνω από 31% των θανάτων το 2010. Ένα παρόμοιο μοτίβο προέκυψε για τον διαβήτη, ο οποίος ήταν σπάνιος τον 19ο αιώνα και είχε επιπολασμό 0,37% το 1935. Μέχρι το 2020, υπήρξε 28πλάσια αύξηση σε 85 χρόνια, σε επιπολασμό 10,5%.

Παχυσαρκία; Η ίδια ιστορία. Με επιπολασμό μόλις 1,2% τον 19ο αιώνα, η παχυσαρκία αυξήθηκε 33 φορές μέσα σε 115 χρόνια, σε επιπολασμό 39,8% το 2015. Το 1990, εν τω μεταξύ, το 24% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είχαν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο είναι ένας συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης, δυσλιπιδαιμίας, αντίστασης στην ινσουλίνη, υπεργλυκαιμίας και σπλαχνικής παχυσαρκίας.

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και η οστεοαρθρίτιδα ακολούθησαν παρόμοιες εντυπωσιακές αυξήσεις, με τον Knobbe να θέτει το ερώτημα τι ήταν τόσο διαδεδομένο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις αλλαγές. Η διατροφική ιστορία δίνει την απάντηση, με την εισαγωγή τεσσάρων πρωταρχικών επεξεργασμένων τροφίμων – ζάχαρη, βιομηχανικά επεξεργασμένα σπορέλαια, εξευγενισμένο αλεύρι και τρανς λιπαρά – να λειτουργούν ως ένοχα.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο ανθρώπινο πείραμα για το οποίο κανείς δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του. Κανείς δεν το περίμενε. Δεν θα είχαν υπογράψει γι’ αυτό», δήλωσε. Ο Knobbe επικαλείται επίσης το έργο του Weston A. Price, του οδοντιάτρου που έγραψε το κλασικό βιβλίο «Διατροφή και σωματικός εκφυλισμός». Στη δεκαετία του 1900, ο Price έκανε εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ στοματικής υγείας και σωματικών ασθενειών.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους διατροφικούς πρωτοπόρους όλων των εποχών και η έρευνά του αποκάλυψε ότι οι ιθαγενείς φυλές που εξακολουθούσαν να τρώνε την παραδοσιακή τους διατροφή είχαν σχεδόν τέλεια δόντια και ήταν σχεδόν 100% απαλλαγμένες από τερηδόνα.

Όταν όμως αυτοί οι πληθυσμοί των φυλών εισήχθησαν στην εξευγενισμένη ζάχαρη και το λευκό αλεύρι, η υγεία τους και τα τέλεια δόντια τους επιδεινώθηκαν ραγδαία.

«Ο Weston Price συνέδεσε αυτές τις τροφές, αυτές ακριβώς τις τροφές ουσιαστικά, με σωματικές εκφυλιστικές ασθένειες το 1939», δήλωσε ο Knobbe. Ο Knobbe φαίνεται να είναι το αντίστοιχο του Price στον 21ο αιώνα.

Γιατί τα σπορέλαια είναι σαν το αρσενικό

Το πρόβλημα με τα σπορέλαια είναι ότι είναι βιομηχανικά επεξεργασμένα, προφλεγμονώδη και προωθούν την οξείδωση στο σώμα σας. Οι αξιωματούχοι υγείας αρέσκονται να δηλώνουν ότι τα σπορέλαια είναι εξαιρετικά για εσάς επειδή μειώνουν τη χοληστερόλη.

Θα βρείτε σπορέλαια στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των fast food, ακόμη και σε πολλά ακριβά εστιατόρια.

«Ακόμα και τα καλύτερα εστιατόρια χρησιμοποιούν σπορέλαια επειδή έχουν περίπου το ένα έκτο του κόστους του βουτύρου», δήλωσε ο Knobbe.

Ο λόγος που έχουν καταφέρει να παραμείνουν στην προσφορά τροφίμων, παρά την υψηλή τοξικότητά τους, είναι επειδή δεν είναι οξέα δηλητήρια αλλά χρόνια. Χρόνια δηλητηρίαση σημαίνει ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως και συχνά παρά μόνο μετά από επανειλημμένη, μακροχρόνια κατανάλωση. Μια σταθερή στρατηγική όταν τρώτε σε ένα εστιατόριο είναι να αποφεύγετε όλες τις σάλτσες και τα ντρέσινγκ, καθώς είναι περισσότερο από πιθανό να είναι φορτωμένα με αυτά τα βαριά επεξεργασμένα σπορέλαια.

«Εισήχθησαν σιγά σιγά, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1860. Και χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να νοθεύσουν το λάδι και το βούτυρο και στη συνέχεια, σταδιακά, χρησιμοποιήθηκαν για να αντικαταστήσουν το λάδι, το βούτυρο και το λίπος βοδινού κρέατος. Και έτσι γλίτωσαν από αυτό. Και έτσι σταδιακά γίναμε υπέρβαροι και άρρωστοι, και έτσι τα κράτησαν στην προμήθεια τροφίμων».

Εκτός του ότι είναι προφλεγμονώδη, επισημαίνει ο Knobbe, αυτά τα δηλητήρια του σπορέλαιου είναι επίσης:

Κυτταροτοξικά – Γενοτοξικά – Μεταλλαξιογόνα – Καρκινογόνα – Θρομβογόνα – Αθηρογόνα και προκαλούν παχυσαρκία.

Τα ζώα που εκτρέφονταν από τους προγόνους είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα ωμέγα-6, αλλά αυτό αλλάζει όταν τα ζώα εκτρέφονται με συμπυκνωμένη διατροφή, όπως συμβαίνει σήμερα. Ο Knobbe επισημαίνει αρκετούς ιθαγενείς πληθυσμούς που έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά χρόνιων ασθενειών και συγκριτικά χαμηλή κατανάλωση λινολεϊκού οξέος, όπως η φυλή Μασάι της Κένυας και της Τανζανίας.

«Αν κοιτάξουμε αυτούς τους πληθυσμούς μόνο περίπου το 1 τοις εκατό της διατροφής τους ή λιγότερο είναι ωμέγα-6 λιπαρά, και επίσης δεν έχουν καρδιακές παθήσεις και σχεδόν καθόλου παχυσαρκία ή διαβήτη», είπε ο Knobbe, «και μπορείτε να κοιτάξετε όλους, πληθυσμούς που ζουν προγονικά, αυτό που δεν έχουν είναι ραφιναρισμένη ζάχαρη, ραφιναρισμένο σιτάρι και φυσικά δεν έχουν φυτικά έλαια».

Τρώνε κυρίως γάλα, κρέας και η διατροφής τους αποτελείται κατά 66% από ζωικά λιπαρά (33% έως 45% κορεσμένα ζωικά λιπαρά), 17% υδατάνθρακες και μόνο 1,7% ωμέγα-6 λινολεϊκό οξύ (LA). Δεν έχουν καρδιακές παθήσεις, ωστόσο η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνεχίζει να λέει στους Αμερικανούς να περιορίσουν τα κορεσμένα λιπαρά σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από 5 έως 6 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων.

«Τι γίνεται λοιπόν με τα ωμέγα-6 σε αυτούς τους παραδοσιακούς πληθυσμούς; Είναι 0,6 έως περίπου 1,7 τοις εκατό, νομίζω ότι όλα είναι κάτω από 2 τοις εκατό, απ’ όσο γνωρίζω, όταν οι δυτικοποιημένοι πληθυσμοί μας -7 έως 12 τοις εκατό ωμέγα-6 λινολεϊκό οξύ μόνο. Αυτό είναι και πάλι το βασικό σημείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτό το ωμέγα-6; Το συσσωρεύουμε στο σωματικό μας λίπος».

Οι Ιάπωνες μαστίζονται από τα σπορέλαια

Ενώ οι προγονικοί πληθυσμοί είχαν την υγεία τους προστατευμένη με το να μην καταναλώνουν σπορέλαια, άλλοι πληθυσμοί, όπως η Ιαπωνία, είχαν πτώση της υγείας τους που αντιστοιχούσε στην αυξανόμενη κατανάλωση αυτών των τοξικών ελαίων. Από το 1960, η Ιαπωνία είχε αξιοσημείωτη αύξηση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη τύπου 2, του μεταβολικού συνδρόμου, των πολλαπλών καρκίνων και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Εν τω μεταξύ, το 1950, οι Ιάπωνες κατανάλωναν μόνο 3 γραμμάρια την ημέρα σπορέλαια, τα οποία αυξήθηκαν σε 39 γραμμάρια την ημέρα μέχρι το 2004. Ως ποσοστό των συνολικών θερμίδων, τα ωμέγα-6 αυξήθηκαν σε 6,2% το 2004 από 1,55% το 1950.

«Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα ακριβώς εκεί», δήλωσε ο Knobbe. «Έτσι, η φθίνουσα πορεία της υγείας της Ιαπωνίας οφείλεται πιθανότατα σε μια 13-πλάσια, 1.200 τοις εκατό, αύξηση των εξαιρετικά προ-οξειδωτικών, προ-φλεγμονωδών, τοξικών και ανεπαρκών σε θρεπτικά συστατικά σπορέλαιων».

Σύμφωνα με το CDC, έξι στους 10 Αμερικανούς πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια, ενώ οι καρδιακές παθήσεις, το άσθμα, ο καρκίνος και ο διαβήτης έχουν αυξηθεί κατά 700% από το 1935, όταν ξεκίνησε η Εθνική Έρευνα Υγείας.

«Αν το φυτικό έλαιο είναι πράγματι ο κρυμμένος ένοχος πίσω από τη σημερινή επιδημία χρόνιων ασθενειών, είναι μια κομψή και απλή λύση για να εξηγήσουμε γιατί οι χρόνιες ασθένειες και η παχυσαρκία συνεχίζουν να αυξάνονται, ακόμη και όταν τηρούμε τις συμβουλές δημόσιας υγείας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι πόλεμοί μας κατά του κόκκινου κρέατος, των κορεσμένων λιπαρών, της χοληστερόλης και του νατρίου μπορεί να είναι λανθασμένοι. Το να δίνουμε αυτές τις μάχες μπορεί να είναι σαν να εστιάζουμε στους βοηθούς όταν ο πραγματικός κακός που κινεί όλα τα νήματα εξακολουθεί να κρύβεται στις σκιές. Ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως σε αυτόν τον ολισθηρό κακό, τον πιθανό εχθρό της δημόσιας υγείας Νο 1: το φυτικό έλαιο».

Προετοιμάστε το φαγητό σας στο σπίτι

Είναι ζωτικής σημασίας να μειώσετε όσο μπορείτε την πρόσληψη βιομηχανικά επεξεργασμένων σπορέλαιων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσετε τα ακόλουθα έλαια:

Σόγια
Καλαμπόκι
Κάνολα
Κρόκος
Ηλίανθος
Φιστίκι
Σταφυλέλαιο
Πίτουρο ρυζιού

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να αποφύγετε όλα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα fast foods και πολλά τρόφιμα εστιατορίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να προετοιμάζετε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα τρόφιμά σας στο σπίτι σας, ώστε να γνωρίζετε τι τρώτε και, στην περίπτωση των σπορέλαιων, τι δεν τρώτε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε