Τετάρτη, 12 Νοέ, 2025
Τάρτα τατέν με μήλα και κρέμα καλβαντός. (Λύντα Μπάλσλεβ για την Tastefood)

Τάρτα τατέν με μήλα και κρέμα καλβαντός

Το φθινόπωρο φέρνει αφθονία μήλων, και όταν υπάρχουν πολλά, είναι ώρα για επιδόρπιο.

Αυτή η ανάποδη τάρτα μήλου είναι ένα κλασικό γαλλικό επιδόρπιο, γνωστό ως tarte tatin. Τα φρούτα σιγοβράζουν σε λίγο βούτυρο και ζάχαρη μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν. Τα μήλα είναι ιδανικά αφού διατηρούν το σχήμα τους, ενώ ταυτόχρονα υποκύπτουν στην καραμέλα που βράζει,  μαλακώνουν και απελευθερώνουν τους γευστικούς χυμούς τους στη γέμιση. Μόλις αναποδογυρίσετε την τάρτα, τα φρούτα που ήταν κάτω κάτω στο ταψί γίνονται η υπέροχη, γυαλιστερή κορυφή της.

Μια απλή ζύμη με ξινή κρέμα είναι ιδανική βάση για την τάρτα. Δίνει μια εύθρυπτη κρούστα που μοιάζει με μπισκότο και η οποία δεν χρειάζεται να έχει τέλειο σχήμα. Καθώς η τάρτα ψήνεται στο φούρνο, η καραμέλα των φρούτων φουσκώνει και περνά μέσα από την κρούστα. Η κρούστα συνεχίζει να ψήνεται και, όταν στο τέλος αρχίζει να κρυώνει, η καραμέλα σκληραίνει και θα καλύπτει την κρούστα με ένα γυαλιστερό στρώμα γλυκύτητας.

Τάρτα τατέν με μήλα και κρέμα καλβαντός

Για 8 άτομα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 3/4 φλιτζανιού παγωμένο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 1/3 φλιτζανιού πλήρη κρέμα γάλακτος

Για την τάρτα

  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακό, κομμένο σε 4 κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι συν 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 6-8 μήλα Granny Smith, ξεφλουδισμένα, χωρίς πυρήνα και κομμένα στη μέση
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. κάρδαμο
  • 1 αυγό, χτυπημένο, για το γλάσο

Για την κρέμα

  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. καλβαντός (μπράντυ μήλου), προαιρετικά

Παρασκευή

Προετοιμάστε τη ζύμη

Ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μπολ του μίξερ και ανακατέψτε. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι το βούτυρο να γίνει κομμάτια μεγέθους μπιζελιού. Προσθέστε την ξινή κρέμα και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστούν υγρά κομμάτια.

Συγκεντρώστε τη ζύμη σε μια μπάλα και στη συνέχεια ισιώστε την και τυλίξτε τη σε πλαστικό. Βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. (Σημείωση: η ζύμη μπορεί να φτιαχτεί μια μέρα πριν και να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιηθεί ή να καταψυχθεί για έως και ένα μήνα. Αφήστε την να ξεπαγώσει στο ψυγείο όλη τη νύχτα πριν τη χρησιμοποιήσετε.)

Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά πριν την ανοίξετε.

Φτιάξτε το σιρόπι

Βάλτε το βούτυρο σε ένα πυρίμαχου τηγανιού με κεκλιμένες πλευρές. Πασπαλίστε ομοιόμορφα ένα φλιτζάνι ζάχαρη πάνω από το βούτυρο και το τηγάνι. Βάλτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο, να διαλυθεί μερικώς η ζάχαρη και το μείγμα να αρχίσει να βράζει, περίπου 2 λεπτά.

Τοποθετήστε τα μήλα το ένα κοντά στο άλλο, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, σε κυκλικό σχήμα στο τηγάνι. Κόψτε τα υπόλοιπα μήλα σε φέτες για να γεμίσετε τα κενά. Ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη, κανέλα και κάρδαμο σε ένα μικρό μπολ και πασπαλίστε ομοιόμορφα πάνω από τα φρούτα. Δυναμώστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και μαγειερέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύ, κεχριμπαρένιο σιρόπι, γυρίζοντας το τηγάνι για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο μαγείρεμα, για περίπου 25 λεπτά.

Ενώ τα φρούτα μαγειρεύονται, προθερμάνετε το φούρνο στους 225 °C. Ανοίξτε τη ζύμη σε λαδόκολλα σε στρογγυλό σχήμα ελαφρώς μεγαλύτερο από το τηγάνι. Μεταφέρετε τη λαδόκολλα σε ταψί και τοποθετήστε τη στο ψυγείο για να παραμείνει κρύα μέχρι να είναι έτοιμο το σιρόπι.

Φτιάξτε την τάρτα

Όταν το σιρόπι έχει πάρει χρώμα, αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και τοποθετήστε τη ζύμη πάνω από τα φρούτα (δουλέψτε γρήγορα γιατί θα αρχίσει να λιώνει από τη θερμότητα του τηγανιού). Αν η ζύμη σπάσει σε κάποια σημεία, μην ανησυχείτε. Απλά ενώστε τα κομμάτια πάνω από την τάρτα. Δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. Στη συνέχεια, κάντε 3 έως 4 σχισμές στη ζύμη με την άκρη ενός μαχαιριού και αλείψτε τη ζύμη με λίγο από το γλάσο αυγού.

Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήστε μέχρι η τάρτα να πάρει ένα βαθύ χρυσοκάστανο χρώμα και να είναι σφιχτή όταν τη χτυπάτε, για 25 έως 30 λεπτά.

Φτιάξτε την κρέμα

Ενώ η τάρτα ψήνεται, φτιάξτε την κρέμα. Χτυπήστε την κρέμα σε υψηλή ταχύτητα με ηλεκτρικό μίξερ, μέχρι να εμφανιστούν ίχνη από το χτυπητήρι. Προσθέστε τη ζάχαρη και το καλβαντός και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστούν κορυφές. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.

Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε την να κρυώσει σε μια σχάρα για 1 λεπτό. Κόψτε γύρω από την άκρη του τηγανιού με μια μεταλλική σπάτουλα για να ξεκολλήσετε τη ζύμη. Τοποθετήστε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος πάνω από το τηγάνι και φορώντας γάντια και στα δύο χέρια, αναποδογυρίστε την τάρτα στο πιάτο. Εάν κάποια από τα μήλα ή η καραμέλα έχουν κολλήσει στο τηγάνι, αφαιρέστε τα γρήγορα με τη σπάτουλα και γεμίστε τα κενά στην κορυφή της τάρτας πριν σκληρύνει η καραμέλα.

Αφήστε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε, ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, με την κρέμα.

Της Lynda Balslev

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε