Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, το 2024, 146 περιβαλλοντιστές δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, κυρίως στην Κολομβία, και γενικότερα στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου τρεις ανθρώπους που δολοφονούνταν ή εξαφανίζονταν κάθε εβδομάδα στη διάρκεια του έτους.
Παρότι ο αριθμός είναι μειωμένος σε σύγκριση με το 2023 (196 περιπτώσεις), «δεν σημαίνει πως η κατάσταση βελτιώθηκε», εξηγεί η ΜΚΟ, διευκρινίζοντας ότι σε πολλές χώρες τα περιστατικά παραμένουν υποτιμημένα. Η έκθεση επισημαίνει ότι περισσότερα από τέσσερα στα πέντε περιστατικά σημειώθηκαν στη Λατινική Αμερική.
Η Κολομβία είναι η χώρα όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότερες δολοφονίες ακτιβιστών: 48 το 2024 και 79 το 2023, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο των θυμάτων. «Αυτόχθονες, κοινότητες αγροτών και άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής που ζουν στην Κολομβία φοβούνται να καταγγείλουν τις περιβαλλοντικές ζημιές που προκαλούνται από τις εξορυκτικές βιομηχανίες», αναφέρει η ΜΚΟ, επισημαίνοντας ιδιαίτερους κινδύνους για όσους δραστηριοποιούνται κοντά σε περιοχές ελέγχου ένοπλων οργανώσεων και εμπόλεμες ζώνες.
Η Κολομβία, όπου συνεχίζουν να δρουν ένοπλες ομάδες που εμπλέκονται σε παράνομες εξορύξεις μεταλλευμάτων και διακίνηση ναρκωτικών, ακολουθείται από τη Γουατεμάλα (20), το Μεξικό (19), τη Βραζιλία (12) και τις Φιλιππίνες (8).
Συνολικά, από το 2012, χρονιά που η Global Witness άρχισε να καταγράφει συστηματικά τα δεδομένα, έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί 2.253 περιβαλλοντιστές.