Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Γενική απεικόνιση των κεντρικών γραφείων των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στην Ατλάντα στις 23 Απριλίου 2020. (Tami Chappell/AFP via Getty Images)

Το CDC παρείχε στο Facebook παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια COVID-19, όπως δείχνουν email

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έδωσαν παραπλανητικές πληροφορίες στο Facebook, καθώς οι εταίροι εργάζονταν για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο πιο πρόσφατο παράδειγμα αξιωματούχων του CDC που διατυπώνουν ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

Σε ένα μήνυμα της 3ης Ιουνίου, ένα στέλεχος του Facebook ανέφερε ότι το CDC βοήθησε την εταιρεία «να καταρρίψει τους ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια COVID και τα παιδιά» και ζήτησε βοήθεια για την αντιμετώπιση των ισχυρισμών σχετικά με τα εμβόλια για μωρά και νήπια, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι τα εμβόλια δεν ήταν αποτελεσματικά.

Αρκετές εβδομάδες αργότερα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν τα εμβόλια Moderna και Pfizer για μικρά παιδιά και το CDC τα συνέστησε, ένας αξιωματούχος του CDC απάντησε προσφέροντας μη υποστηριζόμενες πληροφορίες.

«Οι ισχυρισμοί ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι αναποτελεσματικά για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών είναι ψευδείς και η πίστη σε τέτοιους ισχυρισμούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε δισταγμό για την επιστροφή του εμβολίου», έγραψε ο αξιωματούχος του CDC. Τα ονόματα όλων των αξιωματούχων που αναφέρονται σε αυτή την ιστορία έχουν διαγραφεί στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δικαστικής διαδικασίας κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Τα εμβόλια COVID-19 που είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποτελεσματικά στην προστασία των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών, από το να αρρωστήσουν σοβαρά, να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο και ακόμη και να πεθάνουν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του CDC.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου σε μικρά παιδιά.

Έλλειψη πληροφοριών

Στη δοκιμή της Moderna για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών καταγράφηκαν μηδενικά κρούσματα σοβαρής νόσου COVID-19, συμπεριλαμβανομένου κανενός στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου. Στη δοκιμή της Pfizer για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών, έξι από τα επτά κρούσματα COVID-19 εμφανίστηκαν σε παιδιά που έλαβαν εμβόλιο.

«Οι κλινικές δοκιμές δεν είχαν ισχύ για να ανιχνεύσουν την αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσου σε μικρά παιδιά», δήλωσε η Δρ Σάρα Όλιβερ, αξιωματούχος του CDC, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης πριν ο οργανισμός συστήσει τα εμβόλια για μικρά παιδιά.

Επιπλέον, το τελικό σημείο των δοκιμών ήταν ένα συγκεκριμένο επίπεδο αντισωμάτων, τα οποία πιστεύεται αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν τρόπο προστασίας από την COVID-19.

Οι εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας για την προστασία από τη μόλυνση έδειξαν χαμηλή αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Moderna- η εκτίμηση της Pfizer ήταν υψηλότερη, αλλά κρίθηκε αναξιόπιστη.

«Οι δοκιμές δεν μας ενημερώνουν καθόλου για τον κίνδυνο συμπτωματικής λοίμωξης μετά το Pfizer και μας δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα είναι φτωχή μετά το Moderna και δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να διαρκέσει η όποια προστασία και οι δοκιμές δεν μας έδωσαν καμία πληροφορία για τη μείωση της σοβαρής νόσου», δήλωσε η Δρ Τρέισι Χόεγκ, επιδημιολόγος στην Καλιφόρνια, στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το CDC, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως «η υπηρεσία προστασίας της υγείας του έθνους», αναφέρει στον ιστότοπό του ότι έχει δεσμευτεί να βασίζει όλες τις αποφάσεις του «στα υψηλότερης ποιότητας επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν ανοιχτά και αντικειμενικά». Οι αξιωματούχοι του έχουν επανειλημμένα δηλώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι ο οργανισμός λαμβάνει αποφάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Το CDC ήταν πιο επιφυλακτικό νωρίτερα το 2022, όπως προκύπτει από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όταν του ζητήθηκε να κρίνει αν οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς, ένας αξιωματούχος είπε ότι ο οργανισμός «δεν μπορεί να μιλήσει γι’ αυτό μέχρι οι φαρμακευτικές εταιρείες να αναφέρουν δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι σοβαρής ασθένειας ή θανάτου στα παιδιά <5 ετών».

Σημαντική εταιρική σχέση

«Σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι που συγκεντρώσατε την ομάδα για να συναντηθείτε μαζί μας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήταν απίστευτα εξυπηρετικό. Η συνεργασία σας είναι ζωτικής σημασίας για εμάς ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε τους ψευδείς και επιβλαβείς ισχυρισμούς σχετικά με την COVID-19 και τα εμβόλια στην πλατφόρμα μας», έγραψε ένα στέλεχος του Facebook στο CDC τον Φεβρουάριο.

«Σε συνέχεια της συνάντησής μας, μοιράζομαι παρακάτω τον μακρύ κατάλογο των ισχυρισμών που αφαιρούμε επί του παρόντος σχετικά με το εμβόλιο COVID, επειδή οι αρχές δημόσιας υγείας, όπως το CDC, έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι ψευδείς και θα μπορούσαν να συμβάλουν σε επικείμενη σωματική βλάβη εάν γίνουν πιστευτοί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το Facebook εξακολουθεί να αφαιρεί περιεχόμενο που αναφέρει ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν είναι αποτελεσματικά κατά σοβαρών ασθενειών ή θανάτου, παρόλο που η αποτελεσματικότητα των εμβολίων τόσο κατά της μόλυνσης όσο και κατά των σοβαρών ασθενειών έχει πέσει κατακόρυφα από τότε που εμφανίστηκε η Όμικρον στα τέλη του 2021, ιδίως εν μέσω των νεότερων υποπαραλλαγών της Όμικρον.

«Όταν λέμε ότι θα αφαιρέσουμε τους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν είναι αποτελεσματικά, αναφερόμαστε συγκεκριμένα στους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν γενικά από σοβαρή ασθένεια ή θάνατο από την COVID-19 ή ότι δεν παρέχουν καμία απολύτως προστασία στην προσβολή από την COVID-19», αναφέρει το Facebook στην ιστοσελίδα του. «Ωστόσο, θα επιτρέψουμε τους ισχυρισμούς ότι κάποιος μπορεί ακόμα να προσβληθεί από COVID-19, παρόλο που είναι πλήρως εμβολιασμένος».

Το Facebook δεν επικαλείται το CDC στον ιστότοπό του. Προσδιορίζει ορισμένους οργανισμούς των οποίων τις συμβουλές λαμβάνει ως γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών. αναφέρει επίσης ότι χρησιμοποιεί «κυβερνητικές υγειονομικές αρχές» για τη θέσπιση κανόνων γύρω από το περιεχόμενο της COVID-19.

Το CDC ήταν η πηγή για την επανεξέταση πολλών από τους ισχυρισμούς που παρατίθενται στον ιστότοπο του Facebook, σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στις 8 Νοεμβρίου 2021, για παράδειγμα, ένας αξιωματούχος του CDC εξέτασε επτά ισχυρισμούς και τους χαρακτήρισε όλους ψευδείς. Και οι επτά αναφέρονται επί του παρόντος ως ψευδείς από το Facebook.

Αυτό περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια COVID-19 μεταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς είναι αληθινός. Περιλαμβάνει επίσης τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια COVID-19 αλλοιώνουν το αίμα των ανθρώπων. Τουλάχιστον μια μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί εμβολιασμένοι ασθενείς έχουν μη φυσιολογικό αίμα, ενώ οι θρόμβοι αίματος είναι μια γνωστή παρενέργεια του εμβολίου COVID-19.

Το Facebook «βασιζόταν στην εμπειρογνωμοσύνη σας» σχετικά με το αν ορισμένες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των θρόμβων αίματος και της παράλυσης Bell, μπορούν να προκληθούν από τα εμβόλια COVID-19, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Facebook στην υπηρεσία στις 28 Οκτωβρίου 2021, σε άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ του Facebook και του CDC σε δικαστική κατάθεση. (Στιγμιότυπο μέσω της Epoch Times)

 

Αποκομμένο από το γενικό πλαίσιο

Το Facebook δεν ήταν το μόνο που βασίστηκε στο CDC.

Το Twitter και η Google ζήτησαν από το CDC να σταθμίσει τους ισχυρισμούς γύρω από την COVID-19 και τα εμβόλια, όπως δείχνουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στις 16 Απριλίου 2021, για παράδειγμα, ένα στέλεχος του Twitter δήλωσε ότι η ομάδα του «ζήτησε παραδείγματα προβληματικού περιεχομένου, ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε τις τάσεις», προσθέτοντας: «Όλα τα παραδείγματα παραπληροφόρησης είναι χρήσιμα, αλλά ειδικότερα, αν έχετε παραδείγματα απάτης – όπως δόλιες θεραπείες του covid, δόλιες κάρτες εμβολίων κ.λπ., αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο».

Το CDC απάντησε με ένα φύλλο με τέσσερις τομείς, εκ των οποίων οι δύο σχετίζονται με τα εμβόλια.

Η μία ήταν ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια δεν είχαν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν εγκρίνει κανένα από τα εμβόλια εκείνη τη στιγμή- όλα ήταν διαθέσιμα με άδεια επείγουσας χρήσης. Ένα άλλο αφορούσε το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίων (Vaccine Adverse Event Reporting System-VAERS), το οποίο διαχειρίζονται το CDC και οι ρυθμιστικές αρχές. Το υπολογιστικό φύλλο, το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εξηγούσε πώς τα δεδομένα από το σύστημα αναφοράς «αποσπάστηκαν από το γενικό πλαίσιο», δήλωσε το CDC.

«Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό- αναλάβαμε δράση (επισημαίνοντας ή αφαιρώντας) τα Tweets που παραβιάζουν τους κανόνες μας», δήλωσε στέλεχος του Twitter.

Η Google, εν τω μεταξύ, ζήτησε βοήθεια για ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 την άνοιξη του 2020, όπως προκύπτει από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μια προηγούμενη δημοσίευση email από αίτημα για την Ελευθερία της Πληροφορίας (Freedom of Information Act-FOIA) έδειξε πώς το CDC συναντιόταν τακτικά με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στο πλαίσιο των προσπαθειών να τις πείσουν να πατάξουν την παραπληροφόρηση.

Το Facebook, το Twitter, η Google και το CDC δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το μοτίβο της παραπληροφόρησης

Το CDC προώθησε αδιάκοπα τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προσέφερε παραπληροφόρηση σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ το έκανε.

Τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του οργανισμού, δήλωσαν ψευδώς τον Ιούνιο, ενώ πίεζαν για την έγκριση των εμβολίων για τα μικρά παιδιά, ότι η COVID-19 ήταν μία από τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου για την ηλικιακή ομάδα. Κανείς τους δεν έχει προσφέρει ακόμη ενημέρωση μετά τη διόρθωση της μελέτης που επικαλέστηκαν – η οποία δεν ανέφερε με ακρίβεια τα δεδομένα του CDC.

Ο οργανισμός έχει επίσης δώσει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων και των παρενεργειών των εμβολίων, έχει επικαιροποιήσει τον ορισμό του εμβολίου και έχει τροποποιήσει άλλες ιστοσελίδες, αλλάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις δραστικά τους ορισμούς και τις συμβουλές του.

Σε μια σημαντική ενημέρωση τον Αύγουστο, το CDC ανακάλεσε τις συστάσεις για διαφορετική μεταχείριση των μη εμβολιασμένων ατόμων και αναγνώρισε την προστασία που λαμβάνει ένα άτομο από την ανάρρωση από την COVID-19.

«Η παραπληροφόρηση του χθες είναι η σημερινή … καθοδήγηση δημόσιας υγείας, η οποία είναι μια απεικόνιση του γεγονότος ότι η επιστήμη και η λογοκρισία είναι εντελώς ασυμβίβαστες και ότι η λογοκρισία μπορεί μόνο να σταματήσει την πρόοδο της επιστήμης και μπορεί να σταματήσει τη δοκιμή νέων υποθέσεων και νέων ιδεών προσπαθώντας να αποκλείσει πρόωρα αυτά τα ερωτήματα, και αυτό απλά δεν είναι το πώς λειτουργεί η επιστήμη», δήλωσε στην Epoch Times ο Άαρον Κεριάτι, επικεφαλής της ιατρικής δεοντολογίας στο The Unity Project και ενάγων στην αγωγή από όπου προέκυψαν τα νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Σε ένα άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της υπόθεσης, το CDC χαρακτήρισε διάφορους ισχυρισμούς ως παραπληροφόρηση, παρά τον κύριο όγκο των στοιχείων που τους υποστηρίζουν.

Για παράδειγμα, ο ισχυρισμός ότι «τα παιδιά που είναι υγιή δεν χρειάζεται να λάβουν το εμβόλιο COVID-19» θεωρήθηκε παραπληροφόρηση, παρόλο που ορισμένοι ειδικοί το είπαν αυτό, επισημαίνοντας τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τη μειωμένη ισχύ των νεότερων παραλλαγών και το γεγονός ότι τα παιδιά χωρίς συνοσηρότητες δεν κινδύνευσαν ποτέ ιδιαίτερα από την COVID-19.

Στο μήνυμα, το οποίο εστάλη σε περισσότερους από 100 αρμόδιους κολλεγίων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και άλλων ιδρυμάτων, το CDC ανέφερε επίσης ότι είναι παραπληροφόρηση να λέγεται ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά και δεν απαιτούνται για τα παιδιά.

Ο Δρ Τοντ Πόρτερ, παιδίατρος στο Ιλινόις, δήλωσε ότι συνήθιζε να βασίζεται στο CDC και σε άλλες ομάδες όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, οι οποίες έχουν ευθυγραμμιστεί στενά με το CDC κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και δεν είχε απαραίτητα το χρόνο να ελέγξει όλες τις συστάσεις τους.

«Αυτή η εμπιστοσύνη και η εξάρτηση έχει καταρρεύσει κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας και ίσως αυτό που με έσωσε είναι η αναγνώριση της σημασίας του First Do No Harm, της ισορροπίας του κινδύνου έναντι της βλάβης και της προθυμίας να αμφισβητώ και να είμαι ανεξάρτητος στοχαστής ακόμη και όταν δεν ταιριάζει με το αφήγημα», δήλωσε ο Πόρτερ στην Epoch Times μέσω email. «Απλά προσεύχομαι ότι πολλοί από τους χιλιάδες παιδίατρους εκεί έξω κάνουν το ίδιο, ωστόσο σε ποια οργάνωση μπορούμε τώρα να απευθυνθούμε;».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε