Πέμπτη, 28 Σεπ, 2023
(Jag-cz/Shutterstock)

Τέσσερα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν κόβουμε την μπύρα

Η κατανάλωση μπύρας είναι συχνά συνυφασμένη με την κοινωνική ζωή μας, με πολιτιστικές πρακτικές, όπως το εταιρικό «happy hour» ή τα παγκόσμια φεστιβάλ μπύρας, όπως το παγκοσμίως γνωστό Oktoberfest, αναδεικνύοντας τη σημασία αυτού του ποτού στην κοινωνία.

Η μπύρα, η οποία παρασκευάζεται με δημητριακά, λυκίσκο και μαγιά, έχει ορισμένα θρεπτικά στοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, σελήνιο και πρωτεΐνες, τα οποία έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Μελέτη του 2013 έδειξε ότι και μόνο η γεύση της μπύρας μπορεί να διεγείρει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης στον ανδρικό εγκέφαλο, απελευθερώνοντας έτσι συναισθήματα ευτυχίας και ανακουφίζοντας στιγμιαία από το καθημερινό άγχος. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν πιο εμφανές σε άνδρες με στενό συγγενή, όπως γονέας ή αδελφός, που έπασχε από αλκοολισμό.

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να επιδίδονται σε κραιπάλες ειδικά με τη μπύρα, σε αντίθεση με άλλα αλκοολούχα ποτά. Στην πραγματικότητα, το 74,4% των άνω των 14.000 ενήλικων ατόμων που έπιναν πολύ και παρατηρήθηκαν στη μελέτη, κατανάλωναν αποκλειστικά ή κυρίως μπύρα.

Παρά το γεγονός ότι η μπύρα περιέχει λιγότερο αλκοόλ από το κρασί και το λικέρ, η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ εξακολουθεί να προκαλεί βλάβες, ακόμη και σε μέτριες ποσότητες. Κατά συνέπεια, όταν ένα άτομο αποφασίζει να απέχει από την μπύρα, προκύπτουν διάφορα θετικά αποτελέσματα για την υγεία.

1. Χάνεται το «σωσίβιο»

Η μπύρα είναι διαβόητη για την υψηλή περιεκτικότητά της σε θερμίδες, με μισό λίτρο κανονικής μπύρας να περιέχει περισσότερες από 150 θερμίδες. Ακόμη και η light μπύρα δεν είναι πολύ καλύτερη, καθώς περιέχει πάνω από 100 θερμίδες/500 ml. Δεδομένου ότι η μπύρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σωστή διατροφή, αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητα του σώματος να κάψει το περιττό λίπος, καθιστώντας την απώλεια βάρους δύσκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν 1.000 χιλιοστόλιτρα μπύρας καθημερινά έχουν 17% υψηλότερο κίνδυνο να έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης από εκείνους που καταναλώνουν λιγότερες. Αυτή η διευρυμένη περιφέρεια μέσης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου Β. Η κατανάλωση μπύρας φέρνει επίσης φουσκώματα και ενδεχομένως και κατακράτηση υγρών, σύμφωνα με την έρευνα, συντελώντας περαιτέρω στην αύξηση της περιφέρειας της μέσης. Επομένως, μειώνοντας ή διαγράφοντας τη μπύρα από τη διατροφή σας, χάνετε βάρος και μειώνετε το μέγεθος της μέσης σας.

2. Βελτιώνεται η λειτουργία του ήπατος και της καρδιάς

Η διακοπή της κατανάλωσης μπύρας και γενικά του αλκοόλ ωφελεί εξαιρετικά την υγεία σας. Η βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος και της καρδιάς είναι δύο από τα πολλά οφέλη.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο Experimental and Molecular Pathology, η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ, όπως λιπώδες ήπαρ, αλκοολική ηπατίτιδα, κίρρωση, ακόμη και καρκίνο του ήπατος.

Το ήπαρ έχει αξιοσημείωτες ικανότητες αυτοεπιδιόρθωσης και αυτοθεραπείας. Για παράδειγμα, το λιπώδες ήπαρ μπορεί να αντιστραφεί σε μόλις δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με άρθρο του 2021 στο περιοδικό Alcohol Research Current Reviews. Ενώ καταστάσεις όπως η ίνωση που προκαλείται από το αλκοόλ και η κίρρωση μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη διακοπή του αλκοόλ, οποιοσδήποτε υπάρχων ουλώδης ιστός στο ήπαρ θα παραμείνει. Ωστόσο, όταν η καταστροφή του ήπατος είναι προχωρημένη, τότε είναι μη αναστρέψιμη και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου αυξάνεται.

Η κραιπάλη ή η παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει και σε καρδιακή βλάβη που προκαλείται από το αλκοόλ, περιλαμβανομένης της νέκρωσης ή του θανάτου των καρδιακών κυττάρων. Το αλκοόλ μπορεί να δράσει ως τοξίνη που αποδυναμώνει τον καρδιακό μυ, οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή ως αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια.

Όταν σταματήσετε να πίνετε, ορισμένες καρδιακές παθήσεις που προκαλούνται από το αλκοόλ μπορούν να βελτιωθούν, σύμφωνα με το άρθρο του 2021. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση ή την εξαφάνιση της αλκοολικής μυοκαρδιοπάθειας, η οποία συνοδεύεται από βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία. Επιπλέον, διάφοροι δείκτες της καρδιακής υγείας, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση, μπορεί να παρουσιάσουν βελτίωση προς τα φυσιολογικά επίπεδα, μέσα σε ένα μήνα από τη διακοπή του αλκοόλ.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη που σχετίζονται με τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, πρόσφατα στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξία αυτού του ισχυρισμού, καθώς παράγοντες που δεν σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως οι διατροφικές συνήθειες, η οικονομική σταθερότητα και το σωματικό βάρος, ενδέχεται να συνέβαλαν σε παραπλανητικά συμπεράσματα.

Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο διακοπής της κατανάλωσης μπύρας, αν θέλετε να ενισχύσετε τη λειτουργία της καρδιάς και του ήπατος.

3. Μειώνεται ο κίνδυνος υπερουριχαιμίας και ουρικής αρθρίτιδας

Η κανονική μπύρα περιέχει σημαντική ποσότητα πουρινών, οι οποίες είναι οργανικές ενώσεις που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία παρασκευής ζύθου, όταν η μαγιά και ο μούστος (το υγρό που εξάγεται από την πολτοποίηση βυνοποιημένων σπόρων) αλληλεπιδρούν. Όταν καταναλώνονται, αυτές οι πουρίνες μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ στο σώμα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο υπερουριχαιμίας και την πρόκληση ουρικής αρθρίτιδας.

Με τον όρο υπερουριχαιμία περιγράφουμε τα υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα ουρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος, που συχνά οδηγούν στην ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας, που χαρακτηρίζεται κυρίως από πόνο στην προσβεβλημένη άρθρωση. Η άρθρωση μπορεί επίσης να γίνει κόκκινη, πρησμένη και δύσκαμπτη.

4. Αποφεύγονται οι αλλεργίες στην μπύρα

Ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργίες στη βύνη κριθαριού και στο σιτάρι, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραγωγή μπύρας.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στην μπύρα μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση ή δερματικά εξανθήματα, καθώς και κράμπες στο στομάχι.

Αν και οι αλλεργίες στην μπύρα θεωρούνται σπάνιες, επηρεάζοντας περίπου το 6% των Αμερικανών που είναι αλλεργικοί στο σιτάρι, μπορεί να εμφανιστούν με αιφνιδιαστικό τρόπο. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, όπως αυτή ενός 32χρονου άνδρα ασθενή, ο οποίος παρουσίασε αλλεργία ειδικά στη μπύρα, παρόλο που ανεχόταν άλλους τύπους αλκοολούχων ποτών χωρίς πρόβλημα.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι ίσως είναι ένας συγκεκριμένος τύπος πρωτεΐνης βύνης κριθαριού που ευθύνεται για αυτές τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μπύρας

Δεν πρέπει όλοι οι άνθρωποι να καταναλώνουν μπύρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η αποχή από την μπύρα και το αλκοόλ γενικότερα.

Άτομα με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις

“Τα άτομα με ηπατική ή νεφρική νόσο, παγκρεατίτιδα, επιληψία ή διαταραχές της ψυχικής υγείας και όσοι έχουν ιστορικό ατυχημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ θα πρέπει να απέχουν από την μπύρα για να προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία τους”, δήλωσε στην Epoch Times o Μπρουκ ΜακΚένζι, αδειούχος σύμβουλος χημικής εξάρτησης, ειδικευόμενος και επικεφαλής του προγράμματος απεξάρτησης Burning Tree στο Ντάλας.

Τα άτομα με ορισμένες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την κατανάλωση μπύρας για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

Τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την μπύρα και γενικά το αλκοόλ, καθώς η κατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει τις ιατρικές επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ

Ορισμένα φάρμακα, όπως παυσίπονα (π.χ. ακεταμινοφαίνη και ΜΣΑΦ), φάρμακα για το άγχος (π.χ. βενζοδιαζεπίνες), υπνωτικά (π.χ. ζολπιδέμη), αντικαταθλιπτικά (π.χ. φαινελζίνη), καρδιαγγειακά φάρμακα (π.χ. βαρφαρίνη) και αντιμικροβιακά (π.χ. ερυθρομυκίνη), μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με το αλκοόλ.

Η κατανάλωση μπύρας παράλληλα με τη λήψη αυτών των φαρμάκων μπορεί δυνητικά να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους, να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και ακόμη και σε θανατηφόρες συνέπειες λόγω υπερβολικής δόσης ή τραυματισμού.

Άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη)

Η μπύρα συνήθως περιέχει γλουτένη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε άτομα με κοιλιοκάκη. Η γλουτένη είναι ένα μείγμα πρωτεϊνών που βρίσκεται σε σπόρους όπως το κριθάρι, το σιτάρι και η σίκαλη, που χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραγωγή μπύρας.

 

Της Mercura Wang

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε