Τρίτη, 16 Απρ, 2024
Φωτογραφία / Antonios Ntoumas

Έρευνα: Το φως του ηλίου καταστρέφει τον ιό της Γουχάν ταχύτατα

Από τον Zachary Stieber

Κρατικές δοκιμές που έγιναν δείχνουν ότι το φως του ηλίου καταστρέφει τον ιό της Γουχάν (γνωστός και ως νέος κορωνοϊός ή ιός του ΚΚΚ *) ταχύτατα, σύμφωνα με μια έκθεση του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. (Department of Homeland Security Science and Technology Directorate). «Το φως του ηλίου καταστρέφει τον ιό γρήγορα», αναφέρει η έρευνα.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν το φως του ηλίου πάνω σε επιφάνειες και διαπίστωσαν ότι αυτό αύξησε σημαντικά το ποσοστό αδρανοποίησης του ιού  που εμφανίστηκε το περασμένο έτος στην ηπειρωτική Κίνα, σε αντίθεση με το σκοτάδι.

Ο χρόνος ημιζωής του ιού ήταν 2 λεπτά υπό πλήρη ηλιακή ένταση ή αντίστοιχη με εκείνη στη Νέα Υόρκη ή την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας θερινού ηλιοστασίου.

«Το φως του ηλίου περιόρισε τον μολυσματικό ιό σε επίπεδα μη ανιχνεύσιμα μετά από μόλις 3 λεπτά έκθεσής του σε ηλιακό φως αντίστοιχο με αυτό του μεσημεριανού ήλιου μιας ηλιόλουστης ημέρας σε κεντρικά γεωγραφικά πλάτη των ΗΠΑ», έγραψαν οι ερευνητές.

Το ήμισυ της ηλιακής έντασης εξόντωσε τον ιό σε 3 μόλις λεπτά, ενώ το ένα τέταρτο της ηλιακής έντασης, που ισοδυναμεί με μια ηλιόλουστη ημέρα στα τέλη Φεβρουαρίου, τον αδρανοποίησε σε 4 λεπτά.

Όταν δεν χρησιμοποιήθηκε το φως, ο ιός δεν έδειξε κάποια αποσύνθεση.

Ο κίνδυνος μετάδοσης από επιφάνειες που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους είναι χαμηλότερος κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τις δοκιμές.

Προβλέπεται να γίνουν περισσότερες δοκιμές πάνω σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του ιού, ώστε «να έχουμε καλύτερη κατανόηση σχετικά με τον ρυθμό αποσύνθεσης» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα υψηλότερα επίπεδα υγρασίας επίσης καταπολεμούν τον ιό, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Εάν μια τοποθεσία στην οποία έχει εντοπιστεί κρούσμα με COVID-19 (+) πρόκειται να εκκενωθεί για απολύμανση, εάν είναι εφικτό ανεβάστε τη θερμοκρασία και την υγρασία στον εσωτερικό της χώρο», έγραψαν. Η αύξηση της ροής του αέρα σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ερευνητές από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. εξέτασαν επίσης την αποτελεσματικότητα που έχουν τα καθαριστικά επιφανείας που κυκλοφορούν στην αγορά έναντι του ιού, και διαπίστωσαν ότι η χλωρίνη ή η ισοπροπυλική αλκοόλη70% εξόντωσαν τον ιό σε μόλις 5 λεπτά, τόσο σε υγρό όσο και σε ξηρό σάλιο σε ανοξείδωτο ατσάλι.

Σκοπεύουν επίσης να κάνουν δοκιμές και σε μικρότερους χρόνους επαφής με καθαριστικά, καθώς και να αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο άλλα, εκτός ραφιών, προϊόντα ανταποκρίνονταιενάντια στον ιό.

Η παραπάνω έκθεση δεν δημοσιεύθηκε  από την Κυβέρνηση αλλά μέσω του Yahoo News το οποίο την απέκτησε για να τη δημοσιεύσει στο διαδίκτυο, με την επισήμανση: «Μόνο για επίσημη χρήση».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. δήλωσε στην Epoch Times: «Το Υπουργείο είναι αφοσιωμένο στον αγώνα κατά του COVID-19 και η υγεία και ασφάλεια τουαμερικανικού λαού είναι η κορυφαία προτεραιότητά του».

«Πολιτική της Υπηρεσίας είναι να μην σχολιάζει έγγραφα που φέρεται να έχουν διαρρεύσει. Θα ήταν ανεύθυνο να εικάζαμε, να εξαγάγαμε συμπεράσματα ή να προσπαθούσαμε ακούσια να επηρεάσουμε την κοινή γνώμη με βάση ένα έγγραφο που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί προσεκτικά ή δεν έχει υποβληθεί σε αυστηρή προσέγγιση επιστημονικής επικύρωσης», πρόσθεσε.

Τον Μάρτιο, η Διεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσουν την έρευνα για τον ιό. Οι ερευνητές θα προσπαθούσαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο μιας σειράς συνθηκών, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία, για να προσδιορίσουν την επιβίωση του ιού στον αέρα, στα αναπνευστικά υγρά και σε διάφορους τύπους επιφανειών.

Η έρευνα έγινε στο εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Ανάλυσης Βιοασφάλειας και Πρόληψης (National Biodefense Analysis and Countermeasures Center). Έρευνες και για άλλους ιούς έδειξαν ότι το φως του ηλίου είναι επίσης αποτελεσματικό όσον αφορά την καταπολέμησή τους.

Τον Νοέμβριο του 2019, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλήρους έντασης προσομοίωση ηλιακού φωτός είχε ως αποτέλεσμα τα αερολύματα του ιού της γρίπης να αποσυντίθενται γρηγορότερα από ό, τι στο σκοτάδι. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Infectious Diseases. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2003 διαπιστώθηκε ότι το υπεριώδες φως μπορεί να «εξαλείψει αποτελεσματικά την ιική μολυσματικότητα» του SARS, ενός άλλου είδους κορωνοϊού.

* Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Επιμέλεια κειμένου: Κωνσταντία Παπαϊωάννου

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε