Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
«Ηλικιωμένος άντρας που περιμένει μια ειρηνική και ευτυχισμένη ζωή», του Κινέζου ζωγράφου Τσι Μπαϊσί, 1864-1957)

Το αποτέλεσμα μιας καλής πράξης

Μια ιστορία για το πώς η ειλικρίνεια και η καλοσύνη οδηγούν στη μακροζωία και την ευτυχία

Μια καλή πράξη είναι σαν ένα πετραδάκι, που όλο και κατρακυλά, και ο απόηχός της δεν σταματά να απλώνεται. Όταν κάνουμε καλές πράξεις, λέγεται ότι ο ουρανός μάς στέλνει μακροζωία και ευτυχία. Αυτή η ιστορία δείχνει πώς.

Η περιπέτεια ενός νεαρού λόγιου

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ, ένας νεαρός λόγιος ξεκίνησε για την πρωτεύουσα για να δώσει τις αυτοκρατορικές εξετάσεις. Στον δρόμο, όμως, έχασε όλα του τα πράγματα. Μην μπορώντας να φτάσει στην πρωτεύουσα και νιώθοντας ντροπή να επιστρέψει στο σπίτι, ο νεαρός αποφάσισε να πνιγεί στο ποτάμι.

Εκείνη την ώρα, εμφανίστηκε ένας γέρος και σταμάτησε τον νέο. Μαθαίνοντας το πρόβλημά του, ο γέρος τον καθησύχασε με τα εξής λόγια:

«Δεν υπάρχει βουνό που να μην μπορείς να ανέβεις και δεν υπάρχει ποτάμι που να μην μπορείς να διασχίσεις. Τα χαμένα χρήματα μπορούν να κερδηθούν. Εγώ έχω ένα σακουλάκι με ασήμι. Πάρε το και μην αργήσεις για τις εξετάσεις.»

Με αυτά τα λόγια, ο ηλικιωμένος έβγαλε τα χρήματα που είχε μαζέψει για να αγοράσει ζώα και τα έδωσε στο παλικάρι. Ο νεαρός συγκινήθηκε βαθιά από την ευγενική πράξη του γέρου και άρχισε να κλαίει:

«Δάσκαλε, νιώθω ότι έχεις αναγεννηθεί πραγματικά από έναν από τους γονείς μου. Αν πετύχω στις εξετάσεις, θα σε στηρίξω και θα σε φροντίσω σαν να ήσουν πατέρας μου.»

Αποχαιρετώντας τον νεαρό, ο γέρος επέστρεψε στο σπίτι του.

Όταν ο γιος του και η νύφη του είδαν ότι ο γέροντας είχε επιστρέψει χωρίς ζώα και τον ρώτησαν τι συνέβη, ο γέρος τους είπε για τη συνάντηση που είχε με τον νεαρό και ότι του έδωσε τα χρήματα. Ακούγοντας το αυτό, ο γιος και η νύφη θύμωσαν και επιτέθηκαν στον γέρο:

«Δουλεύουμε ακούραστα όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά μόλις και μετά βίας κερδίζουμε λίγα ασημένια νομίσματα το χρόνο. Μαζέψαμε αυτά τα χρήματα μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και εσύ τα έδωσες σε έναν άγνωστο. Όσο μεγαλώνεις γίνεσαι πιο χαζός. Σίγουρα δεν μας χρειάζεται ένα παράσιτο σαν εσένα.»

Και με αυτά τα λόγια, έδιωξαν τον πατέρα τους από το σπίτι.

Μια νέα ζωή

Γεμάτος απόγνωση, ο ηλικιωμένος ξάπλωσε στην άκρη του δρόμου για τη νύχτα και αποκοιμήθηκε. Σύντομα, όμως, ξύπνησε από κάτι κλάματα. Ανοίγοντας τα μάτια του, είδε δύο παιδιά να κλαίνε με λυγμούς εκεί. Ο ηλικιωμένος τα παρηγόρησε και τα ρώτησε γιατί κλαίνε.

«Παππούλη, πέθαναν και ο πατέρας και η μητέρα μας. Έχουμε μόνο δύο εκτάρια λαχανόκηπου και δεν υπάρχει κανείς να τον καλλιεργήσει. Πώς θα ζήσουμε;

Ο γέρος τους καθησύχασε:

«Παιδιά, μην κλαίτε. Ο παππούς θα σας βοηθήσει».

Τα παιδιά γονάτισαν και προσκύνησαν και τον αποκάλεσαν πατέρα.

Ο γέρος και τα παιδιά εγκαταστάθηκαν σε μια μικρή καλύβα με αχυροσκεπή. Από εκείνη την ημέρα δούλευε σκληρά καλλιεργώντας λαχανικά και τα παιδιά τα πουλούσαν. Έδιναν τα κέρδη στον γέρο και ζούσαν και οι τρεις αρμονικά, βοηθώντας ο ένας τον άλλον.

Μια μέρα, ο γέρος ξέθαψε ξαφνικά μια κανάτα με ασήμι. Ξόδεψε μέρος του ασημιού για να χτίσει καλά σπίτια για κάθε παιδί και λίγα χρόνια αργότερα κανόνισε κι από έναν γάμο για αυτά.

Η επιστροφή των αχάριστων

Η είδηση του απροσδόκητου πλούτου του γέρου έφτασε στον γιο του και τη νύφη του, που αποφάσισαν να πάνε να τον βρουν.  Όταν συναντήθηκαν, ο γιος άρπαξε τον γέροντα από τα ρούχα και άρχισε να τον σέρνει, αλλά η νύφη τού υπενθύμισε ήσυχα:

«Άφησε πρώτα τον πατέρα να πάρει τα χρήματα μαζί του. Τι ωφελεί χωρίς λεφτά;»

Εκείνη τη στιγμή επέστρεψαν από την αγορά οι δύο θετοί γιοι του γέρου. Χωρίς δισταγμό, έβαλαν τις φωνές στον νεοφερμένο:

«Τι κάνεις; Αυτός είναι ο πατέρας μας!»

Ο γιος απάντησε:

«Ανοησίες, είναι ο δικός πατέρας μου, ο πραγματικός πατέρας!»

Τα υιοθετημένα παιδιά, που ήξεραν ότι ο ηλικιωμένος δεν είχε ούτε γιους ούτε κόρες, ένιωσαν έκπληξη ακούγοντας αυτά τα λόγια και ρώτησαν:

«Αν είναι ο πατέρας σου, τότε γιατί δεν μένει στο σπίτι σου;»

Μη ξέροντας τι να απαντήσουν, ο γιος και η νύφη είπαν:

«Δεν θα το συζητήσουμε, αυτός είναι ο πατέρας μας, τελεία και παύλα.»

Η αποκάλυψη της αλήθειας

Ο γιος, η νύφη και τα θετά παιδιά του γέρου άρχισαν να μαλώνουν μεταξύ τους. Καθώς κανένας δεν υποχωρούσε, αποφάσισαν να απευθύνθηκαν στον περιφερειακό δικαστή για να λύσει το θέμα. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο δικαστής ζήτησε από κάθε πλευρά να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της. Αφού άκουσε προσεκτικά, ο δικαστής έμεινε για λίγο σιωπηλός και ξαφνικά είπε:

«Αυτός ο γέρος δεν είναι ούτε ο πατέρας σου ούτε ο δικός τους. Είναι ο δικός μου πατέρας.»

Αυτή η δήλωση συγκλόνισε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο γέρος σήκωσε αργά το κεφάλι του και ο δικαστής ρώτησε:

«Πατέρα, ξέχασες; Πριν από πολλά χρόνια έχασα τα χρήματά μου προσπαθώντας να πάω στην πρωτεύουσα για τις φιλολογικές εξετάσεις – εσύ με βοήθησες και με έσωσες.»

Και ο δικαστής αφηγήθηκε πώς ο γέρος τού έδωσε το ασήμι για να τον συντρέξει και για τις πολυετείς αποτυχημένες προσπάθειες που έκανε αργότερα για να τον βρει, να τον ευχαριστήσει και να τον τιμήσει.

Ακούγοντας αυτά, ο γέρος είπε με πικρία:

«Αλίμονο, αυτός είναι ο λόγος που ο γιος και η νύφη μου με έδιωξαν από το σπίτι.»

Από ντροπή, ο γιος και η νύφη ήταν έτοιμοι να πέσουν στο έδαφος. Ο δικαστής τούς επέπληξε αυστηρά και με τη συγκατάθεση των δύο θετών γιων του, κάλεσε τον ηλικιωμένο στην κατοικία του για να περάσει τα γηρατειά του.

Η επιβράβευση

Ο γέρος έζησε 100 χρόνια, ακτινοβολώντας υγεία. Όταν οι νέοι τον ρωτούσαν το μυστικό μιας τέτοιας καλής υγείας σε ηλικία 100 ετών, ο γέρος απαντούσε χαμογελώντας:

«Το να είσαι ευγενικός με τους ανθρώπους θα φέρει καλοσύνη και σε εσάς. Ακόμα κι αν οι άλλοι δεν είναι πάντα καλοί, σίγουρα θα δρέψετε τους καρπούς της καλοσύνης σας. Οι καλές πράξεις είναι αόρατες και άυλες, αλλά φέρνουν πραγματικά οφέλη, όπως η καλή τύχη και η ευτυχία. Να είστε ειλικρινείς, ευγενικοί και να μην πληγώνετε τους ανθρώπους – αυτός είναι ο δρόμος προς τη μακροζωία και την ευτυχία.»

Του Max Lu, συγγραφέα που ειδικεύεται στην ασιατική γεωπολιτική

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε