Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Μετανάστες εργάτες και συγγενείς τους περιμένουν το τρένο για Σεντζέν, στην Ανατολική Στάση Γιτσάνγκ, πόλη Γιτσάνγκ, επαρχία Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, 23 Μαρτίου 2020. (STR/AFP via Getty Images)

Δύο νότιες κινεζικές πόλεις επιβεβαιώνουν νέο κύμα επιδημίας, κρούσματα και σε μαθητές

Η πόλη Γκουανγκτζού της Κίνας ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου ότι εντόπισε 185 κρούσματα του ιού του ΚΚΚ μετά τον μαζικό έλεγχο που έγινε σε «ομάδες κλειδιά».

Όμως, χρήστες στο κινεζικό διαδίκτυο συνειδητοποίησαν ότι τα δεδομένα αυτά δεν ταιριάζουν με τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει πρωτύτερα η κυβέρνηση της [επαρχίας] Γκουανγκντόγνκ.

Δύο μέρες νωρίτερα, στην κοντινή πόλη Σεντζέν, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν βρεθεί ως φορείς του ιού, έξι εκπαιδευτικοί και 21 μαθητές.

Η Γκουανγκτζού και η Σεντζέν είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.

Στις 27 Απριλίου, θα ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την επαρχία, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές πρέπει να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις εισαγωγής τους στο λύκειο και το πανεπιστήμιο τον Ιούλιο.

Οι αρχές της επαρχίας ανησυχούν για το πώς θα αποτρέψουν την διάδοση του ιού στα σχολεία.

Γκουανγκτζού

Η κυβέρνηση της Γκουανγκτζού δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της στις 24 Απριλίου ότι οι αρχές ξεκίνησαν να κάνουν διαγνωστικά τεστ νουκλεϊκού οξέος σε όλες τις «ομάδες κλειδιά». Η κυβέρνηση δεν εξήγησε ποιοί ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα των «ανθρώπων κλειδιά», οι αρχές εξέτασαν 10.280 άτομα και 139 από αυτούς ήταν θετικοί ως ασυμπτωματικοί φορείς.

Η δεύτερη και η τρίτη ομάδα αφορά ανθρώπους που ελέγχθηκαν σε «περιοχές κλειδιά» και «σχετικές περιοχές». Για αυτές τις κατηγορίες η κυβέρνηση δεν δημοσιοποίησε τον αριθμό των θετικών στον ιό.

Η τέταρτη ομάδα αφορά «όσους βρίσκονται στον κύκλο στενών επαφών οικογενειών και χώρων εργασίας που έχουν κρούσματα», συμπεριλαμβανομένων των οδηγών ταξί.

Συνολικά, ελέγχθηκαν 31.391 άτομα για την τέταρτη κατηγορία. Και όλα ήταν αρνητικά.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μεγάλης κλίμακας επιθεωρήσεων για τις τέσσερις αυτές ομάδες «ελέγχθηκαν συνολικά 138.700 άνθρωποι… 185 ήταν θετικοί. Από όσους μολύνθηκαν, οι 164, ή το 88,6 τοις εκατό, είναι ασυμπτωματικοί φορείς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Όμως, η νέα ανακοίνωση δεν ήταν ακριβής.

Στην νέα ανακοίνωση ειπώθηκε ότι όλοι οι οδηγοί ταξί είχαν αρνητικά αποτελέσματα μετά τη δειγματοληψία. Αλλά η ίδια η κυβέρνηση πριν μερικές μέρες είχε ανακοινώσει δύο οδηγούς ταξί οι οποίοι ήταν θετικοί στον ιό.

Στις 21 Απριλίου, η δημοτική επιτροπή υγείας της Γκουανγκτζού ανακοίνωσε ότι ένας 49χρονος οδηγός ταξί διαγνώστηκε ως ασυμπτωματικός φορέας. Οδηγούσε όχημα ταξί με πινακίδα YueA 6J1H3. Ο οδηγός ελέγχθηκε στα πλαίσια μιας «ομάδας κλειδιού», καθώς αποτελούσε στενή επαφή ενός πρόσφατα διαγνωσμένου [ως φορέα] ατόμου.

Στις 17 Απριλίου, η επιτροπή ανακοίνωσε έναν 43χρονο οδηγό ταξί ο οποίος ήταν φορέας του ιού. Προτού εμφανίσει συμπτώματα στις 14 Απριλίου, είχε ήδη κάνει διάφορες διαδρομές με πελάτες. Όταν πήγε σε νοσοκομείο για να νοσηλευτεί, τότε διαγνώστηκε ως θετικός στον ιό.

Μια εργαζόμενη του συστήματος υγείας ψεκάζει με απολυμαντικό ένα ταξί στην Γκουανγκτζού, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, 16 Απριλίου 2003. (STR/AFP via Getty Images)

 

Σεντζέν

Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ ζήτησε από όλους τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου να επιστρέψουν στις τάξεις στις 27 Απριλίου.

Όλα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε ολόκληρη την Κίνα μετά τις διακοπές του νέου σεληνιακού έτους, στην προσπάθεια να αποτραπεί η διάδοση του ιού. Στις αρχές Απριλίου, οι τοπικές αρχές, ανυπόμονες να ισχυριστούν ότι ο ιός είχε περιοριστεί, ανακοίνωσαν τα σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων.

Οι μαθητές άλλων βαθμίδων και των δημοτικών σχολείων στην Γκουανγκντόνγκ θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 11 Μαΐου.

Η δημοτική επιτροπή υγείας της Σεντζέν ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου στις 22 Απριλίου ότι κάποιοι μαθητές και εκπαιδευτικοί ήταν μολυσμένοι με τον ιό του ΚΚΚ. Είναι αβέβαιο το πότε ή το πώς ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

«Νόσησαν έξι εκπαιδευτικοί, πέντε από τους οποίους ήταν διαγνωσμένα κρούσματα και ο ένας ασυμπτωματικός φορέας», είπε ο Γου Μπινγκ, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής. «Τέσσερις [διαγνωσμένοι] εκπαιδευτικοί πήραν εξιτήριο. Ένας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο».

Ο Γου είπε ότι νόσησαν 21 μαθητές. Πρόκειται για 10 μαθητές δημοτικού σχολείου, επτά μαθητές γυμνασίου ή λυκείου, και τέσσερις φοιτητές πανεπιστημίου.

Η Σεντζέν είναι μια πόλη με μεγάλο αριθμό μεταναστών εργατών προερχόμενων από την επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα. Αφότου έκλεισαν τα σχολεία τον Ιανουάριο για το νέο σεληνιακό έτος, πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές επέστρεψαν στις πόλεις τους.

Τώρα που τα σχολεία ανοίγουν ξανά, υπάρχει η ανησυχία ότι ίσως κάποιοι εκπαιδευτικοί ή μαθητές είναι φορείς του ιού και άθελά τους μπορεί να τον μεταδώσουν στις σχολικές τους κοινότητες.

Μετανάστες εργάτες και συγγενείς τους περιμένουν το τρένο για Σεντζέν, στην Ανατολική Στάση Γιτσάνγκ, πόλη Γιτσάνγκ, επαρχία Χουμπέι, Κίνα, 23 Μαρτίου 2020. (STR/AFP via Getty Images)

 

Η επιτροπή υγείας της Σεντζέν ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της στις 23 Απριλίου ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων που βρίσκεται κοντά σε μαθητές πρέπει να κάνουν τεστ νουκλεϊκού οξέος προτού επιστρέψουν στο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που επιστρέφουν από την Γουχάν —την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι και σημείο όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός— πρέπει να κάνουν το τεστ δύο φορές. Το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο τεστ πρέπει να είναι επτά ημέρες ή περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να τεθούν υπό απομόνωση για 14 μέρες αφότου φτάσουν στην Σεντζέν. Εκείνοι που έχουν πράσινο κώδικα υγείας QR —βάσει εφαρμογής κινητού τηλεφώνου η οποία χρησιμοποιείται για να καταγράφουν οι πολίτες την κατάσταση υγείας τους— μπορούν να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι ή στο σχολείο. Άλλοι που δεν έχουν τον πράσινο κώδικα πρέπει να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία που έχουν μετατραπεί σε κέντρα απομόνωσης, όπου πρέπει να πληρώσουν όποιο ποσό υφίσταται.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που επιστρέφουν από άλλες πόλεις της Χουμπέι χρειάζεται να κάνουν ένα μόνο τεστ νουκλεϊκού οξέος αλλά θα χρειαστεί επίσης κατά την άφιξή τους να τεθούν υπό απομόνωση.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο άλλο ειδικό πρωτόκολλο για μαθητές και εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν από άλλες πόλεις της Κίνας.

Η επιτροπή ζήτησε από κάθε σχολείο να έχει προς διάθεση μάσκες για όλο το προσωπικό και τους μαθητές, υπέρυθρα θερμόμετρα που εμφανίζουν σε οθόνη τη θερμοκρασία σώματος των ανθρώπων που περνάνε από μπροστά τους, προστατευτικές στολές, απολυμαντικό και ούτω καθεξής. Κάθε εκπαιδευτικός και μαθητής θα πρέπει να χρησιμοποιεί δύο μάσκες καθημερινά.

Η Γκουανγκτζού, εν τω μεταξύ, έχει έναν μεγάλο πληθυσμό μαθητών. Σύμφωνα με δεδομένα του γραφείου εκπαίδευσης της πόλης, υπάρχουν 512 γυμνάσια και λύκεια στην πόλη, με 113.700 μαθητές γυμνασίου και 53.700 μαθητές λυκείου.

167.400 μαθητές (113.700 συν 53.700) για 512 σχολεία σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε σχολείο έχει 327 μαθητές (167.400 διά 512).

Οι αρχές ανησυχούν επίσης ότι ο ιός θα μπορούσε να διαδοθεί εύκολα μεταξύ ενός πυκνού συνόλου μαθητών και ζήτησε από κάθε σχολείο να έχει λιγότερους από 25 μαθητές ανά τάξη. Στην Γκουανγκτζού, οι αρχές είπαν ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να κάθονται στο ίδιο θρανίο. Στην Σεντζέν, τα σχολεία δεν θα έχουν κανένα διαγώνισμα τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά το άνοιγμά τους —αυτό γιατί συνήθως τα διαγωνίσματα γίνονται μαζικά με μεγάλους αριθμούς μαθητών σε μία αίθουσα.

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη και δεν έχει καμία επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος στόχος μας είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε