Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ένα κυβερνητικό πλοίο πλέει κοντά στην πλωτή βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Κορέας καθώς ο ήλιος ανατέλλει κοντά στο νησί Yeonpyeong, Νότια Κορέα. (AP Photo / Ahn Young-joon, Αρχείο)

Η Βόρεια Κορέα πυροβολεί αξιωματούχο της Ν. Κορέας, καίει το σώμα του: Σεούλ

ΣΕΟΥΛ, Νότια Κορέα — Η Νότια Κορέα δήλωσε την Πέμπτη ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας πυροβόλησαν έναν κυβερνητικό αξιωματούχο της Νότιας Κορέας και έβαλαν φωτιά στο σώμα του αφού τον βρήκαν σε ένα πλωτό αντικείμενο σε ύδατα κοντά στο αμφισβητούμενο θαλάσσιο όριο των αντιπάλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σεούλ, ο άντρας εξαφανίστηκε από ένα κυβερνητικό πλοίο που έλεγχε πιθανή μη εξουσιοδοτημένη αλιεία σε μια περιοχή νότια του ορίου την Δευτέρα, μια μέρα πριν βρεθεί στα ύδατα της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα έστειλε αξιωματούχους που φορούσαν μάσκες αερίου σε μια βάρκα κοντά στον άντρα για να μάθουν γιατί ήταν εκεί το απόγευμα της Τρίτης. Αργότερα την ίδια μέρα, ένα ναυτικό σκάφος της Βόρειας Κορέας ήρθε και τον πυροβόλησε, είπε το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Οι ναυτικοί του σκάφους, φορώντας μάσκες αερίων και προστατευτικές στολές, έριξαν βενζίνη στο σώμα του και το έκαψαν, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, επικαλούμενο πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από εξοπλισμό παρακολούθησης και άλλα βοηθητικά στοιχεία. Το υπουργείο είπε ότι δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τον θάνατό του και αν πέθανε μετά από πυροβολισμό.

Δεν ήταν επίσης σαφές πώς ή γιατί κατέληξε στον Βορρά.

Ο στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στην Νότια Κορέα είπε αυτόν τον μήνα ότι είχαν δοθεί «εντολές πυροβολισμού προς δολοφονία» στα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας για να αποτρέψουν την είσοδο του κορωνοϊού στην χώρα.

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να αποφάσισε να τον σκοτώσει σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες κατά του κορωνοϊού.

Μια τόσο αυστηρή επιβολή αυτών των εντολών μπορεί να είναι μια προσπάθεια να αποφευχθεί η αναστάτωση μιας μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου, στην επέτειο της ίδρυσης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας, δήλωσε ο Chad O’Carroll, Διευθύνων Σύμβουλος του Korea Risk Group, που παρακολουθεί την Βόρεια Κορέα.

«Με πολλούς τρόπους, αυτή η παρέλαση αποτελεί τεράστιο δυνητικό ιϊκό κίνδυνο», είπε σε δημοσίευση στο Twitter. «Και μοιάζει παράνοια ότι ενώ μιλάνε για κανόνες πυροβολισμού, θέλουν να πάρουν τον κίνδυνο της παρέλασης».

Η Βόρεια Κορέα δηλώνει σταθερά ότι δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα ιού στην επικράτειά της, ένας ισχυρισμός που αμφισβητήθηκε ευρέως από πολλούς ξένους ειδικούς. Οι παρατηρητές λένε ότι μια πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στη Βόρεια Κορέα λόγω του κατεστραμένου συστήματος δημόσιας υγείας και της χρόνιας έλλειψης ιατρικών προμηθειών.

Η Νότια Κορέα έστειλε ένα μήνυμα στη Βόρεια Κορέα μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στη Νότια Κορέα την Τετάρτη για να ρωτήσει για τον αγνοούμενο αξιωματούχο. Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα δεν απάντησε, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός Ahn Young Ho δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η Νότια Κορέα καταδίκασε έντονα την «φρικτή πράξη» της Βόρειας Κορέας και την παρότρυνε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. Είπε ότι η Νότια Κορέα διαθέτει πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θεωρήσει την Βόρεια Κορέα υπεύθυνη για τον θάνατο του άνδρα.

Λίγα είναι γνωστά για τον 47χρονο άνδρα, εκτός από το ότι ήταν μεταξύ 18 αξιωματούχων στο κυβερνητικό σκάφος που ανήκε στο Υπουργείο Ωκεανών και Αλιείας την Δευτέρα. Όταν οι συνάδελφοί του τον έψαξαν μετά την εξαφάνισή του, βρήκαν μόνο τα παπούτσια του αφημένα στο πλοίο. Ημέρες αναζήτησης με αεροσκάφη και πλοία εμφανίστηκαν κατέληξαν άκαρπες, σύμφωνα με τα υπουργεία Άμυνας και Ωκεανών.

Από τον Χιουνγκ-Τζιν Κιμ. Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε