Δευτέρα, 06 Φεβ, 2023
Ο Ρέι Ντάλιο, συμπρόεδρος της Bridgewater και συν-επικεφαλής των επενδύσεων, μιλάει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Skybridge Capital SALT New York 2021 στη Νέα Υόρκη, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021. (Brendan McDermid/Reuters)

Το Bitcoin έχει διανύσει πολύ δρόμο, λέει ο Ρέι Ντάλιο σε συνέντευξη που αφορά επίσης τον πληθωρισμό και την πολιτική των ΗΠΑ

Ο Ρέι Ντάλιο, δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής του μεγαλύτερου αντισταθμιστικού κεφαλαίου στον κόσμο, του Bridgewater Associates, σε συνέντευξή του στις 15 Δεκεμβρίου στο Marketwatch, εξήρε το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στην αγορά.

«Ήταν ένα καταπληκτικό επίτευγμα για το Bitcoin να έχει πετύχει ό,τι έχει καταφέρει, από τη δημοιουργία αυτής της τεχνολογίας, να μην έχει χακαριστεί, να έχει λειτουργήσει και να έχει υιοθετηθεί με τον τρόπο που έχει υιοθετηθεί», δήλωσε ο Ντάλιο.

«Πιστεύω στην τεχνολογία αλυσίδας κοινοποιήσεων (blockchain). Θα υπάρξει αυτή η επανάσταση, οπότε έχει κερδίσει την αξιοπιστία».

Ο Ντάλιο επιβεβαίωσε ότι κατέχει λίγο Bitcoin «επειδή πιστεύω ότι ένα χαρτοφυλάκιο πρέπει να ξεκινά με- στο χειρότερο σενάριο- ποια περιουσιακά στοιχεία το προστατεύουν και να διασφαλίζει ότι είναι διαφοροποιημένο».

Συμβούλεψε ότι ήταν καλύτερο να μην κρατάμε μετρητά και ότι «είναι καλύτερο να κρατάμε ένα ρευστό, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων – εφόσον είναι ισορροπημένο».

Το κρυπτονόμισμα έχει θεωρηθεί από τους υποστηρικτές του ως μια μορφή ψηφιακού χρυσού και ως αντιστάθμισμα κατά του πληθωρισμού, ο οποίος έχει εκτοξευθεί στα ύψη υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Το Bitcoin είναι σαν τον χρυσό, αν και ο χρυσός είναι η καθιερωμένη επικερδής μετοχή και η εναλλακτική λύση στο εικονικό χρήμα» και ότι «είναι σχεδόν η εναλλακτική λύση της νεότερης γενιάς στον χρυσό και δεν έχει εσωτερική αξία, αλλά έχει τεκμαρτή αξία και επομένως έχει κάποια αξία», είπε.

Ο Ντάλιο δήλωσε ότι το κρυπτονόμισμα θεωρείται απειλή για πολλές κυβερνήσεις και το μονοπώλιο των κεντρικών τους τραπεζών στο εικονικό νόμισμα.

«Το Bitcoin έχει μια σειρά από άλλα ζητήματα. Εάν αποτελεί απειλή για τις κυβερνήσεις, πιθανώς θα τεθεί εκτός νόμου σε ορισμένα μέρη όταν γίνει σχετικά ελκυστικό», είπε. «Μπορεί να μην τεθεί εκτός νόμου σε όλα τα μέρη. Δεν πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες ή τα μεγάλα ιδρύματα θα έχουν σημαντικό ποσό σε αυτό».

Ο Ντάλιο δήλωσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Είπε ότι ο παραδοσιακός τρόπος καταπολέμησης του πληθωρισμού μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, προκαλώντας πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και επιτρέποντας τη συρρίκνωση της οικονομίας, είναι πολιτικά τοξικός σήμερα.

«Δεν μπορείτε να επιτρέψετε άλλη μια οικονομική ύφεση», δήλωσε ο Ντάλιο.

Πιστεύει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν μπορεί να αυξήσει «τα επιτόκια αρκετά ώστε να τσιμπήσουν», προκειμένου να έχει μεγάλη επίδραση στον τρέχοντα πληθωρισμό.

«Τα επιτόκια πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλότερα τόσο από τον πληθωρισμό όσο και από τον ονομαστικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ», είπε.

Ο Ντάλιο φοβάται ότι μια «νοοτροπία μάχης μέχρι θανάτου» στην πολιτική σε όλη τη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια μορφή «εμφυλίου πολέμου», σε μια σειρά από «μάχες που δεν επιλύονται από το νόμο ή το Σύνταγμα», και προβλέπει ότι στις επερχόμενες εκλογές του 2022, «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα καμία από τις δύο πλευρές να μην αποδεχτεί ότι είναι η χαμένη».

Ένα άλλο θέμα ήταν η όλο και πιο τεταμένη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της κομμουνιστικής Κίνας.

«[Οι Αμερικανοί] πρέπει να κάνουν τρία πράγματα: πρέπει να κερδίζουμε περισσότερα από όσα ξοδεύουμε με το να είμαστε παραγωγικοί και να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας- πρέπει να συνεργαστούμε καλά οικονομικά και πολιτικά και πρέπει να αποφύγουμε τον πόλεμο με την Κίνα», είπε.

Ο Ντάλιο προβλέπει οικονομική επιδείνωση της κατάστασης για τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της υπερβολικής άντλησης χρημάτων στο σύστημα.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί και οι επιταγές τόνωσης που ήρθαν δεν θα έρθουν με τον ίδιο ρυθμό, προκαλώντας επιδείνωση των συνθηκών», πρόσθεσε.

Του Bryan Jung

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε