Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024

Πώς να δημιουργείτε ακόμα κι όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι

Η στιγμή που αισθάνεστε ότι όλα είναι τακτοποιημένα, που δεν είστε απασχολημένοι, αγχωμένοι ή καταβεβλημένοι και ότι είναι η κατάλληλη ώρα για δημιουργία, στην πραγματικότητα δεν έρχεται σχεδόν ποτέ.

Η καθημερινότητα πολλές φορές είναι εξουθενωτική, αποτρέποντας πολλούς ανθρώπους  από το να ασχοληθούν με μια  δημιουργική εργασία. Απλά δεν νιώθουν ότι η δημιουργία είναι εφικτή υπό αυτές τις συνθήκες.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, κάποιες από τις παρακάτω φράσεις θα σας φανούν οικείες:

  • Μπορώ πάντα να … (συμπληρώστε με τη δημιουργική εργασία που έχετε υπ’ όψιν σας) αργότερα.
  • Τα πράγματα πρέπει να είναι ακριβώς όπως πρέπει για να μπορέσω να κάνω … (δημιουργική εργασία).
  • Όταν τα πράγματα τακτοποιηθούν, τότε θα ξεκινήσω το …
  • Πρέπει να τακτοποιήσω το γραφείο μου (το σπίτι μου, τη ζωή μου) πριν ξεκινήσω να …

Φυσικά, η στιγμή που θα νιώσετε ότι τα πράγματα έχουν τακτοποιηθεί, που δεν θα είστε απασχολημένοι, αγχωμένοι ή καταβεβλημένοι δεν έρχεται ποτέ. Πάντα θα υπάρχει ένας λόγος για να αναβάλετε τη δημιουργική δουλειά.
Έτσι, η μόνη λύση πραγματικά είναι να συμβιβαστείτε με τις υπάρχουσες συνθήκες, όποιες κι αν είναι αυτές, και να ξεκινήσετε αυτό που θέλετε να κάνετε, όποια κι αν είναι η κατάστασή.

Ας δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Πώς να δημιουργείτε όταν είστε καταβεβλημένοι

Το πρώτο πράγμα είναι να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε απασχολημένοι, αγχωμένοι, καταβεβλημένοι κ.λπ. Πώς το αισθάνεστε αυτό στο σώμα σας; Μπορείτε με την αναπνοή, την παρουσία σας ή την αγάπη σας να κατευνάσετε την ένταση;

Μόλις νιώσετε παρόντες με το άγχος στο σώμα σας, αποφασίστε αν θα θέλατε να αναλάβετε την ευθύνη για τη δημιουργία αυτού που θέλετε να δημιουργήσετε στη ζωή σας. Είστε έτοιμοι να επιλέξετε κάτι καινούργιο;

Αν ναι, τότε ξεκινήστε από τον χώρο. Μπορείτε να τον διαμορφώσετε αμέσως ή να φυλάξετε λίγο χρόνο για αργότερα. Τι πρέπει να κάνετε; Βάλτε τα πράγματα στην άκρη, αδειάστε το γραφείο σας, κλείστε τις εφαρμογές, βάλτε μουσική, κάντε τέλος πάντων ό,τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει.

Έχοντας πια δημιουργήσει τον χώρο, δείτε αν μπορείτε να ηρεμήσετε λίγο ακόμα το νευρικό σας σύστημα. Αναπνεύστε. Παραμείνετε ακίνητοι για ένα λεπτό.

Τώρα, κάντε ένα μόνο βήμα: βάλτε μια πινελιά, γράψτε μια πρόταση, παίξτε μια νότα στο όργανο.

Παρατηρήστε ότι καταφέρατε και κάνατε αυτό το ένα μικρό βήμα εν μέσω χάους. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε άλλο ένα. Και πιθανότατα κι άλλο ένα.

Και σύντομα βλέπετε ότι η παλιά σας αντίληψη είναι λανθασμένη – μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί ακόμα και όταν είστε πελαγωμένοι.

Εξασκηθείτε σε αυτό

Η συχνή εξάσκηση είναι σημαντική. Αν δεν μπορείτε επί καθημερινής βάσεως, προσπαθήστε να το κάνετε τουλάχιστον κάθε δύο ή τρεις μέρες. Φροντίστε απλώς να είστε τακτικοί και συνεπείς και να ξεπερνάτε τη μία φορά την εβδομάδα.

Δεσμευτείτε να δημιουργήσετε κάτι συγκεκριμένο – είτε αυτό είναι αναρτήσεις σε ένα μπλογκ είτε το γράψιμο ενός βιβλίου είτε ζωγραφική, σκίτσα, μουσική, βίντεο, μια ερευνητική έκθεση, μια εκστρατεία μάρκετινγκ κ.ο.κ.

Αν δεσμευθείτε να κάνετε από κοινού με κάποιον αυτό που αποφασίσατε να κάνετε – παραδείγματος χάριν, με έναν συνεργάτη, μια ομάδα αναγνωστών, ακόμα και ένα κοινό για τη δουλειά σας είναι κατάλληλο – θα έχετε ένα καλό κίνητρο για να επιμείνετε όταν αισθανθείτε ότι θέλετε να σταματήσετε.

Ορίστε τον κατάλληλο χρόνο: «Κάθε πρωί καθώς πίνω τον καφέ μου» , «Κάθε βράδυ, αφού κλείσω την εργάσιμη ημέρα μου», «Κάθε μέρα στο μεσημεριανό γεύμα». Σημειώστε το στο ημερολόγιό σας και απομακρύνετε τους περισπασμούς όσο μπορείτε. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο.

Στη συνέχεια, εξασκηθείτε όπως περιγράψαμε παραπάνω: κάντε την αρχή και αρχίστε να δημιουργείτε βήμα-βήμα, παρά το άγχος και το χάος.

Παρατηρήστε πώς και πότε αποσπάται η προσοχή σας ή πότε «κατεβάζετε τον διακόπτη» λόγω υπερφόρτωσης, στρες ή οτιδήποτε άλλο. Απλά παρατηρήστε. Δεν υπάρχει λόγος να είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Αναπνεύστε και επιστρέψτε. Ξανά και ξανά.

Ανασκευάστε την άποψή σας για τον εαυτό σας – δημιουργήστε μια νέα, ισχυρή άποψη σύμφωνα με την οποία μπορείτε να υποστηρίξετε τον εαυτό σας και την τέχνη σας ακόμα και εν μέσω καταιγίδας.

Του  Leo Babauta

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε