Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024

Επιστήμονες υπολόγισαν την πιθανότητα της ύπαρξής μας

2011, Κατά τη διάρκεια ενός Ted Talk, η συγγραφέας και ποινικολόγος Mel Robbins θέλησε να αναδείξει την αξία κάθε ανθρώπινης ζωής, δηλώνοντας ότι: «η πιθανότητα να γεννηθείτε [ως εσείς], αγγίζει περίπου το 1 στα 400 τρισεκατομμύρια», σύμφωνα με μαθηματικούς υπολογισμούς.

Αυτή λοιπόν, είναι η πιθανότητα να γεννηθούμε — από τους συγκεκριμένους γονείς, με την ιδιαίτερη γενετική μας σύνθεση.

O Δρ. Ali Binazir επεκτάθηκε περαιτέρω πάνω σε αυτή τη σκέψη. Αφότου παρακολούθησε την ομιλία, έκανε τους δικούς του υπολογισμούς για την πιθανότητα ύπαρξή μας. Ο δρ. Binazir είναι συγγραφέας με εξειδίκευση στην «αυτοβελτίωση», με σπουδές στο Χάρβαρντ. Έλαβε το πτυχίο του στην ιατρική από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ξεκίνησε την ανάλυση, εξετάζοντας τις πιθανότητες συνάντησης των γονιών μας, έπειτα έλαβε υπ’ όψιν, τον αριθμό των ανδρών και των γυναικών που υπάρχουν στη Γη, καθώς και πόσους ανθρώπους του αντίθετου φύλου θα είχε συναντήσει η μητέρα και ο πατέρας μας, κατά τα πρώτα 25 χρόνια της ζωής τους. Στη συνέχεια, υπολόγισε τις πιθανότητες να μιλήσουν μεταξύ τους, να συναντηθούν και πάλι, να σχηματίσουν μια μακροπρόθεσμη σχέση, έπειτα να αποκτήσουν παιδιά μαζί· και σε συνδυασμό με το σωστό ωάριο και το σωστό σπέρμα, να δημιουργηθούμε.

Ταξιδεύει ακόμη πιο πίσω, εξετάζοντας ακόμη και την πιθανότητα όλων των προγόνων μας να ζευγαρώσουν, και όλα τα σωστά σπερματοζωάρια να συναντήσουν τα σωστά ωάρια, ώστε να δημιουργηθεί ο κάθε ένας απ’ αυτούς τους προγόνους.

Το συμπέρασμά του: «Οι πιθανότητες να υπάρχετε είναι ουσιαστικά μηδενικές».

Ο δόκτωρ Ali το επεξήγησε κάπως έτσι: «Είναι σαν την πιθανότητα να συγκεντρωθούν 2 εκατομμύρια άνθρωποι μαζί και να παίξουν ένα παιχνίδι ζαριών. Με αυτό το ζάρι να αποτελείται από τρισεκατομμύρια πλευρές και ο καθένας να ρίχνει μια ζαριά, [και όλες οι ζαριές] να καταλήγουν στον ίδιο ακριβώς αριθμό, φερ’ ειπείν, 550,343,279,001.

«Ο ορισμός του ‘θαύματος’ είναι, ένα συμβάν τόσο παράδοξο, ώστε να είναι σχεδόν ακατόρθωτο όσο και ακατανόητο. Υπό αυτή την έννοια, μόλις τώρα απέδειξα ότι είστε ένα θαύμα. Τώρα συνεχίστε τη ζωή σας, όντας και νιώθοντας εκείνο το θαύμα το οποίο πραγματικά είστε».

Οι Βουδιστές μιλούν για τη πολυτιμότητα της ενσάρκωσης. Ο Binazir διηγήθηκε αυτή τη Βουδιστική αναλογία: «Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα σωσίβιο που πλέει (κάπου) σε κάποιον ωκεανό και υπάρχει μόνο μία χελώνα σε όλους τους ωκεανούς, που κολυμπάει υποβρυχίως. Η πιθανότητα της γέννησης και ύπαρξή σας, είναι ίδια με την πιθανότητα η χελώνα να βγάλει το κεφάλι της έξω από το νερό δια μέσου του σωσιβίου. Σε μια μόλις προσπάθεια.» Ο Binazir αποφάσισε να εξετάσει αυτή τη Βουδιστική κατανόηση, σε σύγκριση με τη σύγχρονη επιστημονική κατανόηση. Έτσι υπολόγισε την ποσότητα νερού που υπάρχει στους ωκεανούς έναντι του μεγέθους ενός σωσιβίου. Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι πιθανότητες για μια χελώνα να βγάλει το κεφάλι της έξω [διαμέσου του σωσιβίου] είναι περίπου 1 στα 700 τρισεκατομμύρια».

«Ένα στα 400 τρισεκατομμύρια σε σύγκριση με το ένα στα 700 τρισεκατομμύρια; Οφείλω να πω, ότι οι δύο αυτοί αριθμοί είναι πολύ κοντά, για μια τόσο παρατραβηγμένη σκέψη, αν λάβουμε υπόψιν ότι προέρχονται από δύο τελείως διαφορετικές πηγές — τους παλαιότερους Βουδιστές μελετητές και τους σημερινούς επιστήμονες», συνοψίζει ο δόκτωρ Ali Binazi.

Μετάφραση κειμένου: Σοφία Ρώμα

Eπιμέλεια κειμένου: Παύλος Αναστασάκης

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε