Σάββατο, 14 Δεκ, 2024
(Daniel Pockett/Getty Images)

Βρετανική μελέτη: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν εύκολα την μετάλλαξη Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από τους εμβολιασμένους στις επαφές τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη βρετανική μελέτη, αν και οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτό δεν αποδυνάμωνε τη σημασία του εμβολιασμού για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής ασθένειας από COVID και πρόσθεσαν ότι απαιτείται μία ενισχυτική δόση.

Μια μελέτη διάρκειας ενός έτους από το Imperial College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε στο The Lancet την Πέμπτη διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτική στον εμβολιασμένο πληθυσμό.

«Διεξάγοντας επαναλαμβανόμενες και συχνές δειγματοληψίες από επαφές κρουσμάτων COVID-19, διαπιστώσαμε ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό στα οικογενειακά τους μέλη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων μελών», δήλωσε η Δρ. Ανίκα Σινγκαναγκάμ (Anika Singanagam) συν-επικεφαλής της μελέτης.

Η Σινγκαναγκάμ πρόσθεσε ότι τα ευρήματα, παρέχουν κάποια εικόνα για τον λόγο που η μετάλλαξη Δέλτα «συνεχίζει να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων COVID-19… ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Μια ανάλυση διαπίστωσε ότι το ιικό φορτίο μειώθηκε πιο γρήγορα για όσους εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο, τα επίπεδα μόλυνσης από τον ιό του ΚΚΚ, που προκαλεί η COVID-19, σε εμβολιασμένα άτομα ήταν παρόμοια με αυτά των μη εμβολιασμένων ατόμων, προσθέτοντας ότι αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να εξαπλωθεί παρά τον εμβολιασμό.

Επειδή η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, ένας άλλος ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη, ο Δρ. Ατζίτ Λαλβάνι (Ajit Lalvani), υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να κάνουν το εμβόλιο ή την αναμνηστική δόση για τη μείωση των σοβαρών συμπτωμάτων της COVID-19.

«Διαπιστώσαμε ότι η ευαισθησία στη μόλυνση αυξήθηκε ήδη μέσα σε λίγους μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου… επομένως θα πρέπει να λάβουν άμεσα την αναμνηστική δόση όσοι είναι να την κάνουν», είπε ο Λαλβάνι.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 621 συμμετέχοντες. Διαπιστώθηκε ότι από τις 205 επαφές ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα, το 38%, από εκείνους που ήταν ανεμβολίαστοι, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό. Μεταξύ των εμβολιασμένων, θετικοί βρέθηκαν το 25%.

Η ανοσία από τον πλήρη εμβολιασμό μειώθηκε επίσης σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με την έρευνά τους.

Ωστόσο, εν μέσω της ώθησης για εμβολιασμό μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ορισμένοι ανοσολόγοι και γιατροί υποστήριξαν ότι η φυσική ανοσία χρειάζεται περισσότερη έρευνα και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη λήψη αποφάσεων.

Ο Στιβ Τέμπλετον (Steve Templeton), ανοσολόγος στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, έγραψε ότι «το κλειδί για τον τερματισμό της πανδημίας ήταν πάντα το ανοσοποιητικό σύστημα».

«Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση λόγο της ισχυρής τους ανοσίας αναμφισβήτητα έχει αποδειχθεί ότι είναι καλό», είπε στις 22 Οκτωβρίου σε ένα άρθρο, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μια τάση για την ακύρωση του όρου «φυσική ανοσία», ένας ισχυρισμός ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοβούνται τους ανεμβολίαστους και μια απροθυμία να αντιμετωπίσουν το κοινό ως ενήλικες που μπορούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε