Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Ένας άντρας προσπερνά μια διαφήμιση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης WeChat, ιδιοκτησίας της κινέζικης Tencent, στον διεθνή αερολιμένα του Χονγκ Κονγκ, 21 Αυγούστου 2017. (Richard A. Brooks/AFP/Getty Images)

Η απαγόρευση του WeChat από τον Τραμπ, προειδοποιητική βολή για τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας: Ειδικός

Από τον Daniel Y. Teng.

WeChat και TikTok είναι πιθανόν να νιώσουν το βάρος επιπλέον κρατικών κανονισμών των ΗΠΑ, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε δύο εκτελεστικά διατάγματα που απαγορεύουν τις συναλλαγές με τις δύο εφαρμογές, οι οποίες υποστηρίζονται από την Κίνα.

Στις 6 Αυγούστου ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε τα δύο διατάγματα που αποκλείουν σε πολίτες και οργανισμούς (κυβέρνηση και επιχειρήσεις) των ΗΠΑ την δυνατότητα να διεξάγουν εμπορικές συναλλαγές με τις μητρικές εταιρείες και των δύο εφαρμογών, ByteDance και Tencent Holdings.

Οι απαγορεύσεις έχουν έναρξη ισχύος σε 45 ημέρες (από τις 6 Αυγούστου) και έχουν ήδη στείλει την μετοχική αξία της μητρικής εταιρείας του WeChat, Tencent, σε καθοδική πορεία.

Η Tencent, ένας μεγάλος ψηφιακός όμιλος με έδρα τη Σεντζέν, κατέχει μια ευρεία ιδιοκτησία μεριδίων σε 480 διαφορετικές επιχειρήσεις και οργανισμούς παγκοσμίως. Έχει μερίδια σε πολύ γνωστές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η Epic Games, η Activision Blizzard, η Reddit και η Atomwise καθώς και στις εταιρείες της Αυστραλίας Afterpay και Airwallex.

Χρήστες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και εργαζόμενοι της βιομηχανίας, λαμβάνουν μέρος στο τουρνουά Epic Games Fortnite E3 στο στάδιο Banc of California, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, 12 Ιουνίου 2018. (Christian Petersen/Getty Images)

 

Πρόσφατα, έχει υπάρξει βαθύτερη διερεύνηση σε ψηφιακούς ομίλους που υποστηρίζονται από την Κίνα, όπως η Tencent, η Zoom, και η Huawei, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας και παραβίασης ιδιωτικότητας από τα προϊόντα τους.

Οι ανησυχίες αυτές προκύπτουν από τον «εθνικό νόμο πληροφοριών» του Πεκίνου όπου από το 2017, υποχρεώνει τις εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα να μοιράζονται εάν χρειαστεί δεδομένα με το καθεστώς.

Ο Μάϊκλ Σούμπριτζ του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, είπε στην Epoch Times στις 11 Αυγούστου πως τα εκτελεστικά διατάγματα από τον Τραμπ θα «εντείνουν τον έλεγχο» του WeChat παγκοσμίως, αλλά πρωτευόντως, οι επιφυλάξεις σχετικά με την τεχνολογία της Κίνας θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται.

«Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα από την συζήτηση για το 5G», είπε. Πρόσθεσε πως «με την συνειδητοποίηση των νομοθετών πως η επέκταση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών πλατφόρμων μπορεί να παρέχει σε κυβερνήσεις [όπως του Πεκίνου] την ικανότητα να αποκτήσουν δεδομένα και να διενεργήσουν διαδικτυακές επιχειρήσεις, μπορεί να είναι η αρχή στρατηγικού ανταγωνισμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το περίπτερο της Tencent στο Sportel Asia Conference, στις 15 Μαρτίου 2016, στη Σιγκαπούρη. (Sean Lee/Getty Images for Sportel)

 

Η μεγάλη ποικιλία των υπηρεσιών του WeChat και οι ισχυρές ενδείξεις λογοκρισίας στην πλατφόρμα, σημαίνουν πως η εφαρμογή συνεχίζει να είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια:

«Το WeChat  είναι κάτι παραπάνω από απλά μια εφαρμογή μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι επίσης μια μεγάλη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που δεν περιορίζεται μόνο στη Κίνα, αλλά φτάνει στη νοτιοανατολική Ασία και επεκτείνεται παγκοσμίως», σημειώνει ο Σούμπριτζ.

«Ο κινεζικός έλεγχος επί της πλατφόρμας και οι δραστηριότητές του εντός Κίνας έχουν μεγάλη επιρροή, έτσι είναι δύσκολο να σταματήσεις αυτές τις δραστηριότητες όταν [η πλατφόρμα] χρησιμοποιείται στο εξωτερικό», συνέχισε.

Ο Ματ Γουόρεν, καθηγητής διαδικτυακής ασφάλειας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης, ανέφερε στην Epoch Times στις 11 Αυγούστου, πως η απαγόρευση θα έχει περιορισμένη επίδραση στην τρέχουσα κατάσταση του WeChat, καθώς οι περισσότεροι χρήστες του βρίσκονται στην Ασία.

Ωστόσο πιστεύει πως, «θα έχει επίδραση σε οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια επέκτασης εκτός Κίνας».

Για παράδειγμα, στις 29 Ιουνίου, η κυβέρνηση της Ινδίας έγραψε πρωτοσέλιδα απαγορεύοντας ευθέως 59 εφαρμογές που υποστηρίζονται από την Κίνα.

Μέλη του Δημοτικού Οργανισμού Νεολαίας, κρατούν επιγραφές με λογότυπα κινέζικων εφαρμογών ως μήνυμα στήριξης της ινδικής κυβέρνησης στην απαγόρευση της εξαιρετικά δημοφιλούς στην Ινδία εφαρμογής TikTok. Χαϊντεραμπάντ, 30 Ιουνίου 2020. (Noah Seelam/AFP via Getty Images)

 

«Η απαγόρευση επηρέασε 300 εκατομμύρια Ινδούς που χρησιμοποιούσαν αυτές τις εφαρμογές συμπεριλαμβανομένου του WeChat», είπε ο Γουόρεν, παρατηρώντας πως η απαγόρευση παρακωλύει αποτελεσματικά τις φιλοδοξίες του WeChat στην πολύ μεγαλύτερη αγορά του εξωτερικού.

«Το πιο πιθανό είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ινδίας με νέους κανονισμούς, και η Αυστραλία θα περιμένει να δει πως εξελίσσονται τα πράγματα πριν προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες».

Στην Αυστραλία υπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από τρία εκατομμύρια χρήστες του WeChat, με το 38 τοις εκατό αυτών, να μην μιλάνε την κινέζικη γλώσσα.

Το μεγάλο ποσοστό αυτών των χρηστών που δεν μιλάνε Κινέζικα, οφείλεται στο γεγονός πως το WeChat είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα για τις τοπικές επιχειρήσεις ώστε να συναλλάσσονται και να πουλούν σε Κινέζους πελάτες και τουρίστες.

Παραδείγματος χάριν, το WeChat Pay είναι μια υπηρεσία που επιτρέπει σε χρήστες να κάνουν αγορές χρησιμοποιώντας χρήματα από κάποιον τραπεζικό λογαριασμό στην Κίνα. Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις και εστιατόρια αυτήν τη στιγμή, χρησιμοποιούν την υπηρεσία με σκοπό να προσελκύουν Κινέζους πελάτες.

Μια ομάδα τουριστών από την Ασία βγάζουν φωτογραφίες έξω από την Όπερα του Σίδνεϋ και την Γέφυρα του Λιμανιού στις 8 Μαΐου 2012. (Greg Wood/AFP/GettyImages)

 

Υπάρχουν ανησυχίες πως η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει να εντείνει τους κρατικούς κανονισμούς σχετικά με τις κινεζικές εφαρμογές, ειδικά μετά την πρόσφατη εισήγηση απαγόρευσης του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πρόγραμμα «clean network» του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Μια απαγόρευση του WeChat θα έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στην κινεζική διασπορά, ειδικότερα εάν η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφασίσει να προβεί σε παρόμοια μέτρα.

«Η απαγόρευση του WeChat στην Αυστραλία θα είχε επίπτωση στους εκτιμώμενους τρία εκατομμύρια χρήστες (περισσότερους από του TikTok των 1,6 εκατομμυρίων) που το χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με φίλους και οικογένεια στην Κίνα», αναφέρει ο Γουόρεν.

«Αυτοί οι χρήστες τώρα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πολλές δυτικές εφαρμογές που απαγορεύονται από το κινέζικο Fire Wall».

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε