Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ένας εργάτης σέρνει κομμάτια πάγου στον παγωμένο ποταμό Σονγκχουά στο Χάρμπιν της Κίνας, 11 Δεκεμβρίου 2019. (Noel Celis/AFP μέσω Getty Images)

Το 2ο κύμα της επιδημίας ξεσπά στην βόρεια κινεζική πόλη του Χάρμπιν

Η πόλη του Χάρμπιν στην βόρεια Κίνα αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του ιού του ΚΚΚ.

Οι κάτοικοι έχουν αναφέρει μεγάλες ουρές μπροστά στα νοσοκομεία, ενώ η αστυνομία έχει εμποδίσει την είσοδο οχημάτων σε τοπικούς αυτοκινητόδρομους, και τα νοσοκομεία ανακοίνωσαν νέους κανόνες για να αποτρέψουν την διάδοση του ιού του ΚΚΚ.

Ο ιός του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), κοινώς γνωστός ως νέος κορωνοϊός, εμφανίστηκε στο Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Από τον Ιανουάριο, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα σε άλλες κινεζικές πόλεις.

Το Χάρμπιν είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Χέιλονγκ-τζιανγκ της βορειοανατολικής Κίνας. Η πόλη εφάρμοσε μέτρα μερικού περιορισμού την περασμένη εβδομάδα.

Και στις 15 Απριλίου, η δημοτική κυβέρνηση ανακοίνωσε ξαφνικά ότι θα αντικαταστήσει τον διευθυντή της τοπικής επιτροπής υγείας της, χωρίς να παρέχει λόγο.

Οι Χέιλονγκ-τζιανγκ και Χάρμπιν ανέφεραν δημοσίως τα πρώτα κρούσματα του ιού στις 21 και 23 Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, από τις 23 Φεβρουαρίου, η επαρχία δεν ανέφερε νέα εγχώρια κρούσματα —μέχρι τις 9 Απριλίου, όταν το Χάρμπιν ανέφερε ένα νέο κρούσμα και τρεις ασυμπτωματικούς φορείς.

Προηγούμενα ρεπορτάζ της Epoch Times έχουν τεκμηριώσει το πώς περιφερειακές αρχές στην Κίνα δεν δηλώνουν τα πραγματικά δεδομένα τους για τον ιό. Ωστόσο, η νέα αύξηση στα επίσημα δημοσιευμένα κρούσματα, σε συνδυασμό με πληροφορίες από πρώτο χέρι στην πόλη, δείχνουν ότι η επιδημία έχει γίνει σοβαρή στο Χάρμπιν.

Τουρίστες περνούν από γλυπτά πάγου κατά την διάρκεια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού» στο Χάρμπιν, στην βορειοανατολική επαρχία Χέιλονγλ-τζιανγκ της Κίνας, 5 Ιανουαρίου 2020. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

 

Οι κάτοικοι

Στις 13 Απριλίου, ένας κάτοικος της πόλης βιντεοσκόπησε 5.000 έως 6.000 άτομα, όπως εκτίμησε, που περίμεναν σε ουρά μπροστά στο «Πρώτο Συνεργαζόμενο Νοσοκομείο του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Χάρμπιν» (HMU).

Στο βίντεο, οι άνθρωποι φορούν μάσκες και στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον. Κάποιοι κρατούν ακτινογραφίες στα χέρια τους.

Στις 14 Απριλίου, ένας οδηγός αυτοκινήτου προσπάθησε να εισέλθει στο Χάρμπιν μέσω της εθνικής οδού, αλλά τον σταμάτησε η αστυνομία. Κατέγραψε σε βίντεο τον αστυνομικό να του λέει: «Το Χάρμπιν βρίσκεται τώρα σε καραντίνα. Όλα τα αυτοκίνητα πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο απ΄ όπου ήρθαν. Κανένα αυτοκίνητο δεν επιτρέπεται να μπει στο Χάρμπιν».

Ένας κάτοικος του Χάρμπιν κοινοποίησε επίσης ένα βίντεο στις 15 Απριλίου στο κινεζικό διαδίκτυο, όπου εργάτες χτίζουν ένα προσωρινό τείχος για να απομονώσουν ένα συγκρότημα κατοικιών.

Μητέρα και κόρη φορούν μάσκα, πάνω σε ένα ποδήλατο στο Γουχάν, επαρχία Χουμπέι, Κίνα, 11 Απριλίου 2020. (Getty Images)

 

Νοσοκομεία

Εκείνη την ημέρα, το «Πρώτο Νοσοκομείο HMU» επιβεβαίωσε επίσης σε μια ανακοίνωση στον επίσημο λογαριασμό του στην κινέζικη πλατφόρμα WeChat, ότι το νοσοκομείο έχει διαγνώσει κρούσματα του ιού του ΚΚΚ.

«Οι θάλαμοι νοσοκομειακής περίθαλψης του νοσοκομείου είναι σε καραντίνα και η περιοχή των εξωτερικών χώρων τελεί υπό ημι-περιορισμό», δήλωσε το νοσοκομείο.

Το βράδυ, η κρατική εφημερίδα Health Times ανέφερε ότι το νοσοκομείο εφάρμοσε επίσης νέους κανόνες για να αποτρέψει την διάδοση του ιού.

