Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Το λογότυπο της εφαρμογής κοινής χρήσης βίντεο TikTok σε μια οθόνη τάμπλετ στο Παρίσι, στις 21 Νοεμβρίου 2019. (Lionel Bonaventure / AFP μέσω Getty Images)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το TikTok προσλαμβάνει διαδικτυακή αστυνομία για να παρακολουθεί χρήστες του εξωτερικού

Η Eva Fu συνέβαλε στο άρθρο

Ένας πρώην Κινέζος διαδικτυακός λογοκριτής εξιστορεί το πώς πέρασε συνέντευξη για το ρόλο της παρακολούθησης και της αστυνόμευσης βίντεο που δημοσιεύονται από διεθνείς χρήστες του TikTok, μιας κινεζικής εφαρμογής σύντομων βίντεο που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ο Λιου Λιπένγκ, ο οποίος για μια δεκαετία εργαζόταν ως διαδικτυακός λογοκριτής στην Κίνα, είπε ότι απορρίφθηκε για τη δουλειά το 2018 αφού πρότεινε στη συνέντευξή του ότι το TikTok δεν θα έπρεπε να λογοκρίνει υπερβολικά το περιεχόμενο επειδή οι Αμερικανοί εκτιμούν την ελευθερία του λόγου.

Περιέγραψε τη μητρική εταιρεία της TikTok ByteDance Technology Co, τον ψηφιακό κολοσσό με έδρα το Πεκίνο, της οποίας η εκτίμηση τον Μάιο έφτανε τα 100 δισεκατομμυρία δολάρια, ως «τη μεγαλύτερη και πιο τρομακτική μηχανή λογοκρισίας» που έχει δει ποτέ.

Οι ισχυρισμοί του πρώην λογοκριτή συμπίπτουν με τις αυξανόμενες ανησυχίες του κοινού για τους δεσμούς του TikTok με το κινεζικό καθεστώς και έρχονται τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να απαγορεύσει την εφαρμογή για κινδύνους εθνικής ασφάλειας. Αμερικανοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες σήμαναν τον συναγερμό ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύει και να λογοκρίνει Αμερικανούς χρήστες. Η εταιρεία αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο Λιου Λιπένγκ στις ΗΠΑ. (The Epoch Times)

 

Ο Λιου, από την πόλη Τιαντζίν της βόρειας Κίνας, έχτισε την καριέρα του ως «διαχειριστής περιεχομένου» για τις δημοφιλείς εφαρμογές κινέζικων μέσων ενημέρωσης, Weibo, μια πλατφόρμα τύπου Twitter και Leshi, μια πλατφόρμα βίντεο παρόμοια με το YouTube. Στην Κίνα, όλες οι εταιρείες κοινωνικών μέσων πρέπει να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας του καθεστώτος και να χρησιμοποιούν αλγόριθμους και ανθρώπινο δυναμικό για να παρακολουθούν και να απομακρύνουν δημοσιεύσεις που θεωρούνται ευαίσθητες από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Όμως, ο Λιου δεν ζητήθηκε μόνο να παρακολουθεί το περιεχόμενο στο -κλειστό με το Τείχος Προστασίας- διαδίκτυο της Κίνας. Ο πρώην λογοκριτής είπε ότι πέρασε συνέντευξη με την ByteDance στις 18 Οκτωβρίου 2018, για μια θέση διαχειριστή περιεχομένου που θα επιθεωρούσε τις ομιλίες στο εξωτερικό που γίνονται μέσα στο TikTok. Η ανακοίνωση για την πρόσληψη εργασίας ανέφερε ότι ο ρόλος περιλάμβανε τον έλεγχο «παγκοσμιοποιημένων βίντεο».

Παράλληλα με το TikTok, το ByteDance διαθέτει μια κινεζική έκδοση της εφαρμογής με το όνομα Douyin.

Ο Λιου, ο οποίος μετακόμισε με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο, χαρακτήρισε την εμπειρία της συνέντευξης ως «γελοία» – η εταιρεία έλαβε ακραία μέτρα για να διασφαλίσει το απόρρητο, κάτι που τον παραξένεψε τότε.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ByteDance στην Τιανζίν. Ένα μέλος του προσωπικού της ByteDance περίμενε τον Λιου καθώς έφτασε και «τον πήρε να περπατήσει σε κύκλους» μέσα στο κτίριο. Ο υπάλληλος του έδωσε επίσης οδηγίες να μην κοιτάξει τριγύρω.

«Μπορείς επίσης να βάλεις ένα μαύρο κάλυμμα στα μάτια μου», ανακάλεσε στην The Epoch Times. «Ένιωσα σαν να επισκέπτομαι το κρησφύγετο ενός εμπόρου ναρκωτικών». Δεν μπορούσε να γυρίσει το κεφάλι του στο πλάι, ούτε τον άφησαν να δει τους θαλάμους εργασίας, είπε.

«Δεν θα μπορέσω να το βρω [το γραφείο της Bytedance] αν πάω εκεί τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης που παρακολουθούν τους εργαζόμενους για να βεβαιωθούν ότι δεν θα πάρουν υλικό από τα γραφεία. Εκτίμησε ότι τα γραφεια της ByteDance στέγαζαν τουλάχιστον 4.000 υπαλλήλους εκείνη τη στιγμή, με ένα μέρος του προσωπικού να εργάζεται στο TikTok.

Ο βαθμός μυστικότητας τον μπέρδεψε, είπε ο Λιου, μέχρι να συνειδητοποιήσει τον σκοπό του ρόλου για τον οποίο του έπαιρναν συνέντευξη.

«Λογοκρίνουν άμεσα την ομιλία των Αμερικανών», είπε. Το προσωπικό της ByteDance «έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία πολιτικής κατεύθυνσης του ΚΚΚ… ανθρώπους που το ΚΚΚ έχει καταφέρει να το τρέμουν και ζουν μέσα στον φόβο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Λιου εξέφρασε ένα διαφορετικό όραμα για το ρόλο. Έχοντας στο παρελθόν ζήσει στο εξωτερικό για αρκετά χρόνια, ο Λιου είπε σε αυτόν που του έπαιρνε τη συνέντευξη: «Καταλαβαίνω περισσότερα για το πόσο ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί για την ελευθερία του λόγου και, επομένως, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε».

Ο Λιου τελικά απορρίφθηκε για τη δουλειά λόγω αυτών των απόψεων, πιστεύει ο πρώην λογοκριτής.

Η ByteDance τον προσέγγισε για άλλη δουλειά αφού ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα αυτό το έτος, την οποία αρνήθηκε.

Η TikTok δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το να βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες σημαίνει ότι ο Λιου πρέπει να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα και δεν υπάρχει «καμία επιστροφή», είπε.

Ο Λιου είπε ότι το σύστημα λογοκρισίας του ΚΚΚ έχει διογκωθεί και γίνει πιο περιοριστικό την τελευταία δεκαετία.

«Κάνουμε την πιο βρώμικη δουλειά, με τα όπλα της αστυνομίας πίσω από την πλάτη μας», είπε.

Η συμμετοχή στο κόμμα δεν ήταν υποχρεωτική όταν εισήλθε για πρώτη φορά στο επάγγελμα και η πρόσληψη πραγματοποιήθηκε με μυστικοπάθεια, είπε. Αυτές τις μέρες, η πρόσληψη είναι ανοιχτή, ενώ ένα από τα κύρια προσόντα είναι να έχεις ισχυρή «πολιτική συνειδητοποίηση». Ο Λιου σημείωσε ότι δημοσιεύσεις με ιδεολογίες που υποστηρίζονται από το ΚΚΚ, όπως ο πατριωτισμός και ο σοσιαλισμός, επιτρέπεται να παραμείνουν στην πλατφόρμα.

Οι προσλήψεις στοχεύουν επίσης στους αποφοίτους κολεγίου των οποίων οι απόψεις τους έχουν διαμορφωθεί μέσα από χρόνια εκπαίδευσης πλύσης εγκεφάλου του καθεστώτος, σύμφωνα με τον Λιου. Αυτή η νέα γενιά νεοσύλλεκτων έχει την τάση να λογοκρίνει υπερβολικά, και μάλιστα πρέπει να εκπαιδεύεται για το «πώς να μην διαγράφει ασυνείδητα», είπε.

Λογοκρισία

Δεν είναι η πρώτη φορά που το TikTok έχει τραβήξει την προσοχή για επιβολή λογοκρισίας σε στυλ Πεκίνου σε χρήστες του εξωτερικού.

Οι Epoch Times ανέφεραν πρόσφατα ότι η εφαρμογή έκλεισε τον λογαριασμό ενός Κινέζου φοιτητή στο Νιου Τζέρσεϋ, αφού δημοσίευσε ένα βίντεο που διακωμωδούσε τον κινεζικό εθνικό ύμνο.

Το TikTok τον περασμένο Δεκέμβριο δέχτηκε κατηγορίες για την αναστολή του λογαριασμού ενός αμερικανικού εφήβου που δημοσίευσε ένα βίντεο που επέκρινε την καταστολή των Μουσουλμάνων Ουιγούρων από το Πεκίνου στην μακρινή δυτική περιοχή της Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η The Guardian ανέφερε ότι το TikTok ανέθεσε στους συντονιστές του να λογοκρίνουν ορισμένα βίντεο με θέματα που θεωρούνται ταμπού από το κινεζικό καθεστώς, όπως η σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν και το Φάλουν Γκονγκ, μια πνευματική εξάσκηση που διώκεται άγρια στην Κίνα από το 1999. Το άρθρο βασίστηκε σε διαρροή εγγράφων που περιγράφουν λεπτομερώς τις οδηγίες εποπτείας της εφαρμογής. Το TikTok στην απάντησή του είπε ότι τέτοιες πολιτικές αντικαταστάθηκαν τον Μάιο του 2019 και δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Μια επιτροπή επιθεώρησης των ΗΠΑ διερευνά επί του παρόντος την 1 εκατομμυρίου δολαρίων απόκτηση της εφαρμογής κοινωνικών μέσων των ΗΠΑ Musical.ly  από την ByteDance  – η οποία μετονομάστηκε σε TikTok – το 2017. Διερευνά αν η συμφωνία εγείρει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Το Πεντάγωνο διέταξε πέρυσι το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ να διαγράψει το TikTok από τα τηλέφωνα εργασίας του. Η Wells Fargo ακολούθησε πρόσφατα την ίδια τακτική, ενώ οι εθνικές επιτροπές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών προειδοποίησαν το προσωπικό τους για τη χρήση της εφαρμογής.

Μετά την πρόσφατη απόφαση της Ινδίας για απαγόρευση του TikTok και 58 άλλων κινεζικών εφαρμογών, η κυβέρνηση Τραμπ επιβεβαίωσε ότι εξετάζει επίσης μια παρόμοια κίνηση. Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους είπε στις 15 Ιουλίου ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της διοίκησης «εξετάζουν τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που σχετίζονται με το TikTok, το WeChat και άλλες εφαρμογές».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτο-επιβεβλημένη προθεσμία για δράση, αλλά νομίζω ότι μιλάμε για εβδομάδες και όχι μήνες», δήλωσε ο Μέντοους.

Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET
Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε