Το χταπόδι είναι ένα αγαπημένο θαλασσινό, που το έχουμε συνδέσει κυρίως με το καλοκαίρι, σε ένα ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα, να συνοδεύει το ούζο ή το τσίπουρο. Εκτός αυτού, αποτελεί ιδανικό έδεσμα για όσους έχουν αποφασίσει να νηστέψουν. Οι τρόποι μαγειρέματός του ποικίλλουν. Ψητό στα κάρβουνα είναι εξαιρετικό, αλλά και μαγειρευτό ως στιφάδο ή γιουβέτσι είναι εξίσου νόστιμο.
Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι ως ανοιξιάτικο λαδερό κατσαρόλας με αγκινάρες.
Χταπόδι με αγκινάρες
Υλικά
-
1 μεγάλο χταπόδι, 1½ κιλό περίπου
-
12 αγκινάρες φρέσκες και καθαρισμένες, κομμένες στη μέση (ή από βάζο)
-
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσινο, κομμένα σε ροδέλες
-
1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-
1 μεγάλο σφηνάκι ούζο
-
1 κ. γλ. μαραθόσπορο ξερό, κοπανισμένο στο γουδί
-
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1 ματσάκι άνηθο (ή μάραθο) ψιλοκομμένο
-
1 κ. σ. κορνφλάουρ
-
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
-
αλάτι & πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1. Σε κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι να βράσει σκέτο, χωρίς νερό, με λίγο αλάτι, σε χαμηλή φωτιά. Μόλις μαλακώσει, το κόβετε σε χοντρά κομμάτια.
2. Σε χαμηλή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μαζί με το μαραθόσπορο, μέχρι να μαραθούν. Αν έχετε φρέσκες αγκινάρες, θα τις ρίξετε σε αυτήν τη φάση.
3. Προσθέτετε και το χταπόδι και ανακατεύετε. Σβήνετε με το ούζο, αλατίζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αν έχετε αγκινάρες σε βαζάκι, θα τις ρίξετε τώρα. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, το φαγητό σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνετε τον άνηθο και τον μαϊντανό.
4. Διαλύετε το κορνφλάουρ σε 4 κουτ. σούπας νερό μαζί με το χυμό του λεμονιού και το ξύσμα. Ρίχνετε το μίγμα στην κατσαρόλα, κουνάτε να πάει παντού και συνεχίζετε για 1 λεπτό το μαγείρεμα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: olive magazine
Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ & Αλία Ζάε