Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
ESA / Hubble & NASA, W. Blair; εύσημα: ΛεοΣάτζ. NASA μέσωGetty Images)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ αποκαλύπτει το εντυπωσιακό κύμα μιας έκρηξης υπερκαινοφανούς ηλικίας 15.000 ετών

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (Χαμπλ) της NASA κατέγραψε το συναρπαστικό θέαμα «κορδελών» που μοιάζουν με πέπλο και πετούν στο διάστημα με απίστευτες ταχύτητες – μετά από μια έκρηξη υπερκαινοφανούς που συνέβη πριν από 15.000 χρόνια και θα ήταν ορατή από τους ανθρώπους στην Γη.

Το εντυπωσιακό κύμα της έκρηξης, γνωστό και ως Βρόχος του Κύκνου, αναδύθηκε από ένα τεράστιο ετοιμοθάνατο άστρο και συνεχίζει να ταξιδεύει στο διάστημα μέχρι και σήμερα.

Η εξαιρετική τεχνολογία του τηλεσκοπίου Χαμπλ, έχει καταγράψει με μεγάλη λεπτομέρεια εικόνες του βρόχου, από περίπου 2.400 έτη φωτός μακριά.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), το ετοιμοθάνατο άστρο, είχε πιθανότατα 20 φορές τη μάζα του ήλιου μας. Το κύμα της έκρηξης, που έχει επεκταθεί έως και 60 έτη φωτός από το
κέντρο του, εξακολουθεί να διαχέεται με ταχύτητες περίπου 350 χλμ. ανά δευτερόλεπτο στο διάστημα.

Εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA και της ESA πουαπεικονίζει ένα τμήμα του βρόχου Κύκνου περίπου 2.400 έτη φωτός μακριά. (ESA / Χαμπλ & NASA, W. Blair; Λέο Σατζ)

 

Σε αυτό το διαστημικό φαινόμενο δόθηκε το όνομα «βρόχος του Κύκνου», λόγω της θέσης του στον αστερισμό του Κύκνου. Αυτό που παρατηρούμε μέσα από το Χαμπλ, είναι το εξωτερικό άκρο της έκρηξης
του υπερκαινοφανούς.

Είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι, καθώς η ύλη του υπερκαινοφανούς προωθείται μέσω μιας χαμηλής πυκνότητας διαστρικής ύλης, στα εξωτερικά όρια του κύματος της έκρηξης. Εκεί, θερμαίνει και συμπιέζει σκόνη και αέρια, σχηματίζοντας μια δομή «πέπλου».

Το μέγεθος βοηθά. Σύμφωνα με την NASA, ολόκληρο το κύμα του βρόχου του Κύκνου, εκτείνεται σε μια περιοχή του ουρανού 36 φορές μεγαλύτερη από αυτήν μιας πλήρους Σελήνης.

Αφότου η τελευταία εικόνα κυκλοφόρησε τον Αύγουστο από την NASA, ο επιστημονικός συγγραφέας Κόρεϊ Πάουελ, δημοσίευσε την φωτογραφία στο Twitter, με τίτλο: «Πριν από 15.000 χρόνια, οι άνθρωποι είδαν έναν λαμπερό υπερκαινοφανή να αστράφτει στον αστερισμό του Κύκνου. Το συμβάν εκδηλώθηκε πριν την εμφάνιση της γραπτής γλώσσας, ωστόσο το σύμπαν κράτησε ένα όμορφο αρχείο της έκρηξης».

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, κατέγραψε τις πρώτες εικόνες του βρόχου του Κύκνου το 1991, μόλις έναν χρόνο από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου. Αρχικά, ένα πρόβλημα στον κύριο καθρέπτη του τηλεσκοπίου έκανε τις εικόνες να φαίνονται κάπως θολές εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, καθώς [το τηλεσκόπιο] είχε σχεδιαστεί να συντηρείται ενώ βρίσκεται σε τροχιά, αστροναύτες έχουν κάνει πολλαπλές επισκέψεις για να αντικαταστήσουν και να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό του.

Σήμερα, οι εκπληκτικές χρυσές κορδέλες του βρόχου του Κύκνου, εμφανίζονται πιο καθαρές από ποτέ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, σε μια φωτογραφία από ένα μέλος του πληρώματος της αποστολής Servicing 4, λίγο μετά την φωτογραφία από το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς, που φωτογράφησε το Χαμπλ με τον ρομποτικό του βραχίονα στις 13 Μαΐου 2009. (NASA / JSC / Wikimedia Commons)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε