Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Η έρευνα της Eυρωπαϊκής Εισαγγελίας για απάτη σε βάρος των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Σύμβαση 717 ΕΡΓΟΣΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καλεί τα πρώτα μη πολιτικά πρόσωπα για κατάθεση

Περισσότεροι από 25 εμπλεκόμενοι με τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ για τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καλούνται ως ύποπτοι σε κατάθεση από το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), η οποία πριν λίγες ημέρες διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία, προκειμένου να κρίνει αν θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση από τους εισαγγελείς της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σχετίζονται τόσο με την σύμβαση που ερευνάται όσο και με την επί σειρά ετών μη υλοποίηση της, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως κλήσεις έχουν λάβει μέλη της διαχειριστικής αρχής του υπουργείου Μεταφορών, ενώ το ερευνώμενο αδίκημα είναι είναι η απάτη σε βάρος των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, καθώς το έργο ήταν από κοινού χρηματοδοτούμενο.

Η επίμαχη σύμβαση ήρθε στην επικαιρότητα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο η έρευνα της EPPO είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν την σύγκρουση των δύο τρένων που κόστισαν 57 ζωές για τον έλεγχο καταγγελιών ως προς τη διαχείριση των κονδυλίων της Ένωσης.

Τα πρόσωπα που καλούνται σε αυτό το στάδιο με την ιδιότητα του υπόπτου, μπορούν με βάση το νόμο να λάβουν γνώση των στοιχείων της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί από το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και με τους δικηγόρους τους να συντάξουν υπομνήματα με τις θέσεις τους, τα οποία θα αξιολογηθούν στο τέλος της διαδικασίας από τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε