Τετάρτη, 03 Σεπ, 2025
Σωταρισμένες πιπεριές με φιλέτο μπακαλιάρου. (JeanMarie Brownson/TCA)

Ψητές πιπεριές για πολλές χρήσεις

Πιπεριές γλυκές, πικρές, καυτερές. Στις σαλάτες, στο φαγητό, ως σνακ. Οι δυνατότητες και οι συνδυασμοί είναι σχεδόν απεριόριστοι…

Καταναλώστε τες ωμές, σωταρισμένες ή ψητές. Στη χώρα των Βάσκων είναι πολύ δημοφιλής η ‘πιπεράδα’, ένα άρτυμα από σωταρισμένες πιπεριές, ντομάτες και κρεμμύδια, καρυκευμένο με τσίλι Espelette, το οποίο συνοδεύει μία μεγάλη ποικιλία πιάτων: ψητό ψάρι, ομελέτα με λίγο ζαμπόν Bayonne, κοτόπουλο.

Αν θέλετε μία πιο υγιεινή παραλλαγή, αντικαταστήστε το σωτάρισμα με το ψήσιμο.Φτιάξτε τη διπλάσια ποσότητα από αυτήν που προτείνει η παρακάτω συνταγή και καταψύξτε τη μισή ώστε να την αξιοποιήσετε αργότερα.

Ψητές πιπεριές και κρεμμύδια

Roasted peppers and onions can be frozen for later meals. (JeanMarie Brownson/TCA)
Οι ψητές πιπεριές και τα κρεμμύδια μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντικά γεύματα. (JeanMarie Brownson/TCA)

 

Υλικά

  • 6 μεγάλες γλυκές πιπεριές
  • 1 γλυκό κρεμμύδι
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου έτσι ώστε οι πιπεριές να βρίσκονται 7,5-10 εκ. κάτω από το θερμαντικό στοιχείο. Ζεστάνετε τον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία.

Πλύντε και στεγνώστε τις πιπεριές. Κόψτε τα κρεμμύδια σε ροδέλες πάχους 2,5 εκ. Τοποθετήστε τις πιπεριές και τις ροδέλες του κρεμμυδιού σε ένα ταψί με χείλος, καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Αλείψτε όλες τις πλευρές ελαιόλαδο.

Ψήστε, γυρίζοντας τις πιπεριές κάθε 5 λεπτά, μέχρι να καψαλιστούν ωραία από όλες τις πλευρές, για περίπου 20 λεπτά συνολικά. Τα κρεμμύδια θα ψηθούν μέχρι να ροδίσουν, σε περίπου 15 λεπτά, και θα πρέπει να γυριστούν μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Αφήστε τα να κρυώσουν. Με καθαρά χέρια, τρίψτε την καψαλισμένη φλούδα από τις πιπεριές. Ανοίξτε τις πιπεριές και αφαιρέστε τον πυρήνα και τους σπόρους. Ξεπλύνετε ελαφρά με τρεχούμενο νερό και στεγνώστε με χαρτοπετσέτα. Μπορείτε να φυλάξετε τις ψητές πιπεριές και τα κρεμμύδια στο ψυγείο περίπου τρεις ημέρες. Εναλλακτικά, καταψύξτε τα σε καλυμμένο δοχείο για έως και μερικούς μήνες.

Τηγανητός μπακαλιάρος με πιπεριές και κρεμμύδια

A saute of sweet peppers, tomatoes, and onions over pan-seared cod hits the spot. (JeanMarie Brownson/TCA)
Ψητές πιπεριές, ντομάτες και κρεμμύδια πάνω από τηγανητό μπακαλιάρο. (JeanMarie Brownson/TCA)

 

Για 2 μερίδες

Υλικά

  • 1 κιλό φιλέτα μπακαλιάρου χωρίς κόκαλα και χωρίς πέτσα, πάχους τουλάχιστον 2,5 εκ.
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια ψημένες λωρίδες πιπεριάς (βλ. συνταγή)
  • 1/2 φλιτζάνι ψημένες ροδέλες κρεμμυδιού (βλ. συνταγή)
  • 1/4 κ.γλ. πιπέρι Espelette ή γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.σ. φρέσκο σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Σκουπίστε το ψάρι και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο. Αλείψτε το από όλες τις πλευρές με λάδι, πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Έχετε όλα τα συστατικά κοντά στην επιφάνεια μαγειρέματος.

Ζεστάνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί μια σταγόνα νερό όταν έρθει σε επαφή με το τηγάνι. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Τοποθετήστε το ψάρι στο τηγάνι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεκολλήσει από τον πάτο και να ροδίσει, περίπου 4 λεπτά. Γυρίστε απαλά το ψάρι. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι το ψάρι να ξεφλουδιστεί, περίπου άλλα 2 λεπτά.

Μεταφέρετε προσεκτικά σε μια ζεστή πιατέλα.

Προσθέστε το κρασί και το βούτυρο στο τηγάνι και βράστε για να ξύσετε τα καφέ κομμάτια. Προσθέστε τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το πιπέρι Espelette και το θυμάρι. Ζεστάνετε για περίπου 2 λεπτά. Αλατίστε.

Σερβίρετε το ψάρι με το μείγμα πιπεριών. Γαρνίρετε με σχοινόπρασο.

Παραλλαγή: Δοκιμάστε αυτό το πιάτο με τόφου αντί για ψάρι. Απλά κόψτε 1 κιλό μαλακό τόφου σε φέτες πάχους 2,5 εκ. Τοποθετήστε τις σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Ψήστε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθούν, για περίπου 1 1/2 λεπτό. Γαρνίρετε με πιπεριές και μυρωδικά, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Βάσκικη ομελέτα με ψητές πιπεριές και ζαμπόν

Για 4 μερίδες

Υλικά

  • 1 μεγάλη ή 2 μικρές γλυκές πιπεριές, ψημένες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους (βλ. συνταγή)
  • 1/2 μεγάλο γλυκό ή κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες, ψημένο (βλ. συνταγή)
  • 1 μέτρια ώριμη ντομάτα, χωρίς τον πυρήνα
  • 110 γρ. καπνιστό ζαμπόν
  • 8 μεγάλα αυγά
  • 2 έως 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/4 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κ.γλ. πιπέρι Espelette (ή γλυκιά πάπρικα)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο ή μαϊντανό

Εκτέλεση

Κόψτε τις ψητές πιπεριές σε λωρίδες μήκους περίπου 5 εκ. και πλάτους 0,5 εκ. Κόψτε το ψητό κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια.

Κόψτε την ντομάτα σταυρωτά στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους. Κόψτε τη σάρκα της ντομάτας σε κυβάκια 1,5 εκ.

Κόψτε το ζαμπόν σε κομμάτια 0,5 εκ.

Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.

Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι 25 εκ. σε μέτρια φωτιά μέχρι να σιγοβράσει μια σταγόνα νερό όταν τη ρίξετε. Προσθέστε το λάδι και δυναμώστε τη φωτιά. Προσθέστε τις λωρίδες πιπεριάς, το κρεμμύδι, την ντομάτα και το ζαμπόν. Ανακατέψτε μέχρι να ζεσταθούν καλά, για 2-3 λεπτά.

Προσθέστε το μείγμα αυγών. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη σπάτουλα για να ανακατέψετε απαλά τα αυγά, μετακινώντας τα υγρά αυγά στο κενό μέρος της τηγανίτας, μέχρι να σχηματιστεί μαλακή κρούστα, για 3 έως 4 λεπτά. Τοποθετήστε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Πασπαλίστε με φρέσκα βότανα και σερβίρετε.

Της  JeanMarie Brownson

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε