Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Ο Μπόρις Τζόνσον μιλά στο τέλος της προεκλογικής περιόδου στην εκστρατεία ηγεσίας των Συντηρητικών στο ExCeL London στις 17 Ιουλίου 2019 στο Λονδίνο, Αγγλία. (Dan Kitwood/Getty Images)

Η Βρετανία σχεδιάζει να απομακρύνει τη Huawei από το δίκτυο 5G, αναφέρουν άρθρα

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η Βρετανία θα αναπτύξει σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση της συμμετοχής του κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies Co. στο δίκτυο 5G της Βρετανίας μετά την κρίση του ιού του ΚΚΚ, ανέφερε η εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο Τζόνσον ζήτησε από την κυβέρνηση να ετοιμάσει σχέδια για να ελαττωθεί η συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στο βρετανικό δίκτυο, φτάνοντας το μηδέν έως το 2023, ανέφερε η εφημερίδα αργά στις 22 Μαΐου.

Η Downing Street αρνήθηκε να σχολιάσει τα άρθρα.

«Αυτά είναι εν δυνάμει πολύ καλά νέα και δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική επανεκτίμηση της σχέσης μας με την Κίνα», δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο βουλευτής του Tory, Μπομπ Σήλυ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων. «Γενικότερα, τα στοιχεία είναι τώρα συντριπτικά υπέρ του ότι χρειαζόμαστε μια ριζική μεταρρύθμιση της στάσης μας προς την Κίνα».

«Η Huawei πρέπει τώρα να σταματήσει να προσπαθεί να “τρυπώσει” στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως έκανε. Οι βρετανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρειάζονται τώρα σαφή καθοδήγηση, ώστε να μπορούμε να χτίσουμε ένα προηγμένο μέλλον επικοινωνιών χωρίς τεχνολογίες υψηλού κινδύνου από αυταρχικά κράτη».

«Η Huawei είναι αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού κράτους. Είναι ένας πωλητής “υψηλού κινδύνου” στις υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για αυτήν».

«Η ύπαρξη της Huawei στο δίκτυό μας του 5G είναι επιζήμια για το απόρρητο των δεδομένων, για την ασφάλειά μας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Χαίρομαι που η κυβέρνηση τώρα ίσως να σκέφτεται “με τίποτα Huawei” (no way Huawei)».

Ο βουλευτής του Tory Τομ Τάγκεντχατ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σχολίασε επίσης τα σχέδια της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η Huawei «ανήκει στην πραγματικότητα στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Τζόνσον αναμένεται να εστιάσει στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο Τζόνσον προσπαθεί να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο εξαρτώμενο από ξένες χώρες όπως η Κίνα για αγαθά.

Νωρίτερα στις 22 Μαΐου, οι Times ανέφεραν ότι ο Τζόνσον έχει δώσει οδηγίες στους δημόσιους υπαλλήλους να κάνουν σχέδια για τον τερματισμό της εξάρτησης της Βρετανίας από την Κίνα για ζωτικής σημασίας ιατρικά εφόδια και άλλες στρατηγικές εισαγωγές. Η πολιτική ονομάστηκε «Project Defend».

Το Πεκίνο δέχεται κριτική για τους χειρισμούς του στην επιδημία του ιού του ΚΚΚ (Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα), γνωστού ως νέου κορωνοϊού, ο οποίος ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας. Το Πεκίνο δεν δέχεται τους ισχυρισμούς διάφορων κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, ότι απέκρυψε την πραγματική κατάσταση της επιδημίας.

Η ανακοίνωση είναι μια στροφή 180 μοιρών για τη Βρετανία, η οποία στα τέλη Απριλίου επιβεβαίωσε ότι θα επέτρεπε στην Huawei να διαδραματίσει ρόλο στη δημιουργία του τηλεφωνικού της δικτύου 5G, σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε συνάψει η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέυ.

Πριν από την πανδημία του ιού του ΚΚΚ, 36 βουλευτές του Tory είχαν προσπαθήσει να πιέσουν την κυβέρνηση κατά της συμφωνίας, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με προειδοποιήσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία σχετικά με την έλλειψη ανεξαρτησίας της Huawei από το ΚΚΚ και τον στρατό της ΛΔΚ.

Η Βρετανία αποφάσισε τον Ιανουάριο να επιτρέψει στην Huawei να συμμετάσχει στο δίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι αποκλειόταν από τις κρίσιμες για την ασφάλεια λειτουργίες δικτύου και η συμμετοχή της περιοριζόταν στο 35%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του εξοπλισμού της Huawei και προειδοποίησαν ότι οι σύμμαχοι που τον χρησιμοποιούν στα δίκτυά τους κινδυνεύουν να αποκοπούν από πολύτιμα κανάλια ανταλλαγής ευαίσθητων πληροφοριών.

Η Epoch Times συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