Σάββατο, 30 Σεπ, 2023
Η ομάδα της δράσης προσέφερε σε κάθε νοικοκυριό ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας, δείχνοντας τον σωστό τρόπο χρήσης των συσκευών και βοηθώντας στην τοποθέτησή τους.

Οι κάτοικοι των Λειψών παίρνουν και αυτοί «το νερό στα χέρια τους»

Η ορθή χρήση υδάτινων πόρων φέρνει τους Λειψούς ένα βήμα πιο κοντά στον βιώσιμο τουρισμό

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Το νερό είναι στα χέρια μας» που υλοποιούν στην Ελλάδα το Finish και η ομάδα δράσης Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), με την ενεργή στήριξη του Δήμου Λειψών, εξόπλισαν όλα τα νοικοκυριά του νησιού με ειδικά φίλτρα εξοικονόμησης νερού, δείχνοντας τον σωστό τρόπο χρήσης των συσκευών και βοηθώντας στην τοποθέτησή τους.

Παράλληλα, έπειτα από ενέργειες του Δήμου για την αγορά ψηφιακού εντοπιστή βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, μηδενίζονται οι διαρροές νερού καθώς πλέον εντοπίζεται και αποκαθίσταται κάθε πρόβλημα που θα οδηγούσε σε σπατάλη πόρων. Για το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος χλωρίωσης και θα γίνει αναβάθμιση της μονάδας αφαλάτωσης ύστερα από μελέτη και αίτημα του Δήμου στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος της ποιότητας του νερού, αλλά και η ενίσχυση της ημερήσιας παραγωγής κατά 15%, ώστε να προβλεφθεί η αυξανόμενη τουριστική κίνηση με 24ωρη αδιάκοπη παροχή νερού.

«Το αποτέλεσμα των ενεργειών που ήδη υλοποιούνται εντυπωσιάζει. Μόνο για τον Ιούνιο του 2023 δαπανήθηκαν 4.000 κυβικά νερού λιγότερα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, οδηγώντας σε μια εντυπωσιακή μείωση κατανάλωσης νερού της τάξης του 32%», δήλωσε ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος και πρόσθεσε πως «η αποδοχή των τουριστών στο βιώσιμο κάλεσμα μας είναι μεγάλη και οι κρατήσεις για τους Λειψούς έχουν ανοδική πορεία με την πληρότητα στο νησί της Καλυψούς να εκτιμάται πως θα “αγγίξει” το 95% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μέσα από τις παρεμβάσεις μας, θα διατίθεται στο μέλλον επαρκές πόσιμο νερό με πολύ καλύτερη ποιότητα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες μας.

Η oρθή διαχείριση των υδάτινων πόρων που παράγονται μέσω αφαλάτωσης έφερε τους Λειψούς ένα βήμα κοντύτερα στον βιώσιμο τουρισμό.

Το νησί των Δωδεκανήσων είναι το 4ο στη σειρά που συμμετέχει στο πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού, μετά από τον Άγιο Ευστράτιο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά που είχαν δεχτεί την επίσκεψη του GWP-Med και του Finish τις περασμένες χρονιές.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε