Κυριακή, 19 Μαΐ, 2024
Ο Ιούνιος είναι ο τελευταίος μήνας της χρονιάς που μας προσφέρει φρέσκα σπαράγγια.

Σπαράγγια σωτέ: μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή από την Αργυρώ

Η γεύση της Παρασκευής

Για πολλούς, τα σπαράγγια είναι ένα αποτελεσματικό όπλο απέναντι στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Ως τρόφιμο έχουν εξαιρετικές ιδιότητες, αφού είναι διουρητικά και θεωρούνται μία από τις πιο σημαντικές τροφές για φαρμακευτικούς σκοπούς. Τις θεραπευτικές τους ιδιότητες τις ανακάλυψαν πολύ νωρίς στην αρχαία Ελλάδα, με πιο ένθερμους υποστηρικτές τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη. Στο πέρασμα των χρόνων, οι φαρμακοποιοί επέλεξαν το σπαράγγι για να παρασκευάσουν διουρητικά σιρόπια.

Τα σπαράγγια, χάρη στην πληθώρα θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, τονώνουν το ανοσοποιητικό μας, συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν έχουν σαν αποτέλεσμα να προλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες.

Τα σπαράγγια είναι από τα υγιεινά λαχανικά και φύονται στην χώρα μας σε πολλές περιοχές. Σπαράγγια συναντούμε σε διάφορους τόνους του πράσινου, του μοβ αλλά και του λευκού. Τα άγρια έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και η γεύση τους είναι μοναδική.

Όταν τα αγοράζουμε, πρέπει να σιγουρευόμαστε ότι είναι άκαμπτα και δεν λυγίζουν. Η ακαμψία τους είναι δείγμα φρεσκάδας. Ο κορμός τους πρέπει να είναι κρουστός και όχι μαλακός.

Το πάνω μέρος του σπαραγγιού πρέπει να είναι κλειστό, σφιχτό και σκουρόχρωμο: αυτό είναι δείγμα φρεσκάδας. Όσο πιο ανοιγμένα είναι τα φύλλα-λουλούδια στο κεφαλάκι τόσο πιο μπαγιάτικο είναι το λαχανικό. Το κεφαλάκι του σπαραγγιού πρέπει να είναι άκαμπτο ως δείγμα φρεσκάδας.

Ο μίσχος τους  πρέπει να είναι σκληρός και τραγανός. Την ώρα που τα αγοράζουμε, λυγίζουμε τον μίσχο στα τελευταία 2 εκατοστά κάτω κάτω. Αν ο μίσχος είναι ελαστικός, δεν είναι φρέσκα. Αν κοπεί απότομα, σπάσει δηλαδή χωρίς να λυγίσει, τότε τα σπαράγγια είναι ολόφρεσκα.

Μέθοδοι παρασκευής

Ανάλογα με τον τρόπο που θέλετε να τα φάτε, υπάρχουν πολλές μέθοδοι μαγειρέματος: βραστά, στον ατμό, στο τηγάνι, στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο. Σε κάθε περίπτωση, θα κόψετε καλά τις άκρες του σπαραγγιού και θα ξεφλουδίσετε τη βάση για να αφαιρέσετε τα πολύ ινώδη και πικρά μέρη.

(φωτ. madameginger.com)

 

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι η πιο υγιεινή μέθοδος, καθώς έτσι διατηρούνται όλες οι βιταμίνες τους. Επιλέξτε τη χύτρα και βάλτε τα στο ειδικό καλάθι. Τα σπαράγγια πρέπει να έχουν όσο γίνεται το ίδιο πάχος, για να βράσουν όλα στον ίδιο χρόνο. Ξεφλουδίστε τα σπαράγγια, κόψτε την άκρη τους και βάλτε τα στο καλάθι ατμού. Προσθέστε το νερό που απαιτείται για τον ατμό και μαγειρέψτε για 12-18 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και την ποσότητα που έχετε βάλει. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε το πιάτο σας με μερικά φρέσκια κρεμμυδάκια μαζί με μια ωραία σπιτική μαγιονέζα ή να τα σερβίρετε με λίγο λάδι και λεμόνι. Μπορείτε επίσης να τα σερβίρετε ελαφρώς τραγανά σε μια μεικτή σαλάτα, με μια νόστιμη σάλτσα ολαντέζ για τα άσπρα σπαράγγια.

Αν αποφασίσετε να τα βράσετε, θα πρέπει πρώτα να δέσετε με ένα κορδόνι τα σπαράγγια, δηλαδή να τα βάλετε όλα μαζί σαν ένα μπουκέτο. Στη συνέχεια, κόψτε τα όλα στο ίδιο μήκος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε αλατισμένο νερό. Βάλτε το μπουκέτο να στέκετε όρθιο στη μέση της κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τσιμπήστε το σπαράγγι με την άκρη ενός μαχαιριού για να ελέγξετε το μαγείρεμα, πριν το στραγγίσετε.

Αν δεν έχετε πολύ χρόνο και θέλετε να μαγειρέψετε σπαράγγια, μπορείτε να τα βάλετε και στο φούρνο μικροκυμάτων, όπου είναι έτοιμα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Πλένετε και καθαρίζετε τα σπαράγγια σας. Αφαιρέστε περίπου 1 εκατοστό από τα σπαράγγια και βάλτε τα σε ένα γυάλινο πιάτο. Ρίξτε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Βάλτε και λίγο χυμό λεμονιού από πάνω για να μην μαυρίσουν. Καλύψτε το πιάτο με ειδική μεμβράνη που μπορεί να μπει στο φούρνο μικροκυμάτων και κάντε μερικές τρυπούλες με ένα πιρούνι, ώστε να μην στεγνώσουν τα σπαράγγια. Μαγειρέψτε για 7 έως 8 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Είναι έτοιμα!

Βάλτε τα και στο τηγάνι. Προτιμήστε όμως τα πράσινα ή τα μωβ σπαράγγια. Είναι πράγματι πιο ωραία και νόστιμα έτσι. Πλύντε τα σπαράγγια, κόψτε περίπου 1 εκ. από τη βάση τους και καθαρίστε τα. Λιώστε λίγο βούτυρο σε ένα ζεστό τηγάνι. Σοτάρετε για 1 λεπτό μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. Προσθέστε τα σπαράγγια και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Σερβίρετε τα ζεστά, ή χλιαρά και πασπαλίστε με φρεσκοκομμένη παρμεζάνα, λίγο ελαιόλαδο ή βαλσαμικό ξύδι .

Στον φούρνο, συνοδεύουν άριστα το κρέας. Αφού τα πλύνετε και τα καθαρίσετε, βάλτε τα πάνω σε λαδόκολλα. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι, και λίγο πιπέρι. Μπορείτε να ρίξετε από πάνω λίγο χυμό και ξύσμα λεμονιού ή κάποιο αγαπημένο μπαχαρικό. Μερικοί προτιμούν να προσθέσουν κατσικίσιο τυρί. Ψήστε τα για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με την ποσότητα των σπαραγγιών.

Τέλος αν δεν τα βρείτε στη λαϊκή μπορείτε να αγοράσετε και κατεψυγμένα. Μαγειρεύονται και αυτά πολύ εύκολα. Τα άσπρα σπαράγγια τρώγονται ιδανικά από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο: αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος, αν θέλετε να τα φάτε φρέσκα.
Εάν τα κατεψυγμένα σπαράγγια που θα αγοράσετε δεν είναι καθαρισμένα, αφήστε τα περίπου 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να τα καθαρίσετε όπως πρέπει. Στη συνέχεια, μπορείτε να μαγειρέψετε σε βραστό νερό για 8 λεπτά. Αν θέλετε στο τηγάνι, αφήστε τα για 3-5 λεπτά. Και αν επιλέξετε στον ατμό, αφήστε τα μόνο 2 με 3 λεπτά για να αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα.

Μπορείτε να τα βάλετε σε μια σαλάτα ή να μαγειρευτούν με άλλα λαχανικά, σε κάποιο ριζότο ή για κάποια άλλη συνταγή.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει σπαράγγια σωτέ

Μέσα σε λίγα λεπτά θα μοσχοβολήσει το σπίτι από τα σπαράγγια στο τηγάνι με αρώματα βουτύρου και βοτάνων. Συνοδεύουν τέλεια κρέας ψητό ή ψάρι.

Σπαράγγια σωτέ
Σπαράγγια σωτέ, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

 

Υλικά:

  • 400 γρ. σπαράγγια καθαρισμένα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Aλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή δυόσμο)
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση: 

Τα σπαράγγια πρέπει να είναι καθαρισμένα από ίνες και άκρες. Αν τα σπαράγγια είναι μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα, ενώ αν είναι μεγάλα τα κόβουμε σε κομμάτια.

Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει σωτάρουμε το σκόρδο σπασμένο για 1΄ και μετά το αφαιρούμε.

Προσθέτουμε τα σπαράγγια (στεγνά).

Προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Σωτάρουμε ανακατεύοντας τακτικά τα σπαράγγια για περίπου 5΄ μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν, χωρίς όμως να λιώσουν. Ο χρόνος εξαρτάται πάντα από το μέγεθος και την ποικιλία των σπαραγγιών.

Τα άγρια σπαράγγια, που είναι πολύ λεπτά και τρυφερά, μέσα σε 3΄ είναι έτοιμα.

Μην αφήσετε τα σπαράγγια να πάρουν πολύ χρώμα και μην τα παραψήσετε.

Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και, όπως είναι ζεστά τα σπαράγγια, προσθέτουμε την παρμεζάνα κι ανακατεύουμε λίγο μέχρι να αρχίσει να λιώνει.

Προσθέτουμε τα βότανα και τα σπαράγγια σωτέ είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Παραλλαγές για τα σπαράγγια στο τηγάνι:

Μπορείτε να φτιάξετε σπαράγγια σωτέ με μανιτάρια, σπαράγγια σωτέ με γαρίδες ή σπαράγγια σωτέ με μπέικον και τυρί.

 

Την επόμενη Παρασκευή, θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το δικό μας παγωτό.

Καλό Σαββατοκύριακο.

 

(πηγή: argiro.gr)

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε