Όσοι θέλουν να αποφύγουν τη γλουτένη, μπορούν να δοκιμάσουν να φτιάξουν πιτάκια με ζύμη φτιαγμένη από αλεύρι ρυζιού.
Αυτή η ζύμη χρησιμοποιείται ευρέως στη βιετναμέζικη κουζίνα, π.χ. στα δημοφιλή σπρινγκ ρολ, που περιέχουν γέμιση από ψιλοκομμένα λαχανικά, αρωματικά, γαρίδες ή χοιρινό, και σερβίρονται κρύα.
Εδώ προτείνουμε μία γέμιση από κιμά, μαρούλι, τυρί, τουρσιά και κρεμμύδια, που τυλίγονται σε ένα σφιχτό κύλινδρο, στρίβονται σε σπιράλ και ψήνονται μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά.
Μπορείτε να συνοδεύσετε τα πιτάκια με τηγανητές πατάτες και μία πικάντικη σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα και την κίτρινη μουστάρδα.
Πρακτικές συμβουλές
Τα φύλλα ρυζιού δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο φαίνονται, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τα ενυδατώνετε. Επίσης, αρκούν λίγα δευτερόλεπτα στο αυγό. Αν τα αφήσετε περισσότερο, θα μαλακώσουν και θα είναι δύσκολο να τα δουλέψετε.
Είναι χρήσιμο να έχετε όλα τα συστατικά οργανωμένα στον πάγκο εργασίας πριν αρχίσετε το τύλιγμα. Λαδώστε ελαφρά το ξύλο κοπής για να μην κολλάει και για να είναι πιο εύκολο το τύλιγμα. Κάντε μερικές δοκιμές μέχρι να το συνηθίσετε. Με την εξάσκηση, θα γίνει πιο εύκολο.
Μην ανησυχείτε για τα μικρά σκισίματα, καθώς μπορούν να επιδιορθωθούν με επικάλυψη των φύλλων. Αν το σκίσιμο είναι πολύ μεγάλο, αντικαταστήστε το φύλλο με ένα καινούργιο. Η συσκευασία περιέχει περισσότερα από τα 12 φύλλα που χρειάζεστε για αυτή τη συνταγή.
Στριφτά πιτάκια με κιμά σε φύλλα ρυζιού
Για 4 άτομα
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Μια-δυο πρέζες σκόρδο σε σκόνη
- 12 φύλλα ρυζιού
- 2 αυγά, χτυπημένα με λίγο νερό
- Μια χούφτα ψιλοκομμένο μαρούλι
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα ή κασέρι
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- Σουσάμι, για γαρνιτούρα
Για τη σάλτσα
- 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
- 2 κ.σ. γλυκές πίκλες
- 1 κ.σ. τριμμένο κίτρινο κρεμμύδι
- 2 κ.γλ. κίτρινη μουστάρδα
- 1/2 κ.γλ. λευκό ξίδι
- 1/2 κ.γλ. πάπρικα
- 1/2 κ.γλ. σκόνη κρεμμυδιού
- 1/4 κ.γλ. αλάτι
- 1/4 .γλ. σκόνη σκόρδου
- Μια-δυο σταγόνες πελτέ
Παρασκευή
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C.
Ροδίστε και σπάστε το κιμά σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Στραγγίξτε το λίπος. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και λίγη σκόνη σκόρδου, ανάλογα με τη γεύση.
Χτυπήστε τα αυγά με λίγο νερό σε ένα φαρδύ και ρηχό μπολ (πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να χωράει άνετα ένα φύλλο ρυζιού). Βουτήξτε ένα-ένα τρία φύλλα ρυζιού στο χτυπημένο αυγό για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να μαλακώσουν (με προσοχή), και στη συνέχεια απλώστε τα στη σειρά με τις άκρες να αλληλεπικαλύπτονται πάνω σε ένα ελαφρά λαδωμένο ξύλο κοπής.
Με ένα κουτάλι, μοιράστε το 1/4 του κιμά σε όλη την επιφάνεια των φύλλων, και στη συνέχεια προσθέστε το ψιλοκομμένο μαρούλι, το τριμμένο τυρί, τα κομμένα τουρσιά και τα κρεμμύδια.
Τυλίξτε σαν πούρο σε σφιχτό κύλινδρο και στη συνέχεια στρίψτε το απαλά γύρω από τον εαυτό του σε σπείρα.
Τοποθετήστε τις σπείρες σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Αλείψτε από πάνω με λίγο από το αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι. Γεμίστε και τυλίξτε και τα υπόλοιπα φύλλα.
Ψήστε τα πιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσοκάστανες.
Ενώ οι πίτες ψήνονται, φτιάξτε τη σάλτσα ανακατεύοντας τα συστατικά σε ένα μικρό μπολ. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερα καρυκεύματα αν χρειαστεί.
Όταν οι πίτες είναι έτοιμες, βγάλτε τις από το φούρνο και σερβίρετε αμέσως με τη σάλτσα.