«Όλοι οι γιατροί πρέπει να κάνουν πέντε πράγματα πριν παραλάβουν έναν ασθενή: Έλεγχο θερμοκρασίας σώματος. Καταγραφή ιστορικού επιδημιολογίας του ασθενούς. Αξονική τομογραφία των πνευμόνων του ασθενούς. Δοκιμή αντισωμάτων με το αίμα του ασθενούς. Δοκιμή νουκλεϊνικού οξέος [για την διάγνωση του ιού]», ανέφερε το άρθρο.

Μετά την εισαγωγή ενός ασθενούς, το νοσοκομείο εφάρμοσε τον κανόνα ότι κάθε δωμάτιο μπορεί να έχει μόνο έναν γιατρό και έναν ασθενή. Επιπλέον, οι ασθενείς κάτω των 60 ετών και οι οποίοι μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, δεν μπορούν να συνοδεύονται από κανένα οικογενειακό μέλος, και ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία στο τμήμα έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, δεν επιτρέπεται στους ασθενείς να επισκέπτονται ο ένας τον άλλον ενώ νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Το «Δεύτερο Συνεργαζόμενο Νοσοκομείο του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Χάρμπιν» ανακοίνωσε παρόμοιους κανόνες εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με το άρθρο. Ωστόσο, το νοσοκομείο δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ύπαρξη κρουσμάτων του ιού του ΚΚΚ.

Από την έναρξη της επιδημίας, η Χέιλονγκ-τζιανγκ καθόρισε 130 νοσοκομεία για τη θεραπεία της COVID-19, της νόσου που προκαλείται από τον ιό. 24 από αυτά βρίσκονται στο Χάρμπιν.

Αστυνομικός με μάσκα φρουρεί στο αεροδρόμιο Τιενχέ αφότου επανήλθε σε λειτουργία, στο Γουχάν, κεντρική επαρχία Χουμπέι, Κίνα, 8 Απριλίου 2020. (Hector Retamal/AFP μέσω Getty Images)

 

Επίσημα κρούσματα

Ο πρώτος ασθενής που αναφέρθηκε από την Χέιλονγκ-τζιανγκ στο ξέσπασμα του δεύτερου κύματος είναι ο κ. Γκούο, που διαγνώστηκε στις 9 Απριλίου. Δεν επισκέφθηκε πρόσφατα το Γουχάν ή άλλες πόλεις, αλλά εμφάνισε πυρετό στα τέλη Μαρτίου. Έγινε πιο σοβαρό στις 7 Απριλίου. Στη συνέχεια στάλθηκε σε νοσοκομείο στο Χάρμπιν.

Τις επόμενες μέρες, η φίλη του Γκούο, η κόρη της και ο φίλος της κόρης, όλοι διαγνώστηκαν θετικοί για τον ιό.

Αργότερα, ο 87χρονος κ. Τσεν, ο οποίος είχε δειπνήσει με τον Γκούο στα τέλη Μαρτίου, έδειξε επίσης θετικός. Στη συνέχεια διαγνώστηκαν επίσης οι δύο γιοι και η κόρη του Τσεν, ως φορείς.

Η τοπική επιτροπή υγείας ανέφερε στις 12 Απριλίου ότι ο Τσεν μετέδωσε τον ιό σε τουλάχιστον εννέα άτομα, συμπεριλαμβανομένων ατόμων στα νοσοκομεία όπου νοσηλευόταν.

Η επιτροπή δεν εξήγησε εάν ο Γκούο μετέδωσε τον ιό στον Τσεν ή το αντίστροφο.

Ένας αστυνομικός χειρονομεί καθώς εργάζεται σε έναν δρόμο με βαριά νέφωση στο Χάρμπιν, στην επαρχία Χέιλονγκ-τζιανγκ της βορειοανατολικής Κίνας, 21 Οκτωβρίου 2013. (STR/AFP/Getty Images)

 

Αναβληθέντα σχέδια

Το κρατικό ραδιόφωνο της Κίνας ανέφερε στις 11 Απριλίου ότι η κυβέρνηση της πόλης Χάρμπιν αποφάσισε να αναβάλει την ημερομηνία ανοίγματος για τα γυμνάσια. Τα σχολεία έκλεισαν σε εθνικό επίπεδο από το σεληνιακό νέο έτος, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Η πόλη σχεδίαζε αρχικά να επιστρέψει η Γ’ Γυμνασίου στις τάξεις, στις 17 Απριλίου.

Η Γ’ Λυκείου επέστρεψε ήδη στο σχολείο στις 7 Απριλίου. Η πόλη είπε ότι μπορούν να συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο, αλλά ότι κάθε σχολείο πρέπει να υιοθετήσει μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.

Οι μαθητές άλλων τάξεων θα μείνουν στο σπίτι και θα παρακολουθούν μαθήματα στο διαδίκτυο μέχρι νεωτέρας.

Στις 15 Απριλίου, η κρατική εφημερίδα Hongxing News επικοινώνησε με την τηλεφωνική γραμμή του δημαρχείου του Χάρμπιν. Υπάλληλος του γραφείου αρνήθηκε ότι το ξέσπασμα ήταν ένα δεύτερο κύμα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε