Για τον Πίτερ Ναβάρο, πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου για το εμπόριο υπό την κυβέρνηση Τραμπ, το τι έκανε κάποιος είναι πιο σημαντικό από το τι είπε ότι θα κάνει.
Ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι η πρόσφατη αγορά μετοχών του Twitter κατά 9,2% από τον μεγιστάνα της τεχνολογίας Έλον Μασκ και η προσφορά του να αγοράσει το Twitter εξ ολοκλήρου είναι ένα σημάδι ότι η αποκατάσταση της ελευθερίας του λόγου θα μπορούσε να επιστρέψει στην πλατφόρμα, για άλλους, ο Μασκ αποτελεί απειλή για τον έλεγχο της πλατφόρμας από την Αριστερά.
Μιλώντας σε μια εκδήλωση TED στο Βανκούβερ του Καναδά στις 14 Απριλίου, ο Μασκ δήλωσε ότι ο λόγος που επιχειρεί να αγοράσει το Twitter δεν είναι για να βγάλει χρήματα, αλλά για να μειώσει τον «πολιτισμικό κίνδυνο» που θέτει η λογοκρισία για τη δημοκρατία και την ελευθερία και να καταργήσει τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου.
Παρότι δήλωσε ότι έχει καλές προθέσεις, ο Μασκ έχει επαινέσει αφειδώς το ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) σε διάφορες περιπτώσεις.
Μιλώντας στο Daily Drive Podcast το 2020, ο Μασκ δήλωσε ότι «η Κίνα τα “σπάει” κατά τη γνώμη μου», αναφερόμενος σε ένα από τα πιο λογοκριτικά καθεστώτα στον κόσμο που υποδουλώνει συστηματικά τον ίδιο του τον λαό. Είπε επίσης ότι η Κίνα είναι «παγκόσμιος ηγέτης στην ψηφιοποίηση».
Τον Μάρτιο του 2021, ο Μασκ επαίνεσε τα κλιματικά σχέδια της Κίνας κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στην κρατική τηλεόραση του ΚΚΚ – παρά το γεγονός ότι το κομμουνιστικό καθεστώς αύξησε πρόσφατα την παραγωγή άνθρακα, αναβάλλοντας τα σχέδιά του για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
«Θα ήθελα να αποδώσω μια αισιόδοξη νότα και είμαι πολύ σίγουρος ότι το μέλλον της Κίνας θα είναι σπουδαίο και ότι η Κίνα οδεύει προς το να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με μεγάλη ευημερία στο μέλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla στην Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας τον Μάρτιο του 2021.
«Δεν εμπιστεύομαι τον Έλον Μασκ. Δεν τον εμπιστεύομαι επειδή έκανε μια συμφωνία με το κινεζικό κομμουνιστικό διάβολο για να παράγει εκεί τα αυτοκίνητα Tesla. Και είναι πολύ ευάλωτος στον εκβιασμό του ΚΚΚ», δήλωσε στην Epoch Times ο Ναβάρο, συγγραφέας του βιβλίου «In Trump Time».

«Οπότε το να αναλάβει το Twitter … Δεν μου είναι ξεκάθαρο ποια είναι η ατζέντα του, ξέρω ότι δεν ενδιαφέρεται για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Δεν τον ενδιαφέρουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Δεν νοιάζεται για τον ελεύθερο λαό της Ταϊβάν ή τους φυλακισμένους ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ. Δεν χάρηκα ιδιαίτερα όταν ο Μασκ έκανε αυτή την κίνηση», πρόσθεσε ο Ναβάρο.
Τον Ιανουάριο, δύο πρόεδροι επιτροπών του Κογκρέσου για την εποπτεία και το εμπόριο, οι Ρεπουμπλικάνοι Μπιλ Πασκρέλ και Ερλ Μπλουμενάουερ, επέκριναν τον Μασκ σε κοινή επιστολή τους για την επέκτασή του στη Σιντζιάνγκ, μια περιοχή που έχει τραβήξει την προσοχή λόγω των διαβόητων στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας.
«Η λανθασμένη επέκτασή σας στην αυτόνομη περιοχή της Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων αποτελεί κακό παράδειγμα και ενισχύει περαιτέρω το ΚΚΚ», δήλωσαν οι Ρεπουμπλικανοί.

Περίπου την ίδια στιγμή, ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο επέπληξε επίσης την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων: «Εταιρείες χωρίς έθνος βοηθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας να καλύψει τη γενοκτονία και την καταναγκαστική εργασία στην περιοχή», έγραψε ο Ρούμπιο στο Twitter.
«Την τελευταία ημέρα του 2021, συναντιόμαστε στη Σιντζιάνγκ», έγραψε ο Μασκ στο Weibo, την κινεζική πλατφόρμα που μοιάζει με το Twitter. «Το 2022, ας ξεκινήσουμε ένα αμιγώς ηλεκτρικό ταξίδι στη Σιντζιάνγκ!» Η ανάρτηση συνοδεύοταν από φωτογραφίες από τα εγκαίνια, όπου οι άνθρωποι κρατούν πλακάτ όπως «Τέσλα [καρδιά] Σιντζιάνγκ».
Από την σκοπιά του ΚΚΚ, ανησυχεί για την ικανότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla να συλλέγουν δεδομένα (κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Tesla διαθέτει οκτώ κάμερες και 12 αισθητήρες υπερήχων, καθώς και όραση 360 μοιρών για την τροφοδοσία του αυτόματου πιλότου) και έχει θέσει νόμους για την αυστηροποίηση του τομέα των δεδομένων, πιθανότατα με την πρόθεση να κυριαρχήσει στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Μασκ έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι σοσιαλιστής. Ο σοσιαλισμός, σύμφωνα με τον μαρξισμό, είναι το προκαταρκτικό στάδιο του κομμουνισμού.
«Παρεμπιπτόντως, στην πραγματικότητα είμαι σοσιαλιστής», έγραψε ο Μασκ στο Twitter τον Ιούνιο του 2018. «Απλώς όχι από αυτούς που μετατοπίζουν πόρους από τους πιο παραγωγικούς στους λιγότερο παραγωγικούς, προσποιούμενοι ότι κάνουν καλό, ενώ στην πραγματικότητα προκαλούν κακό. Ο αληθινός σοσιαλισμός επιδιώκει το μεγαλύτερο καλό για όλους».
Η πρώην σύντροφός του και μητέρα δύο παιδιών του, μια Καναδή τραγουδίστρια που ακούει στο όνομα «Grimes», είχε δηλώσει προηγουμένως σε ένα βίντεο στο TikTok ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «ο ταχύτερος δρόμος προς τον κομμουνισμό».

Σε μια άλλη περίπτωση, ο Ναβάρο κατηγόρησε το ΚΚΚ για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά στην περιοχή της Σανγκάης, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν από σκληρά lockdowns.
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας επέλεξε να χειριστεί την πανδημία με τον τυπικό τρόπο του ΚΚΚ, ο οποίος είναι απολυταρχικός και φασιστικός – κλειδώνοντας ανθρώπους σε ακραίες συνθήκες, χρησιμοποιώντας κακή επιστήμη και κακή πολιτική, και νομίζω ότι τελικά μπορεί να αποτελέσει απειλή για το καθεστώς αν συνεχίσει αυτή την παραφροσύνη. Σίγουρα δεν αποτελεί πρότυπο για τον κόσμο», δήλωσε ο Ναβάρο.

Ο Ναβάρο, ο οποίος αποκλείστηκε από το Twitter το 2021, πιστεύει ότι η ανάπτυξη πηγών αληθινής πληροφόρησης είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των «ψευδών ειδήσεων» και ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει πρόεδρος στις επόμενες εκλογές, θα διαλύσει τη δύναμη των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης των τεχνολογικών κολοσσών.
«Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2025. Νομίζω ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει είναι μια κίνηση για να διαλύσει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και να τις μετατρέψει σε δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και νομίζω ότι θα γίνει», δήλωσε ο Ναβάρο.
Ο Ναβάρο βρήκε επίσης την ευκαιρία να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ντέιβιντ Κίλγκουρ, πρώην υπουργού του Καναδά, [μακροχρόνιου] βουλευτή και γνωστού υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Επιτρέψτε μου να χαιρετίσω έναν άνθρωπο που ήταν τρομερά σημαντικός στην αποκάλυψη των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ όσον αφορά τη συγκομιδή οργάνων, τον πρώην βουλευτή του Καναδά, Ντέιβιντ Κίλγκορ. Πέθανε μόλις πρόσφατα», δήλωσε ο Ναβάρο.

Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό επίσης και ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική πρακτική που περιλαμβάνει ασκήσεις διαλογισμού και διδασκαλίες που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Αυξήθηκε σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και 70 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι ασκούσαν την πρακτική στην Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της εποχής.
Το ΚΚΚ ένιωσε να απειλείται από τη δημοτικότητά του και ξεκίνησε μια συστηματική εκστρατεία εξάλειψης τον Ιούλιο του 1999. Από τότε, εκατομμύρια ασκούμενοι έχουν φυλακιστεί, έχουν σταλεί σε στρατόπεδα εργασίας και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα.
«Η τραγωδία εδώ είναι ότι το Φάλουν Γκονγκ … εξακολουθεί να διώκεται μέχρι σήμερα, αλλά ακόμη και όταν υπάρχει ευαισθητοποίηση για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η εστίαση φαίνεται να είναι στους Ουιγούρους, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν αμέτρητοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ που εξακολουθούν να φυλακίζονται από τους Κινέζους», πρόσθεσε.


Η Tesla, Inc. δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.