Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Ομάδες διάσωσης και άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να προσεγγίσουν παγιδευμένους κατοίκους μέσα σε κτίρια που κατέρρευσαν στα Άδανα της Τουρκίας, στις 6 Φεβρουαρίου 2023. (Πρακτορείο IHA μέσω AP)

Ξεπερνούν τους 8.300 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Ξεπερνούν τους 8.300 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι σεισμοί προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στην Τουρκία. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Twitter δείχνει αναρίθμητα κτίρια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια, ενώ μόνο μερικά ψηλά κτίρια στέκονται ακόμα όρθια. Ένα άλλο βίντεο δείχνει ένα κτίριο να γκρεμίζεται, ενώ οι άνθρωποι τρέχουν να σωθούν.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 5.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ άλλοι 2.470 στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 8.364 νεκρούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σε περίπου 20.000 τις επόμενες ημέρες.

Ζημιές σε υποδομές

Στη νότια περιοχή της Τουρκίας, όπου βρίσκονται μερικές από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι κακές συνδέσεις στο διαδίκτυο δυσχεραίνουν τις προσπάθειες διάσωσης. Σε ορισμένα μέρη, ο παγωμένος χειμώνας αποτελεί επίσης πρόκληση. Οικογένειες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε αυτοκίνητα που ήταν παρατεταγμένα στους δρόμους.

Στο Καχραμανμάρας, οικογένειες τυλίχτηκαν σε κουβέρτες και συγκεντρώθηκαν γύρω από φωτιές για να ζεσταθούν. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) λέγεται ότι έχει αναπτύξει 13.740 άτομα προσωπικού έρευνας και διάσωσης, καθώς και πάνω από 300.000 κουβέρτες, 100.000 κρεβάτια και 41.000 σκηνές στην περιοχή. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της AFAD, 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από τον σεισμό.

«Οι υποδομές έχουν καταστραφεί, οι δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για το ανθρωπιστικό έργο έχουν καταστραφεί, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στο πώς θα φτάσουμε στους ανθρώπους … αλλά εργαζόμαστε σκληρά», δήλωσε στο Reuters ο μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ Ελ-Μοστάφα Μπενλαμλίχ.

Ο σεισμός της Δευτέρας είναι ο φονικότερος στην Τουρκία από τότε που ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους έπληξε τη χώρα το 1999 και σκότωσε πάνω από 17.000 ανθρώπους.

Διεθνής βοήθεια

Η ιταλική Πολιτική Προστασία ανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία. Στις σεισμοπαθείς περιοχές επιχειρούν ήδη 47 Ιταλοί πυροσβέστες, 11 υγειονομικοί από τις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Λατίου και 10 στελέχη της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

«Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε και άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου υλικού για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νέλο Μουζουμέτσι. Μέρος της βοήθειας στην Τουρκία θα μεταφερθεί με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρόμοιες ομάδες αποστέλλονται επίσης από τις ΗΠΑ, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρουμανία. Το Ισραήλ, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίσης υποσχεθεί βοήθεια.

Το Ιράν έχει στείλει φάρμακα, τρόφιμα και σκηνές στη Συρία. Το στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσίας βοηθά στις προσπάθειες ανάκαμψης στη βόρεια Συρία, με τα δύο έθνη να είναι σύμμαχοι του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η Ινδία έχει αποστείλει μια ιατρική ομάδα 99 μελών εξοπλισμένη με μηχανήματα ακτίνων Χ, μονάδα παραγωγής οξυγόνου και καρδιολογικά μόνιτορ για τη δημιουργία μιας ιατρικής μονάδας 30 κλινών. Η Κίνα ανακοίνωσε 40 εκατομμύρια γιουάν (5,9 εκατομμύρια δολάρια) σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε